logo-polsbroekerdam.jpg
2013-06-23 11:42

Springen om het Kampioenschap van de Lopikerwaard

Op zaterdag 22 juni werd het Kampioenschap van de Lopikerwaard versprongen in Polsbroekerdam. Er werden nog nooit zoveel meters, totaal winnende afstanden van 72.06 meter, gesprongen bij het Kampioenschap van de Lopikerwaard.

Bij de senioren was het voor Jaco de Groot de zesde keer dat hij de trofee mee naar huis mocht nemen. De wedstrijd wist hij al op zijn naam te zetten met een mooie 18.29 meter. Erik Bos werd tweede met 16. 98 meter en Gerwin van Vliet volgde met 16. 87 meter. In de finale wist Bastiaan de Bruijn er nog een mooie tweede afstand van 17.73 meter uit te halen. Jaco de Groot wist echter in de finale een formidabele spring van 20.32 meter te springen. Nog nooit in de geschiedenis was er zo ver gesprongen bij het Kampioenschap van de Lopikerwaard.

Bij de junioren zou er hoe dan ook een nieuwe winnaar komen. Wilco van Amerongen moest de wedstrijd afzeggen door een blessure. Dit keer wist Erwin Timmerarends zowel de wedstrijd als de titel op zijn naam te schrijven. De wedstrijd had hij al gewonnen met een mooie afstand van 18.55 meter. Rian Baas volgde hem op de voet met 18.34 meter. En Matthijs van Rooijen, die deze dag vier keer nat ging en een keer droog de overkant haalde met een goede sprong, werd derde met een afstand van 17.75 meter. In de finale was het allereerst Rian Baas die de leiding overnam met een hele mooie 19.08 meter. Een uitdaging voor Erwin Timmerarends, een goede springer die in zijn laatste jaar bij de jongens alles wist te winnen wat er te winnen viel, maar zich bij de junioren moet bewijzen, om daar overheen te springen. Maar dat deed hij. Gespannen keek het publiek naar de sprong van Erwin Timmerarends. Maar ook hij wist de titel te behouden door net wat verder te springen naar een afstand van 19.18 meter.

Bij de jongens topklasse was de spanning te snijden. Ook hier een nieuwe winnaar. Ricardo Faaij zette zowel de wedstrijd als de titel op zijn naam. In de wedstrijd wist hij tot een afstand van 16.51 meter te komen. Ronald van Bemmel werd daarin tweede met een afstand van 15.35 meter en Robert Benschop werd met een mooi nieuw persoonlijk record van 15.15 meter derde. In de finale liep de spanning verder op. Allereerst verbeterde Ricardo Faaij zijn afstand naar 16.85 meter. Waarna Ronald van Bemmel net 1 centimeter verder wist te springen naar 16.86 meter. Deze twee Jongens zijn aan elkaar gewaagd en weten de spanning zoals gewoonlijk tot een hoog niveau te brengen. Zij hebben beiden ook al meerdere wedstrijden gewonnen. Voor Ricardo Faaij was nu de taak om weer verder te springen. En ook hier keek het publiek vol spanning of dat dit keer weer zou gaan lukken. Al snel was het duidelijk dat het een verre sprong zou worden. Maar zo ver dat er bij de jongens topklasse, bij het Kampioenschap van de Lopikerwaard, nog nooit over de 18 meter heen gesprongen was. Dit lukt Ricardo Faaij wel. Met een geweldige afstand van 18.04 meter wist hij de titel Kampioen van de Lopikerwaard op zijn naam te zetten.

Met deze 18.04 meter sprong Ricardo Faaij het oudste en enige nog geldende aluminium schansrecord uit Nederland uit de boeken. In 2003 sprong Jarno Knijff op deze schans 17,81 meter. Toen goed voor een verbetering van het Nederlandse record.

Bij de Dames topklasse waren deze dag de grootste verrassingen. Dat er ook hier een nieuwe kampioen zou komen was duidelijk toen Dymphie van Rooijen zich wegens een blessure afmeldde. Het was in de wedstrijd Jessica Snoek, die een goed seizoen aan het springen is, die de verste sprong van 14.49 meter maakte. Tweede werd Wendy Helmes met 13.88 meter en derde werd Kimberly Engelhard die na een keurige reeks uiteindelijk tot een afstand van 13.41 meter kwam. Maar de finale zette dit alles op zijn kop. Allereerste klom Julia van Eijk naar een vierde plaats met 13.57 meter. En ondanks de harde wind, waarbij zelfs de stok uit de mik waaide en de mik in het water belandde, wist Carina den Hartogh keurig recht over te gaan. Een verrassing voor de dames, inclusief haarzelf. Met een een grote whoe wist zij verder te klimmen dan alle andere dames deze dag en bij 14.52 meter in het zandbed te belanden en daarmee kampioen van de Lopikerwaard te worden.

In de avond werd de tweede klassewedstrijd gehouden waarbij ook de jeugd in grote getale kwam springen. En omdat Polsbroekerdam na het verbouwen van de accommodatie twee jeugdschansen aangelegd heeft konden de jeugdige springers drie volle ronden springen. Bij de jeugd C waren het Bodhi van Dam die derde werd met een afstand van 6.96 meter. Tweede werd Ruben van Eijk met een nieuw persoonlijk record van 7.43 meter en eerste werd Lisanne Rademaker, ook met een nieuw persoonlijk record, van 7.44 meter. Bij de jeugd B wist Marlinda Cluistra, als enige dame in deze groep, als derde te eindigen met 8.04 meter. Tweede werd Scott Ottingh met een nieuw persoonlijk record van 8.61 meter en eerste werd Eimert van Ingen met een afstand van 8.84 meter. Bij de jeugd A moest je van goede huizen komen om daar een prijs te winnen. Het was Demi Groothedde die, jawel ook met een nieuw persoonlijk record, de derde prijs wist te winnen met 8.73 meter. Als tweede eindigde Gerco van Oort met een afstand van 8.75 meter. En als eerste eindigde, ook met een nieuw persoonlijk record, Bas van Leeuwen met 9.33 meter.