De eerste Nationale Fierljep Manifestatie in het seizoen 1989 werd op alle fronten een spetterend en sportief hoogstaand succes. Een kleine honderd springers afkomstig uit alle hoeken van Nederland probeerden zich door middel van drie pogingen te plaatsen voor de tweede voorronde. Door de zenuwen en natuurlijk ook een zekere prestatiedrang was de eerste limiet afstand voor veel springers al aan de hoge kant.

NFM 1989, eerste affiche. Logo met Gerhard Vlieger.

In 2020 zou de 32e NFM gehouden worden. Helaas gooide de Coronacrisis roet in het eten en werd de NFM in eerste instantie verplaatst naar het najaar van 2020. De oplopende besmettingen en de daarbij behorende risico’s heeft de organisatie toen doen besluiten het evenement te schrappen.
In 2021 werd een in afgeslankte vorm en door vele regels een NFM georganiseerd. Inmiddels is de organisatie volop bezig met de voorbereidingen voor de 36e editie van deze roemruchte wedstrijd en zal versprongen worden op zaterdag 3 augustus 2024.
De organisatie heeft de NFM ook dit jaar verbonden aan een thema. Dit jaar staat in het teken van “Oertijd/The Flintstones”. Alle ljeppers (polsstokverspringers) en het publiek mogen zich uitdossen in alles wat te maken heeft met dit thema.
Veel dingen zijn hetzelfde gebleven maar in 36 jaar tijd zijn er toch ook heel veel dingen veranderd. De schansen zijn aanmerkelijk verbeterd, men is met beter materiaal gaan springen, de springers zijn beter getraind en verder gaan springen. De jeugdopleiding is bij de meeste verenigingen, door betere training methodes en één of meerdere oefenschansjes, naar een hoger plan getild.
De NFM is uitgegroeid tot één van de meest aansprekende fierljepwedstrijden die er te vinden is. Alle Nederlandse fierljeppers/polsstokverspringers kijken vol spanning uit naar deze wedstrijd.

3 augustus 2024 is de dag dat een ieder zich kan meten met de absolute fierljeptop. Vanaf 9.00 uur zijn er plaatsingsrondes. In de plaatsingsronde kan een springer, door het springen van een limietafstand, zich plaatsen voor de finale. In de ochtend plaatsingsronde springen de nieuwkomers en de springers die afgelopen jaar de limiet voor de middag plaatsingsronde niet hebben gehaald. De gesprongen afstand in de plaatsingsronde (indien de limietafstand voor de finale niet gehaald is) kan wel bepalend zijn voor het volgende jaar. Heb je de limiet voor de finale al in bij je eerste poging gesprongen dan vervallen de overgebleven sprongen.

De finale start om 18.30 uur met, zoals gewoon voor de NFM, een spetterende openingsact. De beste 16 senioren, de beste 8 junioren, de beste 8 meisjes, de beste 8 dames en de beste 8 jongens zullen strijden om de gouden, zilveren en of bronzen hanger.
Na afloop van en aansluitend op de wedstrijd is in het zandbed de prijsuitreiking.

We ontvangen u graag als toeschouwer op dit unieke evenement. De entreekosten zijn; jeugd jonger dan 14 jaar € 4,- alle andere toeschouwers € 8,- en alles wat kleiner is dan de “de hikke” is gratis. Wilt u meer informatie over de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) dan kunt u ons altijd mailen: nationalefierljepmanifestatie@gmail.com

Informatie m.b.t. de inschrijving

De kosten voor de deelname zijn € 11,00.

Opgave kan vanaf eind juni via de site www.fierljeppe.nl ,uiterlijk tot en met donderdag 1 augustus 22.00 uur en alleen als je geen wedstrijdspringer (lid en springer van de PBH of het FLB). Onder het kopje NFM staat aan de linkerkant het kopje inschrijving en is de link naar het inschrijfformulier. Het verzoek is om het formulier zo volledig mogelijk in te vullen.
We werken alleen met voorinschrijving en je kunt je opgeven tot de limiet bereikt is. Opgaven na 3 augustus 22.00 uur en of op de dag zelf zullen niet gehonoreerd worden. Alleen vooraf verwerkte en ingeschreven springers hebben toegang tot het wedstrijdgedeelte van de fierljepaccommodatie.
Publiek is welkom mits de entree betaald is.

In verband met de eigen risico verklaring moeten alle deelnemers de Algemene Voorwaarden ondertekenen voordat zij mee mogen doen aan de Nationale Fierljep Manifestatie. De Algemene Voorwaarden liggen ter inzage op de inschrijftafel op de dag van de NFM.

Trainen
Het is mogelijk om van tevoren te trainen op de fierljepaccommodatie maar alleen als je deelnemer bent en of als begeleider meekomt en als zodanig staat geregistreerd.
Het terrein is beschikbaar;

 • Donderdagmiddag van 19.00-21.00 uur en is afhankelijk van het verloop van de jeugd NFM (onder voorbehoud)
 • Vrijdagmiddag van 15.00-17.00 uur
 • Vrijdagavond                         8.00-24.00 uur                     19.00-21.30 uur

  Overnachten

  Indien je eerder wilt komen of langer wilt blijven dat kan. Dit jaar is er weer kampeergelegenheid op het weiland van boer Haanstra. Vanaf donderdagochtend tm zondagmiddag is het weiland beschikbaar. Wil je nog eerder komen of nog langer blijven dan kun je overnachten op één van de campings in de buurt.

  Entree

  We ontvangen je graag als toeschouwer of als springer op dit unieke evenement
  Er is eten en drinken verkrijgbaar op het fierljepterrein maar kom goed voorbereid naar de NFM. Alleen op vertoon van je polsbandje heb je toegang tot de fierljepaccommodatie


  Entreeprijzen Jeugd jonger dan 14 jaar € 4,00
  Alle andere toeschouwers € 8,00

Limieten

Senioren:limiet 18,5 meter voor plaatsing voor de finale
 14 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Junioren: limiet 17 meter voor plaatsing voor de finale 
 14 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Meisjes:limiet 14 meter voor plaatsing voor de finale
 12 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Dames:limiet 15 meter voor plaatsing voor de finale
 12 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Jongens :Limiet 16 meter voor plaatsing voor de finale
 13 meter om in de 2e plaatsingsronde te mogen starten
Veteranen:eigen wedstrijd afhankelijk van deelname op schans 2 of 3

De veteranen springen mee in de senioren categorie maar wel in een eigen groep en zij springen hun eigen wedstrijd zonder finale.

Er wordt ’s in de plaatsingsrondes van de ochtend en de middag 3x gesprongen. De plaatsingsronde van de middag start na afloop van de ochtend plaatsingsronde en nadat het zandbed gefreesd is.
De eerste die vanuit de plaatsingsrondes de gestelde limiet springt, springt ook als eerste in de finale. De beste- 16 senioren, 8 junioren, 8 jongens, 8 dames en 8 meisjes springen in de finale eventueel aangevuld met springers die ook de finalelimiet hebben gesprongen en respectievelijk nr 17 enz of nr 9 enz zijn geworden. Mocht een springer in de eerste sprong de finalelimiet springen dan vervalt het recht tot het uitvoeren van de tweede en derde sprong.

Om de finale spannender en interessanter te maken heeft de NFM commissie besloten om na de 2e serie finalesprongen.
van de geplaatste senioren de beste 8
van de geplaatste junioren de beste 4
van de geplaatste jongens de beste 4
van de geplaatste dames de beste 4 en
van de geplaatste meisjes de beste 4
door te laten gaan naar de laatste twee finalesprongen. Zij kunnen in de laatste twee sprongen daadwerkelijk voluit gaan voor de ultime topsprong. De NFM commissie kan, vanwege weersomstandigheden, de beslissing nemen om de wedstrijd in te korten of te verplaatsen naar een ander tijdstip of andere dag.

De NFM commissie heeft het recht om in onverwachtse omstandigheden aanpassingen in de wedstrijd of wedstrijdreglement aan te brengen als dit ten goede komt aan de wedstrijd en of prestatie van de deelnemers.

De nevenactiviteiten
staan in het teken van “Oertijd/The Flintstones”.

Opgave kan tot en met uiterlijk 1 augustus 22.00 uur 2024.

Duurzaamheidsactie NFM
Tijdens de NFM zullen er meer afvalbakken geplaatst worden voor het gescheiden inleveren van uw afval. Door middel van bebording wordt u er op gewezen hoe u uw afval in kunt leveren. De organisatie vertrouwd er op dat de toeschouwers hier actief aan meewerken. De organisatie zal geen gebruik maken van ballonnen, plastic rietjes en overig éénmalig te gebruiken plastic.