2014-08-24 20:58

Dymphie van Rooijen heerst in polsstoksport

It Heidenskip De onbetwiste koningin van het polsstokverspringen in 2014 is Dymphie van Rooijen uit Harmelen. Zij wist dit jaar alle belangrijke wedstrijden te winnen waaronder, afgelopen zaterdag, het Nederlands Kampioenschap in het Friese It Heidenskip.

Na winst in de Nationale Competitie, de Nederlandse Fierljepmanifestatie, het Hollands Kampioenschap alsook het verbeteren van haar eigen Nederlandse Record en het klassementsrecord, nu dus de winst bij de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De winst op het Nederlandse Kampioenschap was er één van een zelden vertoonde overmacht. Liefst vier maal sprong zij verder dan de verste sprong van de nummer twee van de dag Liesbeth de With uit Woerden.

En die Liesbeth de With overtrof haarzelf met een prachtig nieuw persoonlijk record van 15.11 meter. De tweede plaats achter de ongenaakbare Dymphie van Rooijen was een bekroning op een toch al uitstekend seizoen voor de With. De With, niet in de top 10 van de nationale ranking bij de Dames, wist zich eerder al overtuigend te plaatsen voor het NK door een persoonlijk klassementsrecord te springen en daarmee derde in de Hollandse eindrangschikking te worden.

Een tweede plaats was er ook voor echtgenoot Jaco de Groot en die was daar heel wat minder content mee. Het nationale kampioenschap begint zo langzamerhand een obsessie te worden voor de Groot die nu al weer voor de derde keer, na een leidende positie, in de finale van het NK voorbij gesprongen werd. En daar waar de Groot op de andere titeltoernooien de ene na de andere hoofdprijs wegsleept, is dat bij het NK bij de Senioren nog maar één keer gelukt (2010). Laat onverlet dat Jaco de Groot een uitstekende wedstrijd sprong, met maar liefst drie maal een afstand voorbij de 20 meter. Zijn vijf sprongen gezamenlijk waren goed voor 99.74 meter en dat was een verpulvering van het oude record van 98.04 meter uit 2012 van Bart Helmholt.

Winnaar van de dag werd, de in zijn eigen woonplaats springende, Nard Brandsma. Hij moest om te winnen een persoonlijk record springen en deed dit in de laatste finalesprong. In werkelijk weergaloze stijl ging hij naar de top van de polsstok om bij de uitsprong precies over het balletje van de tot dan leidende afstand van Jaco de Groot heen te mikken. De resulterende 20.91 meter was een meer dan kampioenswaardige afstand. Hollands Kampioen Rian Baas uit Oudewater haalde de finale en werd daarin vijfde met een keurige afstand van 19.57 meter.

Verrassend was ook de winst van Ricardo Faaij uit Haastrecht en ook Faaij deed dit met een fraai persoonlijk record. De eerstejaars Junior had een persoonlijk record van 18.85 meter wat nog uit 2013 stamde. Na wat blessureperikelen gedurende het wedstrijdseizoen werd Faaij zaterdag niet direct tot de topfavorieten gerekend. Echter, al in de tweede sprong ging hij naar een verre 18.59 meter, om in zijn derde sprong de winnende 19.33 meter te springen. Ook zijn eerste finale sprong was ruim verder (19.26 meter) dan zijn oude persoonlijke record. De andere deelnemers kwamen niet in de buurt van Ricardo Faaij zijn negentien meters.

Erwin Timmerarends uit Montfoort kwam nog het dichtstbij met 18.21 meter. Ook Thomas van Midden uit Vlist plaatste zich voor de finale, en werd daarin vijfde.

Bij de Jongens viel er dit jaar weinig eer te behalen voor de Hollandse delegatie. Zij bezetten gebroederlijk de onderste vier plaatsen in de eindrankschikking en zinnen nu op revanche voor het komende jaar. Gezien de leeftijd van de jonge deelnemers gaat dat ook vast lukken. Overtuigend eerste in deze categorie werd Jan Teade Nauta uit IJlst met een afstand van 17.10 meter.