media Friesch dagblad
2013-07-22 22:04

Van der Wal steelt show met Fries record

Wedstrijden winnen of het juiste gevoel vinden voor de weken waarin de prijzen worden verdeeld?

Een sporter wil het liefst beide. Ook in het fierljeppen. En dus was het zaterdag voor Bart Helmholt bij de senioren en Hilianne van der Wal bij de dames een mooie dag. Beiden wonnen de derde wedstrijd van de nieuwe nationale fierljecompetitie en deden dat met indrukwekkende afstanden. Van der Wal sprong zelfs een nieuw Fries damesrecord.

Ze sloeg haar handen voor de mond, schudde met het hoofd en viel in de armen bij haar ouders. Het was de alleszins begrijpelijke reactie van Van der Wal toen de Noardburgumse na haar derde sprong een afstand van 16.47 meter op het scorebord zag oplichten.

„Dat het een goede sprong was, had ik wel door. Maar die afstand? Een nieuw Fries record? Ik was helemaal verbaasd”, keek ze terug op het hoogtepunt uit haar loopbaan tot nu toe. „Het zijn van die dingen waarop je hoopt, maar die je niet verwacht.”

Het record stond tot zaterdag op naam van Hiske Galama. Zij had het record drie jaar in haar bezit. Galama noteerde op 23 juni 2010 in Burgum 16.33 meter. Van der Wals persoonlijk record stond op 16.02, hoewel ze medio juni tijdens de Fryske Olympiade al tot 16.13 kwam.

„Maar dat evenement werd niet als een op zichzelf staande fierljepwedstrijd geteld en dus kwam die afstand niet als een pr in de boeken. Daarom was dat op papier 16.02.”

Dankzij haar 16.47 is dat in ieder geval geen punt van discussie meer. Maar discussie is er nog wel op het gebied van de nationale competitie waar de wedstrijd in Winsum zaterdag deel van uitmaakte. In de nieuwe wedstrijdenreeks nemen toppers van het Frysk Ljeppersboun en de Polsstokbond Holland het tegen elkaar op. Twee wedstrijden op Friese accommodaties, twee op Hollandse. Na elke wedstrijd wordt geëvalueerd. Dat is goed, want er zijn kinderziektes. Verbeterpunten genoeg dus.

Bart Helmholt noemde er bijvoorbeeld een na afloop van de door hem met 20.76 meter gewonnen wedstrijd: diverse springers, zoals topljeppers Ysbrand Galama en Rein van der Wal, ontbraken op de deelnemerslijst. Zonder het overigens op namen van individuen te betrekken, sloeg Helmholt de spijker op de kop toen hij een kritische noot plaatste. „Het is zonde dat sommige ljeppers er niet zijn. We willen hier toch met z’n allen een succes van maken? Als je dan zegt: ‘Ik heb zaterdag even wat anders’, dan gaat dat er bij mij maar moeilijk in. Daar heb ik al enkele discussies over gevoerd.”

Hoewel er altijd ‘fierljepoverstijgende’ redenen kunnen zijn voor een afwezigheid, viel er veel voor Helmholts redenering te zeggen. Daarnaast rijst de vraag of de twee vrijdagavondwedstrijden wel zo’n goed idee zijn of de reeks misschien compacter of op een ander moment in het seizoen moet plaatsvinden en of er niet meer ruchtbaarheid aan moet worden gegeven. Het zijn punten ter verbetering, want het idee is goed. De echte balans moet echter na dit seizoen worden opgemaakt. Waarbij het uitgangspunt zou moeten zijn dat er in ieder geval een vervolg komt. Een goed idee verdient een kans.

Goed is ook de vorm die Helmholt op dit moment toont. De 20-meternoteringen zijn eerder regel dan uitzondering. „En dat is fijn, zo met belangrijke wedstrijden in aantocht”, blikte de Burgumer vooruit naar het NFM van komende zaterdag en het FK en NK in augustus. „De zege pakken, dat wilde ik vandaag ook. Want dat had ik nog niet gedaan (Jaco de Groot won de eerste wedstrijd, Nard Brandsma de tweede, red.). Maar uiteindelijk wil je beide: goede sprongen en afstanden, en winnen.”

Missie geslaagd voor Helmholt. En voor Van der Wal. De titelfavorieten voor de aankomende grote wedstrijden zijn bekend. De concurrentie weet op wie ze moet jagen..