media Friesch dagblad
2012-08-16 19:48

Geluksljepperij’ levert Hobma derde dagtitel op

De fierljeppers hadden gisteravond in It Heidenskip letterlijk de wind tegen.

Daardoor viel de revanche van het Fries kampioenschap voor een groot aantal deelnemers in het water. Ook letterlijk. Thewis Hobma vormde een uitzondering en kwam in zijn derde wedstrijdsprong tot 20,19 meter. Goed voor zijn derde dagtitel en het was vier dagen eerder in Winsum genoeg geweest om de kampioenssprong van Bart Helmholt (20,17) te doen verbleken.

,,Het was een mooie laatste sprong geweest zaterdag, maar daar dacht Bart (Helmholt, BK) anders over”, bekende Hobma, om heel snel terug te keren in de realiteit. ,,Het was geluk. Er stond meer wind dan iedereen dacht en daardoor moest de polsstok een heel eind terug gezet worden. Bij mijn derde sprong had ik de stok dertig centimeter dichterbij gezet en dat is een hele hoop voor een goede accommodatie.”

Bovendien was ‘Winsum’ hem niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Zo’n FK neemt zoveel energie en het is moeilijk om je vier dagen later alweer volledig te focussen.” Die focus was gisteravond al gericht op het NK over anderhalve week op zijn thuisschans in IJlst. ,,Dat ik vanavond heb gewonnen, maakt me niet uit. Ik moet keihard trainen en zorgen dat ik zaterdag over een week op mijn best ben”, zei Hobma die gisteravond pas zijn derde dagtitel in de wacht sleepte.

,,Vorig jaar had ik er vier of vijf, maar toen zaten er met het FK en het keningsljeppen twee mooie titels bij. Maar het gaat niet zo gemakkelijk met die dagtitels, al vind ik wel dat het er vier of vijf mogen zijn. En een mooie zit er nog niet bij”, zei Hobma met en knipoog naar het NK. Het is alles of niks en ik weet van mezelf dat ik daar ver kan springen al heb ik dat dit seizoen nog niet gedaan.”

Gisteravond lukte het wel, omdat de concurrentie, met uitzondering van Ysbrand Galama (18,84) werd weggeblazen. Bij vijftien van de 24 wedstrijdsprongen in de topklasse kwam er geen afstand op papier en dat is ruim 62 procent. Dat gold ook voor de kersverse Fries kampioen Bart Helmholt. Het was gisteravond het beeld op de grote en de middelste schans.

De jongens en de dames vormden een prettige uitzondering, waarbij broer en zus Jan Teade en Klaske Nauta gezamenlijk de troon met een dagtitel bestegen en het IJlster succes completeerden. Jan Teade Nauta verpletterde zijn persoonlijk record van 17.62 tot 18,30 meter. ,,Ik spring sowieso altijd goed in It Heidenskip. Ik kwam niet goed uit met de aanloop, maar verder was de sprong perfect en ik kon mooi de handen op de top leggen voor de uitsprong.” Nauta was het seizoen begonnen met een pr van 14.77 meter. ,,Ik ben nu al drieënhalve meter verder en dat is een aardige progressie.”

Toch kwam clubgenoot Bobby Zwaagman (18,08 en 18,02) nog aardig in de buurt. Die afstand was ruim voldoende om de leiderstrui weer over te nemen van Tom Hoekstra en een verbetering van het klassementsrecord bij de jongens (122,97). ,,Daar doe je het tenslotte voor. En ik heb weer een dikke achttienmetersprong erbij”, zei Zwaagman. Bij de dames beroofde Klaske Nauta Tessa Kramer (15,07) van haar eerste dagtitel door in haar tweede finalesprong na een buitje de winnende afstand van 15,18 meter te produceren.