media Friesch dagblad
2013-08-19 18:13

FD: Galama heeft het vuur in de staart in Grijpskerk

Door Ernst Slagter

Het mocht gerust een lesje in uitspringen volgens het grote fierljepboek worden genoemd, de manier waarop Oane Galama zaterdag in Grijpskerk als enige de grens van twintig meter wist te slechten.

Vlekkeloos was het eerste gedeelte van zijn laatste finalesprong allerminst verlopen, maar een laatste krachtinspanning van de ljepper uit Wiuwert werd rijkelijk beloond. En terwijl nadien de klassementsprijzen over het hele seizoen verdeeld werden, vierde Galama met zijn 20,09 meter de dagzege.

„Met maar vijf klimslagen tóch over de twintig meter: dat heb ik nog nooit meegemaakt”, verbaasde Galama ook zichzelf enigszins. „Die uitsprong maakte het verschil, want verder was het echt niet veel soeps. Ik ging vrij snel over, zat niet bovenin , maar kon wel de snelheid uit de stok meenemen.”

Zo was het slotakkoord in Grijpskerk er dus eentje van verfijnde Wiuwertse makelij, nadat Galama’s collega-topklassers elkaar in het voorstadium enkel speldenprikjes konden uitdelen met een handvol negentien meter-noteringen. Dat gold ook voor Bart Helmholt, die daardoor op de valreep van het seizoen net niet in staat bleek zijn winst van het klassement de gewenste glans te geven met enkel twintig meters in zijn lijst.

Nu moest de Burgumer het doen met 19,48 in de voorronde en 19,67 in de finale, hoegenaamd een gemiste kans in zijn onvermoeibare jacht op prijzen en records. Ook Ysbrand Galama kon overigens niet aan de 20,09 van zijn broer tippen en bleef met 19,47 op de derde plaats steken.

Hans Ulco de Boer had bij de junioren nog een kleine kans om Age Hulder in extremis te onttronen als klassementsleider, maar voordat de Jutrijper daar goed en wel aan toekwam, maakte Hulder op formidabele wijze een einde aan die illusies. Al in zijn eerste poging ljepte de Burgumer met 19,81 naar zijn beste prestatie in de overall-lijst en daarmee verbrak hij als klap op de vuurpijl ook nog eens zijn eigen schansrecord.

Zijn landing in het Groningse zandbed leverde bovendien een vrolijk familiekiekje op, omdat zijn bijna synchroon springende zusje Lisanne ook al met vuurwerk had geopend en op haar beurt 15,61 neerzette. De twee Hulders vlogen elkaar vervolgens in de armen en aan het eind van de rit kon de oudste van het stel grijnzend vaststellen dat het op z’n zachtst gezegd een geslaagde dag was geweest. „Het klassement, een schansrecord en de dagwinst: ik heb alles gehaald wat er te halen viel.”

Hulder vervolgde: „Ik wist dat ik het klassement in eigen hand had en dat wilde ik niet meer weggeven. Maar ik werd ‘s ochtends wakker met behoorlijk wat pijn in m’n rug, dus was ik al blij dat het die eerste sprong meteen raak was. Het is toch een zware week geweest met al die wedstrijden, dus is het misschien verstandig om nu even wat rustiger aan te gaan doen.”

Ook de 15,61 van Lisanne Hulder werd niet meer verbeterd, waardoor de jonge Burgumse haar eindoverwinning in het klassement met een dagzege extra cachet wist te geven. Bij de jongens kon Bobby Zwaagman zijn leidende positie in het klassement niet meer verliezen, maar de laatste weken kwakkelende IJlster moest de dagzege in Grijpskerk wel laten voor wat het was. Het was wederom Jelmar Wijnstra die met 16,78 de winst greep. De ljepper uit Tzum boekte daarmee zijn derde dagzege in één week tijd en maakt daarmee de jongensklasse nog interessanter