De NFM van 2009 werd gewonnen door:
Dames: Anna Jet Leijenaar
Senioren: Hannes Scherjon
Junioren: Alwin Fonk
Jongens: Albert-Jan Venema
Veteranen: Acronius Kramer
De prijsuitreiking werd verricht door: dhr. Rodenhuis, wethouder sport, gemeente Nijefurd
Thema: Fierljeppen in Rosso

Senioren
Hannes Scherjon
20.16 meter
Dames
Anne Jet Leyenaar
15.55 meter
Junioren
Alwin Fonk
18.96 meter
Jongens
Albert-Jan Venema
16.89 meter
Veteranen
Acronius Kramer
16.37 meter

 

LC 27 juli 2009
Vierde gouden NFM-hangertje 
Burgumer Alwin Fonk

IT HEIDENSKIP – Wie zijn geld vooraf op Alwin Fonk had gezet, zou zaterdag als rijk man uit It Heidenskip zijn vertrokken. Mits er natuurlijk een wedkantoorgenegen was geweest om de NFM te omarmen. Omdat dat niet het geval was, ging slechts een enkeling met louter een tevreden gevoel naar huis. Met Alwin Fonk zelf voorop, want de Burgumer won weer eens op uiterst verrassende wijze een grote prijs. Schuldig voelde Alwin Fonk – in 2006 en 2007 NFMwinnaar bij de jongens en vorig jaar ook bij de junioren – zich niet. Wel kon hij zich voorstellen dat de andere junioren, en met name de favorieten Jacob Scherjon, Hollander Jan Willem de Groot en thuisspringer
Nard Brandsma, fors van hem baalden. ,,Ik wie wer net in favoryt, mar gean der wol wer mei de titel fantroch.’’

Het begint zo langzamerhand het handelsmerk van de Burgumer te worden, goed zijn op de belangrijke wedstrijden. Althans, winnen in de wedstrijden waar grote prijzen te verdelen zijn. Want goed was hij eigenlijk niet. ,,It gong hielendal net, ik wie fiersten te gespannen. Nei twa sprongen hie ik my mar krekt pleatst foar de twa lêste sprongen. En doe wienen de senuwen yn ien kear fuort.’’

Zonder druk maakte Fonk weer eens een uiterst gemakkelijk lijkende sprong en landde na 18,96 meter. En daar waar Heidenskipper Nard Brandsma eigenlijk een prima wedstrijd sprong, met afstanden van 18,36 en 18,39, was de titel dus voor Fonk. Al had de thuisspringer in de allerlaatste sprong de titel voor het grijpen.

Brandsma verprutste evenwel een zekere winst. ,,Ik gong wat nei links en woe korrisjeare. Dat die ik fiersten tefolle en no gong ik wol fjouwer meter nei rjochts.’’ Hij landde nu op 18,52. Een dikke en dus winnende 19 metersprong was daarmee verkeken. Het tekende de sportman in Brandsma dat hij direct na die sprong zijn emoties de vrije loop liet. Fonk: ,,Ik kin my Nard hiel goed foarstelle. Hy hie it miskien wol fertsjinne, mar dat heart by it ljeppen’’, vond Alwin Fonk, met alweer het vierde gouden hangertje op zak.

LC 27 juli 2009
Geslaagde rentree Rients van der Wal

IT HEIDENSKIP – De meest opvallende naam in de lijst van de zestien finalisten was die van Rients van der Wal. Twee jaar geleden nam de inmiddels 38-jarige Heidenskipper afscheid. Trainen doet hij evenwel nog altijd. Met een knappe 17,66 plaatste hij zich zelfs als vierde voor de finale. ,,It gie by de kwalifikaasje hiel maklik’’, vond de voormalig Nederlands kampioen. ,,Ik hie yn de finale ek in pr ferwachte, mar in sprong oer dy 18,66 siet der noait yn. ’’ Een comeback zit er evenwel niet in. ,,Nee, takom jier wer de NFM. Dat is moai genôch.’’

De Fryslân 28 juli 2009
Friese Victorie NFM
It Heidenskip- Het is meer dan een reguliere dag-overwinning. De wedstrijd om de Nationale Fierljep Manifestatie is elk jaar een prestigestrijd tussen de Friese fierljeppers en diens “Hollandse ” collega’s.

In It Heidenskip werd dit festijn dit jaar voor de 21ste keer gehouden. Deze keer waren het de Friezen die in elke categorie heer en meester waren.
De NFM wordt door veel fierljeppers gezien als één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Natuurlijk wil iedere ljepper deze wedstrijd daarom op zijn of haar erelijst bijschrijven. Bij de senioren was het Hannes Scherjon die met een twintig meer sprong de wedstrijd wist te winnen. Met 20.16 sprong hij een dikke meter verder dan Oane Galama die tweede werd gevolgd door Bart Helmholt ui Burgum.
Bij de junioren liet Nard Brandsma zijn vorm zien door vier keer een prachtige 18 meter sprong neer te zetten. Alwin Fonk wist daar echter een keer overheen te duiken. Daardoor eiste niet Brandsma, maar Fonk, de dagoverwinning op. Met 18.96 was Fonk niet meer te achterhalen. Albert Jan Venema was bij de jongens de beste. De ljepper uit Veenwouden wil dit seizoen de 18 meter grens doorbreken, maar dat lukte hem tijdens de NFM nog niet. Desondanks won hij deze wedstrijd met 16.89, gevolgd door Hans Ulco de Boer uit Jutrijp en derde werd Dennis van Zelderen uit Lopik. Anna Jet Leijenaar was een maatje te groot bij de dames. Met 15.55 meter sprong ze een meter verder dan haar naaste belager, Wendy Helmes uit IJsselstein. Anouk Greveling mocht bij de dames de derde prijs ophalen met 14.46 meter.
Door Gerard Kerkstra