2014-07-06 13:58

Tweekamp Polsstokverspringen gewonnen door Holland na spectaculaire wedstrijd met 2 nieuwe Nederlandse records

Tijdens de Tweekamp die afgelopen zaterdag in Linschoten plaatsvond, sprong de Hollandse equipe met 395.81, 6.41 meter verder dan de Friese equipe. Het Hollandse team haalde daarmee onder leiding van Bondscoach Christiaan Spruit, de Tweekamp bokaal terug naar Holland.

De wedstrijd vond plaats onder Hollandse omstandigheden met een straffe zuidenwind en af en toe een bui. Dit weerhield de springers er niet van om twee nieuwe Nederlandse records neer te zetten op de Linschotense Polsstokverspringaccommodatie.

Bij de heren wist Bart Helmholt (Burgum) het Seniorenrecord dat in 2011 ook in Linschoten gesprongen was met 4 cm te verscherpen en op 21.55 te zetten. Dymphie van Rooijen (Harmelen) verbeterde haar Nederlandse Damesrecord dat ook in 2011 behaald was met 17 cm en zette het vast op 16.91. Ondanks deze twee historische sprongen was het verschil tussen de dames en heren equipe minimaal.

De bijdrage van de Hollandse junioren maakte wel het verschil want de junioren sprongen 10.16 meter verder dan hun opponenten. In deze categorie werden ook 3 persoonlijke records gesprongen. Martijn Rietveld (Haastrecht) verbeterde zijn afstand met 83 cm en sprong 17.36. Nees de Bruijn (Oudewater) verbeterde zijn persoonlijk record met 41 cm en sprong 16.95. De Friese Feike Stellingwerf wist ook zijn persoonlijk record te verbeteren en zette het op 15.92.

De krachtmeting tussen de beide kampen heeft wederom laten zien dat de verschillen tussen de Hollanders en de Friezen gering zijn en dat de sport in het groene hart aan een opmars bezig is. Tijdens de wekelijkse wedstijden die in Jaarsveld, Zegveld, Vlist, Polsbroekerdam of Linschoten plaatsvinden is dat ook te zien. De groep jonge springers, is zowel bij de jongens, junioren en Dames B en de jeugd flink aan het groeien, hetgeen een mooie ontwikkeling voor de Polsstokverspringsport is.