De eerste Nationale Fierljep Manifestatie in het seizoen 1989 werd op alle fronten een spetterend en sportief hoogstaand succes. Een kleine honderd springers afkomstig uit alle hoeken van Nederland probeerden zich door middel van drie pogingen te plaatsen voor de tweede voorronde. De eerste limiet afstand was voor veel springers al aan de hoge kant. Natuurlijk speelden de zenuwen en een zekere prestatiedrang ook een spelletje mee.

NFM 1989, eerste affiche. Logo met Gerhard Vlieger.

In 2020 zou het de 32e keer dat de NFM gehouden werd. Helaas gooide de Coronacrisis roet in het eten en werd de NFM in eerste instantie verplaatst naar het najaar van 2020. De oplopende besmettingen en de daarbij behorende risico’s heeft de organisatie doen besluiten het evenement te schrappen. De organisatie is volop bezig met de voorbereidingen voor de 32e editie van deze roemruchte wedstrijd en zal versprongen worden op 31 juli aanstaande.
In 32 jaar tijd zijn er veel dingen veranderd. De schansen zijn verbeterd, men is met beter materiaal gaan springen en de springers zijn beter getraind en verder gaan springen. De jeugdopleiding is bij de meeste verenigingen, door betere training methodes en één of meerdere oefenschansjes, naar een hoger plan getild. Ook op het gebied van duurzaamheid zal de NFM hier een bijdrage aan leveren. In overleg met de gemeente en beheers commissie komen er duurzaamheidsacties waardoor de NFM een positieve bijdrage kan leveren een een schoner milieu.
De organisatie heeft de NFM ook dit jaar verbonden aan een thema. Dit jaar staat in het teken van “Japan”. Alle ljeppers (polsstokverspringers) en het publiek mogen zich uitdossen in alles wat te maken heeft met dit thema.

Inmiddels is de NFM uitgegroeid tot één van de meest aansprekende fierljepwedstrijd die er te vinden is. Alle Nederlandse fierljeppers/polsstokverspringers kijken vol spanning uit naar deze wedstrijd.

31 juli 2021 is de dag dat een ieder zich kan meten met de absolute fierljeptop. Vanaf 9.30 uur zijn er plaatsingsrondes. In de plaatsingsronde kan men zich plaatsen voor de finale. In de eerste plaatsingsronde springen de nieuwkomers en de springers die afgelopen jaar de limiet voor de 2e plaatsingsronde niet hebben gehaald. De gesprongen afstand in de plaatsingsronde (indien de limietafstand voor de finale niet gehaald is) kan wel bepalend zijn voor het volgende jaar. Heb je de limiet voor de finale al in je eerste ronde gesprongen dan vervallen de overgebleven sprongen.

De finale start om 19.00 uur met, zoals gewoon voor de NFM, een spetterende openingsact. De beste 16 senioren, de beste 8 junioren, de beste 8 meisjes, de beste 8 dames en de beste 8 jongens zullen strijden om de gouden, zilveren en of bronzen hanger.
Entree
We ontvangen u graag als toeschouwer op dit unieke evenement maar kunnen u alleen toelaten met een bewijs voor toegang. Dit kan een negatieve testuitslag zijn van minder dan 24 uur voor het evenement (starttijd 9.30 uur), een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona. U kunt deze 3 coronatoegangsbewijzen laten zien via de CoronaCheck-app. Ben je jonger dan 13 jaar dan is een coronatoegangsbewijs niet nodig.
Wilt u meer weten over dit onderwerp  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs

Na afloop van de wedstrijd is aansluitend de prijsuitreiking.

Nadere informatie m.b.t. de inschrijving

De kosten voor de deelname zijn € 10,00.

Opgave kan vanaf eind juni via de site www.fierljeppe.nl en tot en met uiterlijk woensdag 28 juli. Onder het kopje NFM staat aan de linkerkant het kopje inschrijving en is de link naar het digitale inschrijfformulier. Het verzoek is om het formulier zo volledig mogelijk in te vullen, dus ook de kopjes m.b.t. de coronaregels.
We werken dit jaar (2021) alleen met voorinschrijving en je kunt je opgeven tot de limiet bereikt is. Opgaven na 28 juli 23.59 uur en of op de dag zelf zullen niet gehonoreerd worden. Alleen vooraf verwerkte en ingeschreven springers hebben toegang tot de fierljepaccommodatie mits getest.
Publiek is welkom mits getest, een vaccinatiebewijs kan overleggen en de entree betaald is.

In verband met de eigen risico verklaring moeten alle deelnemers de Algemene Voorwaarden ondertekenen voordat zij mee mogen doen aan de Nationale Fierljep Manifestatie. De Algemene Voorwaarden liggen ter inzage op de inschrijftafel op de dag van de NFM.

Trainen
Het is mogelijk om van tevoren te trainen op de fierljepaccommodatie maar alleen als je deelnemer bent en of als begeleider meekomt en als zodanig staat geregistreerd. De regel is wel dat je 1,5 afstand van elkaar houd.
Het terrein is beschikbaar;

 • Donderdagmiddag van 19.00-21.00 uur en is afhankelijk van het verloop van de jeugd NFM(onder voorbehoud)

 • Vrijdagmiddag van 15.00-17.00 uur  (onder voorbehoud)

 • Vrijdagavond van 19.00-21.00 uur (onder voorbehoud)

  Overnachten
  Dit jaar is er geen kampeergelegenheid op het weiland van boer Haanstra. Indien je eerder wilt komen of langer wilt blijven dan kun je overnachten op één van de campings in de buurt.

  Entree
  We ontvangen je graag als toeschouwer of als springer op dit unieke evenement maar kunnen je alleen toelaten met een bewijs voor toegang. Dit kan een negatieve testuitslag zijn van minder dan 24 uur voor het evenement (starttijd 9.30 uur), een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van Corona. Je kunt deze 3 coronatoegangsbewijzen laten zien via de CoronaCheck-app.  Ben je jonger dan 13 jaar dan mag je zonder coronatoegangsbewijs naar binnen. Dus springers, vrijwilliger of publiek ………. zorg dat je voorbereid naar de fierljepaccommodatie komt. Niet getest, gevaccineerd of een herstelbewijs kunnen overleggen dan kunnen we je helaas niet toelaten op het fierljepterrein en aangrenzende terrein dat voor de NFM op deze dag in gebruik is .
  Wil je of moet je nog laten testen dan kun je een afspraak maken op de website: “Testen voor Toegang” via de website: testenvoortoegang.org.  Je kunt je in de buurt van It Heidenskip in Sneek op twee  locaties en in Harlingen op één locatie laten testen.
  Wil je meer weten over dit onderwerp  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs
  Er is eten en drinken verkrijgbaar op het fierljepterrein maar kom goed voorbereid naar de NFM. Het is niet mogelijk zomaar van het terrein af te lopen. Je polsbandje vervalt en het testen voor toegang is dan niet meer geldig.

  Entree:  Jeugd jonger dan 12 jaar € 4,00
    alle andere toeschouwers € 8,00

Limieten

Senioren: limiet 18 meter voor plaatsing voor de finale
14 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Junioren:  limiet 17 meter voor plaatsing voor de finale 
14 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Meisjes: limiet 13 meter voor plaatsing voor de finale (11 meter)
11 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Dames: limiet 14 meter voor plaatsing voor de finale
12 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Jongens : Limiet 16 meter voor plaatsing voor de finale
13 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Veteranen: eigen wedstrijd afhankelijk van deelname op schans 2 of 3

De veteranen springen mee in de senioren categorie maar wel in een eigen groep en zij springen hun eigen wedstrijd zonder finale.

Er wordt ’s in de plaatsingsrondes van de ochtend en de middag 3x gesprongen. De tweede plaatsingsronde start na afloop van de 1e plaatsingsronde en nadat het zandbed gefreesd is.
De eerste die vanuit de plaatsingsrondes de gestelde limiet springt, springt ook als eerste in de finale. Mocht een springer in de eerste sprong de finalelimiet springen dan vervalt het recht tot het uitvoeren van de tweede en derde sprong.

Om de finale spannender en interessanter te maken heeft de NFM commissie besloten om na de 2e serie finalesprongen.

 • van de geplaatste senioren de beste 8,

 • van de geplaatste junioren de beste 4,
  van de geplaatste meisjes de beste 4

 • van de geplaatste dames de beste 4 en,

 • van de geplaatste jongens de beste 4

door te laten gaan naar de laatste twee finalesprongen. Zij kunnen in de laatste twee sprongen daadwerkelijk voluit gaan.
De NFM commissie kan, vanwege weersomstandigheden, de beslissing nemen om de wedstrijd in te korten of te verplaatsen naar een ander tijdstip of andere dag.

De NFM commissie heeft het recht om aanpassingen in de wedstrijd of wedstrijdreglement aan te brengen als dit ten goede komt aan de wedstrijd, onverwachte omstandigheden of aan de prestatie van de deelnemers.

De nevenactiviteiten
staan in het teken van “Japan”.

Opgave kan tot en met uiterlijk 28 juli 2021.

Duurzaamheidsactie NFM
Tijdens de NFM zullen er meer afvalbakken geplaatst worden voor het gescheiden inleveren van uw afval. Door middel van bebording wordt u er op gewezen hoe u uw afval in kunt leveren. De organisatie vertrouwd er op dat de toeschouwers hier actief aan meewerken. De organisatie zal geen gebruik maken van ballonnen, plastic rietjes en overig éénmalig te gebruiken plastic.