De NFM van 2003 werd gewonnen door:
Dames: Margriet Kamphof
Senioren: Bart Helmholt
Junioren: Jaco de Groot
Jongens: Jarno Knijff
Veteranen: Gerhard Vlieger
De prijsuitreiking werd verricht door: Johannes Haanstra
Thema: Frankrijk

Senioren
Bart Helmholt
18.31
Dames
Magriet Kamphof
15.22
Junioren
Jaco de Groot
16.59
Jongens
Jarno Knijff
16.85
Veteranen
Gerard Vlieger
16.13
 

 

Thema: FRANKRIJK

Rond het thema zullen een aantal nevenactiviteiten opgezet worden:
Sprinkussen in de vorm van een kasteel.
Draaimolen/zweef.
Kleefwand.
Tour de france op een vreemde fiets….
Portret tekenaar.
Terrein en feesttent in franse sfeer.
Er zal wijn en kaas aanwezig zijn.
Hoofdprijs duckrace is een reis naar Euro Disney
Na afloop van de finale zal er een slotfeest gehouden worden.

Hollanders pakken in It Heidenskip meeste hoofdprijzen 
Bart Helmholt wint Fierljepmanifestatie
(GERARD BOS)

It Heidenskip – Het fierljepseizoen kwam bij de Friezen heel langzaam op gang. Maar vooral ook getergd door prestaties van de Hollandse polsstokverspringers, hebben ook de Friese ljeppers het de laatste weken dan toch op de heupen gekregen. Er werd vooraf dan ook met spanning uitgekeken naar de confrontatie tussen de beide kampen in de Nationale Fierljepmanifestatie (NFM).
De hele entourage, het mooie weer, de grote publieke belangstelling en de vele fraaie sprongen zorgden zaterdag in It Heidenskip op die manier dan ook voor één van de mooiste wedstrijden van dit seizoen.
Doordat in de voorronden overdag in de verschillende klassen al een limiet moest worden gesprongen, sneuvelden toen al enkele bekende namen in de strijd om de felbegeerde gouden, zilveren en bronzen hangertjes. Zo kon het gebeuren dat Friese topklassers als Henk Schievink (Burgum) en Rein van der Wal (Workum) de voorrondes niet overleefden, evenals de Hollandse belofte Theo van Kooten.
Meer dan de helft van alle sprongen eindigde zaterdag bij de senioren weliswaar in het water, maar daar stond tegenover dat de geslaagde sprongen vaak ook echt ver waren. Voor de Hollanders zette Erik Bos uit Waarder de toon bij de senioren en liet in zijn eerste sprong 17.80 meter noteren. Lange tijd leek deze afstand genoeg voor de winst, maar Klaas Haanstra (Workum) brak de wedstrijd open met zijn eerste achttien meter sprong van dit seizoen: 18.05.
Burgumer Bart Helmholt had vooraf al voorspeld dat hij over de achttien meter zou springen en hij voegde de daad bij het woord met 18.31. Helmholt pakte daarmee, na zijn gouden hangertje vorig jaar bij de junioren, nu deze prijs bij de senioren. ,,Klaas syn sprong wie in perfekt punt om my op te rjochtsjen’’, zei Helmholt. ,,Yn Burgum woe ik ek al in achttjin meter sprong meitsje, mar doe woe ik té graach’’, zei Helmholt die de winst als een bevestiging zag van een goede vorm.
Friese winnaar

Afgezien van de veteranenklasse, waarin alleen Friese deelnemers aantraden en ‘good-old’ Gerhard Vlieger (Veenwoudsterwal) voor het eerst in zijn ‘carrière’ een gouden hangertje won, was Bart Helmholt overigens wel de enige Friese winnaar. Bij de junioren was Jaco de Groot (Kamerik) met 17.13 een maatje te groot voor de Friese junioren, al kwam Ysbrand Galema uit It Heidenskip nog wel verrassend dichtbij met 17.05. Galama berustte in zijn nederlaag: ,,Ik bin allang bliid mei myn twadde plakje.’’ Klassementsleider Thewis Hobma (Oosthem) legde beslag op de derde plek.
De Hollanders pakten ook de zeges bij de jongens en de dames. Piet Scherjon (Burgum) en Jarno Knijff (Kamrik) lieten in een spannende tweestrijd nog maar eens zien waarom zij de twee beste jongens zijn op dit moment. Knijff opende met 16.20, waarna Piet Scherjon aan het langste eind leek te trekken door 16.69 te springen. Knijff pakte met een fraaie 17.07 alsnog de winst.
Bovenbeenfractuur

Overigens eiste Erwin van der Heide achter de twee grootmachten bij de jongens het bronzen hangertje voor zich op. Veel kreeg hij er niet van mee, want de jonge ljepper uit Grijpskerk kwam na zijn eerste en enige sprong van 14.87 bij de landing verkeerd terecht in het zandbed. Van der Heide werd met een bovenbeenfractuur afgevoerd. Bij de dames waren de vijf Friese ljepsters in de finale niet opgewassen tegen één Hollandse. Margriet Kamphof (Linschoten) ging niet alleen met de winst aan de haal, zij verbeterde ook nog bijna het Nederlands record van Antke van der Wal uit Grijpskerk. Met 15.22 kwam Kamphof daarvoor nog acht centimeter te kort.
Hoewel ‘de Hollanders’ zaterdag met de meeste hoofdprijzen aan de haal gingen, bleek wel dat de Friezen in de breedte nog steeds sterker zijn.