De NFM van 2004 werd gewonnen door:
Dames: Jantina de Vreeze-vd Wal
Senioren: Klaas Haanstra
Junioren: Hannes Scherjon
Jongens: Albert Pieter Sikkema
Veteranen: Johan Oldewarris
De prijsuitreiking werd verricht door: de duikster van het duikteam
Thema: Watersport

Senioren
Klaas Haanstra

17.68

Dames
Jantina de Vreeze
14.44
Junioren
Hannes Scherjon

17.90

Jongens
Albert P. Sikkema
15.30
Veteranen
Johan Oldewarris
15.35

 

Thema: Watersport
De volgende nevenactiviteiten zullen mede de sfeer van de dag bepalen rond het thema:
– Reddingsmaatschappij
– Kanovaren
– Duiktank
– Zakslaanbassin
– Natte hoek voor kinderen
– Zweefmolen voor kinderen

’s Avonds tijdens de finale wordt weer de bekende “duckrace”gehouden!
De hoofdprijs is geheel in stijl van het thema: een waar “kinderjacht”!
Na afloop van de finale zal er een slotfeest gehouden worden.

Eindelijk succes voor de “eeuwige tweede plaatsen”
Nederlandse Fierljep Manifestatie wederom een groot succes

,,Eindelijk”, zal menig toeschouwer, ljepper en vooral de ljeppers Jantina de Vreeze en Klaas Haanstra zelf hebben gedacht. Na talloze tweede plaatsen mochten ze zaterdag 31 juli bij de Nederlandse Fierljep Manifestatie in It Heidenskip eindelijk het hoogste schavot betreden om het gouden NFM-hangertje in ontvangst te nemen. De verste sprong van de avond was echter weggelegd voor junior Hannes Scherjon uit Burgum: 17.90.

Hij werd wel de Joop Zoetemelk van het fierljeppen genoemd, Klaas Haanstra uit Workum. Telkens gingen de grote prijzen op enkele centimeters verschil aan zijn neus voorbij. Toen zaterdag de laatste ljepper en daarmee zijn laatste concurrent in het water belandde, kon hij echter opgelucht ademhalen. Met een afstand van 17.68 was hij zeker van de eerste plaats. Voordat hij zijn prijs in ontvangst kon nemen, werd hij echter eerst nog gehuldigd vanwege het feit dat hij al 25 jaar wedstrijden springt.Tweede werd clubgenoot Rients van der Wal uit It Heidenskip (17.50) en derde de winnaar van vorig jaar Bart Helmholt uit Burgum.

Bij de dames ging de aandacht vooral uit naar Sjoukje Tjalma uit It Heidenskip, die de avond ervoor in Buitenpost tweemaal de 15 meter wist te passeren. Jantina de Vreeze-van der Wal uit Blauwhuis streed echter haar eigen strijd: alles had ze al gewonnen, alleen de NFM ontbrak nog aan het rijtje. In haar laatste sprong deed ze echter goede zaken. Met een afstand van 14.44 wist ze de NFM van 2004 op haar naam te zetten. Tweede werd Antke van der Wal uit Grijpskerk (13.85) en derde Ineke Prins uit Ee (13.70).

De ljeppers die dit seizoen de smaakmakers van de wedstrijden kunnen worden genoemd zijn de junioren. Ook tijdens de NFM maakten ze er weer een mooie strijd van. In de voorrondes lieten ze zien dat ze in vorm waren: met gemak sprong de ene na de andere junior over de limiet om zich in de finale van de avond te kunnen plaatsen. Daar ging de strijd tussen de tweeling IJsbrand en Anne Galama uit It Heidenskip en Piet Scherjon (Burgum) en Hannes Scherjon (Noardburgum). Deze laatste won met een afstand van 17.90 meter, tweede werd Anne Galama (17.26, nieuw persoonlijk record), derde Piet Scherjon (17.15).

Bij de jongens ging de overwinnig naar Albert P. Sikkema uit Burgum (15.30), gevolgd door Jacob Scherjon uit Burgum (15.28). Verrassende derde werd de tweede klas-ljepper Sjoerd Hobma uit Oosthem (15.05). Ook de veteranen maakten er een mooie wedstrijd van. Winnaar werd Johan Oldewarris uit De Wilp (16.60), tweede Aart de With uit Benschop (16.42) en derde Klaas Leijstra uit Grou (15.35).

De organisatie kan weer terugzien op een prima geslaagd NFM. Er werd niet alleen gefierljept. Rond het thema watersport waren ook talloze andere activiteiten georganiseerd voor toeschouwers en ljeppers. Zo was er een duikteam, kon kennis worden gemaakt met verschillende soorten boten, kon er worden gezeild met een zeilpraam en natuurlijk ontbraken ook het springkussen met zwembad niet. De NFM werd ’s avonds afgesloten met een feest in de feesttent.