Op zaterdag 27 juli zal het open Nederlands kampioenschap fierljeppen weer versprongen worden op de schansen van het fierljepdorp it Heidenskip. Het NFM is al jaren het grootste fierljepspektakel van het zomerseizoen doordat niet alleen de topljeppers uit het hele land meedoen, maar een ieder een sprong kan wagen. Zo komen er zelfs vanuit het buitenland geïnteresseerden naar de fierljepschansen in it Heidenskip om een poging te doen om hun eigen landsrecord te verbreken.

De fierljepdag begint om 09:30 in de ochtend met de eerste voorronde. In de ochtendronde proberen voornamelijk ongeoefende en beginnende fierljeppers om hun grootste angsten te overwinnen en de overkant te behalen. Dit kan voor verassingen zorgen of voor een nat pak wanneer de beginnende fierljeppers de net-geleerde fierljepkunsten tonen. 

Net als in het middagprogramma proberen alle deelnemers de limiet te behalen welke ze deelname verzekert aan de grote finale. De deelnemers zijn verdeeld in vijf categorieën:  Senioren, Junioren, Jongens, Dames en Meisjes. In het middagprogramma laten de geoefende en professionele fierljeptalenten van de Friese en Hollandse fierljepbonden zich van de beste kant zien door hard hun best te doen om een plekje in de finale te veroveren. 

De grote finale start om 18:45 ’s avonds. De ljeppers uit de voorrondes moeten in de finale opnieuw laten zien wat ze in huis hebben doordat de finale begint met een schone lei qua afstanden. Na twee sprongen in de finale valt de helft van de finaledeelnemers af en blijven de kansmakers per categorie over. Naast de grote eretitel van NFM-kampioen die er te behalen valt, wordt er ook gejaagd naar Nederlandse fierljeprecords of een verbetering van het persoonlijk record van de deelnemers.

Het Nederlands record fierljeppen staat momenteel op 22,21 meter en is in 2017 gesprongen door Jaco de Groot. De fierljeppers van de Friese bond doen er alles aan om het Nederlands record weer in Friese handen te krijgen maar de 22 meter blijft een magische grens die Jaco de Groot als eerste en enige doorbroken heeft. Bij de vrouwen wordt dit jaar ook een spannende strijd verwacht doordat de Nederlands recordhoudster bij de vrouwen Marrit van der Wal haar comeback maakt na een blessure aan haar knie. Dymphie van Rooijen van de Hollandse fierljepbond kwam al tot een afstand van 17,50 meter,  maar 7 centimeter onder het record van Marrit van der Wal. Ook de Friese Anna-jet leijenaar en de Hollandse Fabiënne Overbeek hebben dit jaar het fierljeppen weer opgepakt en vormen gevaarlijke outsiders voor de vrouwentitel tezamen met Sigrid Bokma en Demi Groothedde. In de jongenscategorie zijn Guus Hoogland uit Montfoort en Rutger Haanstra uit it Heidenskip de kanshebbers op de titel en zullen ze jagen op het verre schansrecord van maar liefst 19,81 meter.

Het beloofd een wedstrijd te worden waarin er verre en spectaculaire sprongen worden gemaakt op het allerhoogste fierljepniveau van Nederland. Het NFM winnen staat op de ultieme wensenlijst van iedere fierljepper in Nederland en de springers zullen hierdoor alles op alles zetten om zichzelf en de concurrentie te overstijgen. 

Naast het fierljeppen is er de gehele dag vermaak voor jong en oud. Het NFM wordt ieder jaar met een ander thema georganiseerd en dit jaar is dat thema leger. De jongste toeschouwers kunnen zich vermaken op springkussens, draaimolen en met vele andere creatieve en leuke activiteiten. Nadat de prijzen uitgereikt zijn na een geslaagde wedstrijd barst het feest los in de feesttent onder leiding van DJ Teake en zal er tot in de laatste uurtjes gefeest worden in it Heidenskip.

Winnaars NFM 27 juli 2019
Senioren            Thewis Hobma                        20.49 mtr
Dames                Dymphie Baas                         16.05 mtr
Junioren            Reinier Overbeek                   20.40 mtr
Jongens              Rutger Haanstra                     18.15 mtr
Meisjes               Femke Rispens                        14.84 mtr