NFM 26 juli 2014

Top fierljepdag

De 26e Nationale Fierljep Manifestatie stond afgelopen zaterdag in het teken van de fierljeppen en de middeleeuwen. De fierljeparena maar ook het aangrenzende tijdelijke kampeerterrein waren aangekleed met levensechte kastelen, ridders en wapens. De Nationale Fierljep Manifestatie is het grootste eendaagse fierljepevenement ter wereld. Een open wedstrijd waar iedereen aan mee mag doen. In twee voorrondes wordt uitgemaakt wie in de finale mag strijden om de gouden, zilveren en bronzen hangers. Niet alleen in Friesland wordt gefierljept maar ook in Utrecht en Zuid-Holland zijn een aantal zeer fanatieke verenigingen die fantastische fierljeppers voortbrengen.  Deze ljeppers vinden het geweldig om in een grote open wedstrijd hun krachten te mogen meten op een accommodatie waar ze niet vaak komen . De ruim vijftienhonderd toeschouwers zagen op een zonovergoten fierljepaccommodatie in vier categoriën een geweldige strijd, veel natsprongen maar ook fraaie en verre sprongen.

Het is half 9 en de eerste fierljeppers kwamen zich bij de inschrijftafel melden om mee te mogen doen aan de 26e Nationale Fierljep Manifestatie. De laatste spullen werden klaar gezet en de organisatie was klaar voor wederom een fantastische fierljepdag. Van de 180 deelnemers sprongen ongeveer 70 de eerste voorronde om zich te kunnen plaatsen voor de tweede voorronde. In de 2e voorronde sprongen de deelnemers die de limiet van de eerste ronde al eens hebben gehaald. De senioren, junioren, dames en jongens mogen in de tweede ronde 3 maal een sprong maken en zich zo proberen te plaatsen voor de avond finale.

Niet allen de voorrondes kent zijn eigen regels ook de finale kent zijn eigen regels. 16 senioren, 16 dames, 8 junioren en 8 jongens mogen eerst 2 keer springen. Na twee rondes valt de helft af en blijven de besten over die in hun derde en vierde sprong uit mogen maken wie de beste is.

In de seniorengroep was het verrassend dat Bart Helmholt (Burgum) en Thewis Hobma (Harlingen) zich niet voor de derde en vierde ronde wisten te plaatsen. De 3e 3n 4e ronde wisten weinig spanning te brengen al kwam Heidenskipster Oane Galama met 19,83 meter nog redelijk in de buurt van de 20,38 meter van Jaco de Groot. De Woerdenaar wist met deze afstand het kampioenschap in de senioren groep te winnen.

De damesgroep liet een mooie strijd zien met fraaie 15  meter sprongen. Dymphie van Rooijen (Harmelen) bleef met haar 15,98  meter Wendy Helmes (IJsselstein) 2 centimeter voor.

Er hadden zich veel jongens geplaatst voor de finale waaronder Rutger Piersma, Freark Kramer, Jetse Bokma en Lars Woudstra. De 15,62 van Lars bleek ver genoeg te zijn om een derde plaats op te eisen in de jongensgroep. De jongens strijd werd met overmacht gewonnen door Jan Teade Nauta. De IJlster jongeling werd kampioen met een afstand van 17,88 meter.

De junioren maakten er tot de laatste sprong een spannende strijd van. Tot en met de derde ronde lag Thomas van Midden (Vlist) nog aan kop met een afstand van 18,33 meter maar met een fantastisch uitgevoerde sprong wist Erwin Timmerarends (Montfoort) met 18,80 meter beslag te leggen op de eerste plaats.
De prijzen werden koninklijk uitgereikt de pc koninginne Manon Scheepstra die tijdelijk haar kasteel had verlaten om de winnaars hun gouden zilveren of bronzen hangers te overhandigen. Om half tien ging het licht op de fierljepaccommodatie uit en de lichten van DJ Teake gingen aan en werd er tot in de late uurtjes geproost op de kampioenen.