2013-07-21 13:21

Fries fierljepmekka Winsum onneembaar bastion voor Hollandse polsstokverspringers

Hilianne van der Wal springt nieuw Fries Dames record

WINSUM – In 1971 wist Aart de With uit Benschop op 14-jarige leeftijd de Friese titel bij de Junioren te pakken. Nu 42 jaar later is het nog steeds wachten op de eerstvolgende Hollandse winst in Winsum (Fr).

Zaterdagavond werd er door de beste springers van Nederland in Winsum gesprongen in de hoogste klasse van het fierljeppen/ polsstokverspringen, de Polleplaets Nationale Competitie. Bij aanvang van de wedstrijd stond In elk van de categorieën (Senioren, Dames en Junioren) een springer van de Polsstokbond Holland op de eerste plaats. De verwachting was dat in deze wedstrijd eindelijk de ban op winst voor Hollandse springers in Winsum doorbroken zou worden.

Deze verwachting kwam niet uit. Opnieuw lieten de Friese spring(st)ers zien uit het goede hout gesneden te zijn. Drie weken voor het Friese Kampioenschap, traditioneel gehouden in Winsum, was de winst in alle categorieën voor een springer van het “Frysk Ljeppers Boun”.

De meest opvallende prestatie was daarin voor Hilianne van der Wal uit Noord-Burgum. Zij kwam in haar vierde poging tot een prachtige afstand van 16.47 meter. Goed voor een nieuw Fries record. Deze afstand was deze wedstrijd zelfs te machtig voor Nederlands Recordhouder Dymphie van Rooijen uit IJsselstein. Met een afstand van 15.80 meter werd zij tweede en daarmee blijft zij wel soeverein aan kop in de competitie. Met 45 punten staat van Rooijen nu 10 punten voor op Wendy Helmes (IJsselstein) en 11 punten op Hilianne van der Wal.

Bart Helmholt uit Burgum was de sterkste bij de Senioren. Met een afstand van 20.76 meter bleef hij Thewis Hobma een meter voor. Jaco de Groot uit Woerden werd derde en moest de leiding in de competitie afstaan aan Bart Helmholt. Helmholt heeft nu een kleine marge van 4 punten met Jaco de Groot. Thewis Hobma volgt op ruime afstand (13 punten). Dat Helmholt aan een sterke serie bezig is blijkt ook uit het overnemen van de eerste plaats in de ranking (totaal van de beste 15 sprongen van de afgelopen twee jaar). Zijn totaal van 311.40 meter is de hoogste ranking ooit en precies 1 centimeter voorbij het oude record van Jaco de Groot.

Bij de Junioren was het Sytse Bokma uit Hindelopen die met een afstand van 17.97 meter Erwin Timmerarends uit Montfoort en Ricardo Faaij uit Haastrecht de hielen liet zien. Timmerarends heeft nog wel een ruime voorsprong van 10 punten op de nummer twee Bobby Zwaagman. Ricardo Faaij staat derde op 15 punten van Erwin Timmerarends.

Er is nu nog één wedstrijd te gaan in de competitie. Deze finale wordt op 3 augustus om 18:30 uur gesprongen in Linschoten.