De NFM van 2002 werd gewonnen door:
Dames: Antke vd Wal
Senioren: Ben Helmholt
Junioren: Bart Helmholt
Jongens: Jarno Knijff
Veteranen: John Burghout
De prijsuitreiking werd verricht door: Johannes Haanstra
Thema: Survival

Senioren
Ben Helmholt
17.55
Dames
Antke v/d Wal
13.,77
Junioren
Bart Helmholt
17.77
Jongens
Jarno Knijff
16.78
Veteranen
John Burghout
15.34

 

Thema: Survival

Nevenactiviteiten rond het Thema van de 14e NFM:

Legerinfo stand.
Stormbaan.
Klimpiramide.
Kanovaren.
Handboogschieten.
Hindernisbaan.
Ballenbad.
Mini-zwembad.
Na afloop (plm., 21.00 u.) in de feesttent: D.J. Teake

Persbericht: Jarno Knijff laat Friezen achter zich

IT HEIDENSKIP – Jarno Knijff zorgde voor een uitstekende prestatie tijdens de Nationale Fierljep Manifestatie in het Friese ,fierljepdorp- It Heidenskip. Met een prima afstand van 16.78 meter bleef hij bij de jongens de Friese topper Piet Scherjon met 16.28 meter voor.

Bij de eerste vijf eindigde nog twee Hollandse fierljeppers want na Hannes Scherjon (15.80 meter) legden Jaco de Groot (Kamerik) beslag op de vierde plaats met 15.40 meter en werd Cornelis de Bruijn (Lopik) vijfde met 13.00 meter.

Bij de senioren eindigde Erik Bos uit Bodegraven met een afstand van 17.55 meter gelijk bovenaan met de Fries Ben Helmholt. De laatste kreeg de eerste prijs omdat zijn tweede afstand beter was dan die van Bos. Remco van den Berg, die afgelopen woensdagavond de wedstrijd won in Jaarsveld met 16.85 meter werd nu met een afstand van 17.49 meter derde. In voorgaande twee jaren had de fierljepper uit Lopikerkapel de NFM gewonnen. De Friezen Marcel Nijboer en Evert van der Wal werden met resp. 17.40 en 16.60 meter vierde en vijfde.

Marcel Nijboer raakte afgelopen week zijn nationale juniorenrecord met 18.39 meter uit 1994 kwijt. In IJlst sprong het nieuwe Friese talent Bart Helmholt een afstand van 18.50 meter. Hij troefde daarmee ook de beste Friese senioren af. Zaterdag in It Heidenskip deed Bart Helmholt dat opnieuw. Hij sprong een voortreffelijke afstand van 17.77 meter, een sprong waaraan de senioren niet toe kwamen.

Bij de junioren werd Niek Roorda tweede met 15.92 meter gevolgd door de Paul Nap uit Linschoten met 15.72 meter. Pieter Verweij uit Linschoten, die deze zomer het Hollandse juniorenrecord op 18.20 meter bracht, ontbrak wegens vakantie. Afgelopen donderdagavond won Gerwin van Vliet (Woerden) de wedstrijd bij de junioren met een nieuw persoonlijk record van 14.55 meter. Paul Nap werd toen tweede met 13.63 meter.

De Hollandse dames slaagden er niet in zich bij de eerste drie te klasseren. Eerst werd de Friezin Antke van der Wal met 13.77 meter gevolgd door haar provinciegenoten Jantine de Vreeze met 13.49 meter en Sjoukje Tjalma met 13.28 meter. Marja van Eijk uit Vlist, die na deze zomer stopt met fierljeppen, werd vierde met 13.14 meter gevolgd door Gelieny van der Paauw uit Montfoort met 11.88 meter.

 

Neven Ben en Bart winnen gouden hangertje op Fierljepmanifestatie – Helmholts manifesteren zich 

It Heidenskip – De Hollandse ljeppers leken zaterdagavond tijdens de Nationale Fierljepmanifestatie (NFM) in It Heidenskip bij de senioren met de winst aan de haal te gaan. Daar waar de gevestigde orde het liet afweten, redde Groninger Ben Helmholt het gezicht van de Friezen. Samen met zijn Friese neef Bart Helmholt (Burgum), de verwachte winnaar bij de junioren, maakte hij er een aardig familiefeestje van.

(BERT KALTEREN)
Het venijn zat zaterdagavond tijdens de veertiende editie van de NFM in de staart. Ook bij de senioren, waar de Friese ljeppers het lieten afweten. Met slechts drie van de tien springers in de finale gaven de Hollanders desondanks de toon aan. Marcel Nijboer brak in de eerste ronde met 17.40 meter nog wel de wedstrijd open, maar daarna waren het tweevoudige titelverdediger Remco van der Berg in de tweede (17.47) en Erik ‘sok’ Bos in de derde ronde (17.55) die de thuisljeppers het nakijken gaven.

Van der Berg, in 2000 winnaar met 17.92 en vorig jaar met 17.62, bleef in zijn derde poging steken op 17.49 meter. Maar in de vierde en laatste ronde zorgde Ben Helmholt voor een daverende verrassing. De eerste klasser zit dit seizoen goed in zijn vel en zette met 15.69, 16.70, en 16.35 een aardige serie neer. Bij zijn vierde sprong ging hij het balletje voorbij, maar na meting kwam hij uit op exact dezelfde afstand als leider Bos. Maar op basis van zijn tweede afstand mocht Ben Helmholt zich de winnaar noemen.

Voor de ljepper uit Munnekezijl kon de dag niet meer kapot. Nadat hij eerder al de NFM bij de jongens (’91 en ’92) en bij de junioren (’97) had gewonnen, herhaalde hij dat dit jaar voor het eerst bij de senioren. ,,Dit had ik absoluut niet verwacht. Ik denk niemand’’, zei Helmholt met 17.55 ook nog eens zijn persoonlijk record aanscherpte. ,,Dat was één van de doelstellingen dit seizoen. Een nieuw persoonlijk record springen. En deelnemen aan het NK in Grijpskerk.’’
De eerste stap is gezet, maar wel een hele mooie vond ook Ben Helmholt. ,,De fierljepmanifestatie geldt als één van de drie grote wedstrijden. Daar leef je naar toe en als je dan ook nog kan winnen is dat een mooie bijkomstigheid. Ik zit dit seizoen lekker in mijn vel en deze afstand was voor iedereen te springen. Maar dit gaat alle verwachtingen te boven. Als je dan ook nog eens de Hollanders klopt dan geeft dat nog eens iets extra’s.’’

Toch was het hem niet komen aanwaaien, zei Ben Helmholt die daarbij doelde op het warme weer. Overdag werden de voorronden gesprongen voor een plaats in de finale. Bovendien had Helmholt ’s morgens dienst op de schansen en moest hij ’s middags springen. ,,Het was een warme dag en daar word je heel loom van. Het is belangrijk om de spieren fit te houden. Ik heb tussen door wat onder de bomen in de schaduw gezeten met een natte handdoek in de nek.’’

Iedereen was blij voor Ben Helmholt, maar zijn neef Bart – die met 17.77 meter de verste sprong van de dag liet noteren – in het bijzonder. ,,Ik bin bliid dat ik einlik ek in kear neist myn grutte neef Ben op it heechste poadium stean kin. Ik bin ea mei fierljeppen begûn troch Ben en woe like goed wurden as him. It is in geweldige prestaasje it NFM yn trije ferskillende kategoryen te winnen’’, roemde Bart Helmholt zijn grote neef Ben.

Bij de junioren was er geen kruit gewassen tegen Bart Helmholt. Na 17.77 in zijn eerste sprong in de finale ging hij op jacht naar het Nederlands record, dat sinds woensdag met 18.50 meter in zijn bezit is. ,,Der bin ik it hiele seizoen mei dwaande en der train ik ek foar. It kin noch altyd fierder, mar it moat allegear krekt efkes útkomme.’’

Na de fierljepmanifestatie richt Bart Helmholt zich op het FK en NK, dat hij vorig seizoen aan zijn neus voorbij zag gaan vanwege een knieblessure. ,,Dat is myn grutte doel, dan haw ik alles wûn. Dêrom wie it spitich dat Pieter Verweij der hjoed net wie, want hy kin ek oer de achttjin meter springe.’’