NFM 29 en 30 juli 2017

Het massaal toegestroomde publiek werd tijdens de 28e Nationale Fierljep Manifestatie in “it fierljepdorp bij uitstek” It Heidenskip getrakteerd op vijf fantastische kampioenen. Na een aantal regenachtige edities was dit een editie waarbij het publiek heerlijk in de zon kon vertoeven onder het genot van topsprongen van de fierljeppers.

Ruim 200 fierljeppers kregen, gedurende de dag, 3 sprongen de kans zich te plaatsen voor de avondfinale. Onder toeziend oog van ongeveer 1500 bezoekers streden alle ljeppers om de gouden, zilveren of bronzen hanger.
In de seniorenklasse hadden alle fierljeptoppers zich geplaatst voor de finale maar er was één fierljepper die grote indruk maakte. Erwin Timmerarends uit Montfoort is eerste jaars senior. Tijdens finale wist Timmerarends de concurrentie voor te blijven. Zijn twee beste sprongen waren beide goed genoeg voor de overwinning in de meest prestigieuze wedstrijd van het fierljep-seizoen. Met 20.40 meter en in zijn derde sprong ook nog 20.46 meter bleef hij alle Friese en Hollandse concurrenten ruimschoots voor. Op het geheel Hollandse podium werd Laurens Lekkerkerker met 19.62 meter tweede en Jaco de Groot kreeg met zijn sprong van 19.32 meter het bronzen hangertje om gehangen.

In de jongenscategorie was het Bas van Leeuwen uit Woerden die er verrassend met de winst vandoor ging. In zijn eerste sprong kwam hij tot 16.48 meter, wat uiteindelijk genoeg bleek te zijn voor de winst van de wedstrijd. Klassementsleider Reinier Overbeek (Benschop) moest in deze wedstrijd genoegen nemen met het zilver, hij kwam tot een afstand van 16.31 meter. Ook in de jongens categorie wisten de Hollandse fierljeppers alle prijzen mee naar huis te nemen, want Lucas van Eijk (Haastrecht) pakte de derde plek met een nieuw persoonlijk record van 16.18 meter.
Het was Bobby Zwaagman uit IJlst die in de juniorenklasse de hoogste eer wist te behalen en in een, voor hem vloeiende stijl naar 17,8 meter wist te springen. De Heidenskipster ljeppers Freerk Kramer en Freark van der Werff wisten respectievelijk beslag te leggen op de tweede en derde plaats. De 17,50 meter van Freerk van der Werff was net niet genoeg om op de hoogste trede van het podium te komen.

Bij de dames was het Klaske Nauta (IJlst) die er vandoor ging met de gouden plak. Vanwege een blessure moest zij een aantal wedstrijden laten schieten, echter was ze precies op tijd om haar NFM-titel te prolongeren. Met een afstand van 15.62 meter bleef zij Marrit van de Wal en Dymphie van Rooijen (Harmelen) nipt voor. Van Rooijen kwam slechts vijf centimeter tekort voor de eindoverwinning.

Tijdens de 28e editie van het NFM werd er voor het eerst gesprongen in een aparte meisjescategorie, welke een leeftijdsgrens kent van 16 jaar. In deze categorie was het Sigrid Bokma uit Hindeloopen en grote favoriet die op haar thuisschans met een fantastische 15,85 meter met overmacht de gouden hanger opeiste. Demi Groothedde (Jaarsveld) de beste springster van Holland. Met een afstand van 14.50 meter werd zij tweede. Judith den Hollander (Benschop) wist zich sterk te presenteren. Haar 13.98 meter was genoeg voor de derde plaats.

Naast het fierljeppen werden er talloze activiteiten georganiseerd. Voor de jeugd was voldoende vertier georganiseerd en die hebben zich ook geen moment verveeld. De 28e editie van de Nationale Fierljep Manifestatie was mede door het prachtige weer een enorm succes.