De NFM van 2010 werd gewonnen door:
Dames: Wedy Helmes
Senioren: Bart Helmholt
Junioren: Albert-Jan Venema
Jongens: Age Hulder
Veteranen:Ronald Overbeek
De prijsuitreiking werd verricht door: mevr. Pytsje Kampen, stichting Tryntje Beimers
Thema: Afrika

Dames            Senioren         Junioren          Jongens          Veteranen
Wendy             Bart                   Albert-Jan        Age                   Ronald
Helmes           Helmholt         Venema           Hulder              Overbeek
15.46 m           20.53 m          18.70 m           17.93 m            14.79 m

Zaterdag 25 juli is het de éénentwintigste keer dat de fierljepvereniging it Heidenskip de accommodatie beschikbaar stelt voor de Nationale Fierljep Manifestatie.

Als vanouds organiseert fierljepforiening It Heidenskip de Nationale Fierljep Manifestatie en koppelt dit aan een thema. Dit jaar zal het thema: “Fierljeppen in Rosso” zijn. Naar aanleiding van de succesvolle concertreeks van Marco Borsato heeft  de NFM commissie er voor de éénentwintigste keer een geslaagd, en voor een ieder, een gevarieerd en boeiend programma in elkaar te gezet. Naast het fierljeppen zijn er talloze activiteiten georganiseerd die iedereen een fantastische dag gaan bezorgen.

De gehele dag zal in het teken staan van “fierljeppen in Rosso”.

Het 450 inwoners tellende dorp in de Zuidwesthoek van Friesland heeft een toplocatie als het om fierljeppen gaat. Een tak van de atletiek die te vergelijken is met polsstokhoogspringen maar dan moeilijker. Het doel is om met een polsstok van carbon zover mogelijk over een speciaal aangelegd waterbassin te springen. Gedurende de periode eind mei tot en met augustus organiseert de fierljepforiening It Heidenskip tal van wedstrijden waaronder de Nationale Fierljep Manifestatie.

“Fierljepforiening It Heidenskip” organiseert voor de 21e maal de Nationale Fierljep Manifestatie. De meest uitzonderlijke fierljepdag van het land. Dat fierljep minnend Nederland massaal naar It Heidenskip afreist geeft aan dat het concept van deze dag een succes is. Ruim 150 fierljeppers uit binnen- en buitenland komen naar It Heidenskip om deel te nemen aan het allermooiste kampioenschap van Nederland. In tegenstelling tot de officiële fierljepwedstrijden hoeft men zich voor dit evenement niet te plaatsen en niet lid te zijn van het Frysk Ljeppers Boun of de Polsstokbond Holland. Het is een open wedstrijd waar een ieder aan mee mag doen. Enige sportieve aanleg en durf zijn capaciteiten om deel te kunnen nemen

Er zal gesprongen worden in vier categorieën voor goud, zilver en brons. Aan het einde van de dag is er de huldiging onder begeleiding van de Heidenskipster fanfare ”Studio”

De categorieën zijn:

Jongens          tot en met 16 jaar.

Junioren          tot en met 20 jaar.

Dames               alle leeftijden.

Senioren         alle leeftijden, voor senioren vanaf 40 jaar is er een aparte veteranen groep. De veteranen kunnen wel aangeven of ze in de veteranengroep willen springen. Voor deze groep is er een aparte prijs.

Er zijn twee voorronden en ‘s avonds de finale. Tijdens elke voorronde moet een limiet afstand worden gesprongen voor de volgende ronde of de finale. Alle springers die op de voorgaande NFM wedstrijden de bepalende eerste limiet hebben gehaald worden direct in de tweede voorronde geplaatst.

Iedere deelnemer moet zich in die tweede ronde plaatsen om mee te kunnen doen in de finale.

Mocht het finale aantal niet worden gehaald, dan wordt dit aangevuld met de springers die het dichtst bij de limiet afstand hebben gesprongen. Zijn er meer springers die de limiet halen dan zijn die automatisch allemaal finalist.

Een persoonlijk record wordt beloond met een p.r. standaard.

 

LIMIETSCHEMA:

CATEGORIE 1E VOORRONDE (aanvang 10.00 uur) 2E VOORRONDE (aanvang 13.00 uur) AANTAL FINALISTEN (aanvang 19.00 uur)
JONGENS 13 METER 15 METER 8 (na 2 sprongen 4)
DAMES 12 METER 14 METER 8 (na 2 sprongen 4)
JUNIOREN 14 METER 16 METER 10 (na 2 sprongen 5)
SENIOREN (veteranen) 14 METER 17 METER 16 (na 2 sprongen 8)

 

NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW .

Om de finale nog spannender en interessanter te maken heeft de NFM commissie besloten om na de 2e serie sprongen:

van de geplaatste senioren de beste 8,

van de geplaatste jongens de beste 4,

van de geplaatste junioren de beste 5,

van de geplaatste dames de beste 4 en

door te laten gaan voor de laatste 2 finale sprongen. Zij kunnen in de laatste 2 sprongen daadwerkelijk voluit gaan voor de kampioenstitel.

 

Op de site van Fierljepforiening it heidenskip:  www.fierljeppe.nl dien je je aan te melden!

Geef je op voor 21 juli d.m.v. een volledig ingevuld inschrijfformulier.

Zinvolle op- en aanmerkingen graag mailen naar: nationalefierljepmanifestatie@gmail.com

 

BELANGRIJKE MEDEDELINGEN:

Geef je zo snel mogelijk op. Plaatsing is op basis van het moment van aanmelding.

Betaling € 5,- bij de inschrijftafel op de N.F.M. dag. Stuur geen geld op!

Bij te late opgave bestaat mogelijkheid dat je niet mee kunt doen want VOL=VOL en ….. je betaald € 7,50.

Men dient zich ’s morgens uiterlijk 9.30 u en ’s middags uiterlijk 12.30 u. te melden bij de inschrijftafel.

 

Trainingsmogelijkheden:        donderdag:     19.00-21.00 uur

Vrijdag:           15.00-17.00 uur en 19.00-21.00 uur.

 

Je kunt alleen gebruik van de aanwezige oefenmaterialen en NFM polsen.

Campinggasten zijn zoals gewoonlijk van harte welkom. Het “campingterrein” van de Haanstra’s is vanaf donderdagmiddag beschikbaar. Voor gebruik van de sanitaire voorzieningen wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Nevenactiviteiten

In het teken van de het thema “fierljeppen in Rosso” zijn er talloze activiteiten georganiseerd:

We verwelkomen een ieder met een rode loper.

Poppentheater met de voorstelling “Roodkapje en de bange wolf”

De rode harten speurtocht

DJ Teake

Draaimolen

Rode knutselhoek

Skydancers

Lasergame

Springkussens groot en klein

Rode  draad touwtjetrekspel (altijd prijs)

Zweefmolen

Tijdens de finale is er weer de Duckyrace met natuurlijk alleen rode eendjes.

Als verrassing houden we de rest van de rode activiteiten geheim.

De dag wordt afgesloten met een giga en welverdiend feest onder muzikale begeleiding van disco Teake Woude

Entree:            € 2,50 voor jeugd jonger dan 12 jaar

€ 5,00 voor alle andere toeschouwers ouder dan 12 jaar

Aanvang:        1e Voorronde 10.00 uur

2e Voorronde 13.00 uur

Finale 19.00 uur

Aanmelden deelnemers:

Via de site www.fierljeppe.nl. Ljeppers die voor het eerst meedoen aan de NFM en zich niet van te voren hebben opgegeven kunnen dit tegen betaling op 25 juli tot uiterlijk 9.30 uur doen bij de desbetreffende inschrijftafel.

In verband met de eigen risico verklaring moeten alle deelnemers de Algemene Voorwaarden tekenen willen ze mee doen aan de NFM. De Algemene Voorwaarden liggen ter inzage op de inschrijftafel op de dag van de NFM en binnenkort ook op deze site.

 

Kosten voor deelname zijn:”

€ 5,00 bij voor inschrijving en

€ 7,50 bij inschrijving op de NFM dag zelf

Zondag blijft voor NFM uitwijkdag

IT HEIDENSKIP – Succesvol of niet, de finale van de NFM zal ook in de toekomst gewoon op zaterdagavond gesprongen worden. Voor de tweede maal in drie jaar moest die finale vanwege regen op zondag gesprongen worden en net als in 2008 was het ook gisteren een uiterst succesvolle aangelegenheid, met een volle ‘ljeparena’. ,,Dochs bliuwe wy oan it konsept fêsthâlden’’, zei mede-organisator Rudy Walta. ,,Sawol it FLB as de PBH wolle leaver net op snein wedstriden springe. Dat hat ek mei geloof te meitsjen en dat respektearje wy. It kin der al fan komme dat wy it kommende jier al op freed mei de kwalifikaasjes begjinne, want mei twahûndert dielnimmers sitte wy al oan it maksimum om alles op ien dei te hâlden.’’

Helmholt ijzersterk op NFM

Door  Edwin Fischer

IT HEIDENSKIP – Even was Bart Helmholt bang dat het uitstellen van de finale van de NFM hem op zou breken. De regen was zaterdagavond spelbreker en deed de organisatie besluiten naar gistermiddag uit te wijken. Er brakhemhelemaal niets op, want de Burgumer was met 20.53 oppermachtig en won voor het eerst sinds 2003 weer een gouden NFM hangertje. ,,Freedtejûn hie ik my yn Bútenpost noch drok makke oft ik in dei letter dy NFM-drompelôfstân fan santjin meter wol helje soe’’, bekende Bart Helmholt.

In zijn eerste poging tijdens de kwalificatie, tussen al die opschortingen vanwege de stuifregen door, noteerde hij met speels gemak een nieuw schansrecord van 20.72 meter. ,,Wylst it eins in stok op safe wie en it technysk net in goeie sprong wie.’’ Helmholt trok de polsstok bij elke klimslag een stukje terug. ,,Sa koe ik yn de top komme.’’ Het goede gevoel van die prachtige afstand bleef hangen, maar toch was er twijfel of de vorm er een dag later nog net zo was. ,,Fannemoarn (gistermorgen, red.) ha’k noch mar wat traind yn Burgum. Ik ha fiif sprongen makke en de earste trije wienen neat. Doe ha ik tsjin myn broer (Thomas Helmholt, red.) sein dat ik de minne sprongen mar fêst hân hie.’’ Zo was het precies. In de warmingup voelde Helmholt zich al ijzersterk – ,,ik hie in pear sprintsjes dien en ik run as in bist’’ – en dat bleek in zijn eerste sprong. Met 19.36 zette hij de concurrentie aan het werk. Hannes Scherjon deed dat in de tweede ronde het best, getuige zijn 19.50 meter, maar Helmholt denderde daar met 20.34 gelijk overheen. Om in zijn derde sprong, nadat zijn Hollandse rivaal Jaco de Groot de tweede stek met 20.10 had overgenomen van Scherjon, naar 20.53 te springen. De vierde en laatste sprong had hij nog verder gekund. ,,Ik rûn sa hurd nei de pols ta. Dy hie ik hiel fier setten, mar dan moat ik net ek noch hurder rinnen gean.Want dan giest fiersten te hurd nei de oare kante en dat barde no ek.’’ Op zulke momenten vergeet Helmholt de techniek. ,,Dêr moat ik noch oan wurkje’’, aldus de perfectie nastrevende fierljepper. Hij wist wel zeker dat hij met het oog op het Nederlands kampioenschap, eind deze maand in Buitenpost, een tikje had uitgedeeld aan zijn grote concurrent Jaco de Groot. De man uit Kamerik bevestigde dat. ,,Je kijkt op zo’n NFM toch al naar het NK. Als je dan tweede wordt, is dat een mentaal tikje. Maar meer ook niet, want ik weet dat ik qua niveau dit jaar beter ben dan vorig seizoen. Gechargeerd gezegd spring ik nu een slechte sprong en haal toch 20.10. Dan geeft dat toch een goed gevoel. En ach, het zilveren NFM-hangertje past beter aan mijn ketting’’, lachte De Groot, verwijzend naar zijn zilveren halssieraad.