De NFM van 2008 werd gewonnen door:
Dames: Anna Jet Leijenaar
Senioren: Jaco de Groot
Junioren: Alwin Fonk
Jongens: Hans Ulco de Boer
Veteranen: Kees van Schaijk
De prijsuitreiking werd verricht door: Prins Acronius de Eerste
Thema: carnaval

Dames         Senioren        Junioren        Jongens         Veteranen
Anna Jet       Jaco                Alwin               Hans Ulco       Kees
Leijenaar       de Groot         Fonk               de Boer           v Schaijk
14.71 m        20.16 m          19.30 m          16.03 m          ?

It Heidenskip / It Ljeppersgat, 26 juli 2008

 

Zaterdag 26 juli werd er voor de 20e keer op het terrein van ‘Fierljepforiening It Heidenskip’ de ‘Nationale Fierljep Manifestatie’ georganiseerd.

Dit is een fierljepdag waaraan iedereen mee kan doen.

Meedoen mag wanneer je een beetje geoefend bent en je je vooraf hebt ingeschreven.

Er wordt gesprongen in 5 categorieën, dames, jongens, junioren, senioren en veteranen.

Vanaf 10.00 uur wordt er gesprongen in de voorrondes. De ljepper moet een limiet springen, wanneer dit gelukt is gaat hij door naar de finale die ’s avonds om 19.00 uur begint. Naast het fierljeppen stond dit jaar dag in het teken van het thema: ‘carnaval’.

Rondom het thema carnaval waren verschillende activiteiten georganiseerd, zoals maskers maken, een poppentheater, een verkleedhoek, maar ook verschillende doe-activiteiten zoals een springkussen, draaimolen en kuipjesteken. En natuurlijk werd om 11 minuten over 11 de hele fierljepbult wakker geschud voor een workshop polonaiselopen.

In de stand van RTN kon wie dat wilde gesminckt worden.

RTN-Radio deed de gehele dag live verslag vanaf het Carnavalsterrein.

Tijdens de opening ’s ochtends 10.00 uur werd door burgemeester Boekhoven van Nijefurd de sleutel van It Heidenskip officieel overhandigt aan onze eigen Prins Carnaval.

It Heidenskip werd hiermee voor een dag omgedoopt tot ‘It Ljeppersgat’.

De sleutel was een symbolische kleine fierljeppols, want om ‘it Ljeppersgat’ binnen te kunnen komen heb je toch echt een pols nodig.

Overdag tijdens de wedstrijd en de activiteiten waren de weergoden de ljeppers en organisatie goed gezind, zo nu en dan een donkere wolk, maar gelukkig geen regen.

De sfeer op het terrein zat er goed in, wanneer een ljepper een limiet of nieuw pr had gesprongen klonk er enthousiast ALAAF vanuit de speaker.

Echter ’s avonds om 19.00 uur wanneer de finale van start zal gaan komen er donkere wolken It Ljeppersgat binnen drijven en worden de ljeppers, het publiek en organisatie van de NFM opgeschrikt door regendruppen en gevaarlijk onweer.

De finale wordt om kwart voor acht nog wel hoopvol geopend, maar als snel blijkt dat het weer niet meezit en de wedstrijd op dat moment niet door kan gaan.

De NFM-commissie besluit dat de wedstrijd wordt uitgesteld naar zondag 27 juli om 14.30 uur.

De ljeppers laten zich niet kennen, want in de feesttent gaat de carnavals muziek onder leiding van DJ TEAKE tot in de late uurtjes door.

Zondagmiddag 27 juli half 3 een stralende zon, er kan gesprongen worden om de titel NFM 2008. Het wordt een enerverende wedstrijd waarbij bij de senioren Bart Helmholt zeer sterk opent met 19.79 maar zich voorbij ziet gesprongen door Jaco de Groot met een nieuw schansrecord van 20.16 ! Bij de junioren ook een spannende strijd met uiteindelijk Alwin Fonk als winnaar met een fabuleuze 19.30, schansrecord en twee afstand ooit bij de junioren. Bij de dames opent Anna Jet Leyenaar sterk met 14,71. Wendy Helmes komt twee keer dichtbij [14,67 en 14,47], maar net niet genoeg. Bij de jongens een centimeterstrijd. Na twee rondes springen de nummer 1,2 en 3 respectievelijk 14,75, 14,87 en 14,88. In de derde ronde maakt Hans Ulco de Boer een einde aan de centimeterstrijd en springt 16,03 wat uiteindelijk goed is voor de winst.