media Friesch dagblad
2012-07-24 22:22

Helmholt doet er nog een schepje bovenop

Dat Bart Helmholt de beste fierljepper van het seizoen is en hij dus het algemeen klassement op soevereine wijze leidt, is voor niemand een verrassing. Dat hij dat tot nu toe voor elkaar bokste zonder heel grote uitschieters te kennen, was dat wel.

metersprong, op zijn thuisschans nota bene. ,,En dat op een heel belangrijk moment in het seizoen. Dit is een kantelpunt”, klonk het naderhand uiterst tevreden uit de mond van Helmholt.

De klassementsleider stelde in Burgum al weer zijn negende overwinning van het seizoen veilig en dat in pas dertien wedstrijden. Het is tekenend voor de overmacht, voor zeg maar gerust de harde hand waarmee Helmholt regeert in de koningsklasse van het Friese fierljeppen. Majestueus was echter vooral de afstand die hij gisteravond liet noteren in Burgum: 21,18 meter. Goed voor de beste seizoensprestatie.

Met de indrukwekkende afstand bleef Helmholt maar acht centimeter verwijderd van het schansrecord en benaderde hij voor het eerst dit seizoen serieus het nationale record. Dat bracht hij vorig jaar in de laatste grote wedstrijd van het seizoen, het Nederlands kampioenschap, op ruim 21,50 meter. ,,Sindsdien ben ik er niet meer zo dicht bij geweest als vanavond”, knikte Helmholt. ,,En ik weet dat ik die afstand nogmaals kan verbeteren. Het is alleen wel mooi dat je daar zo nu en dan weer eens een bevestiging van krijgt. Vanavond was zo’n bevestiging.”

Die bevestiging had hij an sich niet nodig, want Helmholt kan ook zonder 21 meternoteringen al bogen op een goed seizoen. Maar hij merkte terecht op dat het fierljepjaar zich zo langzamerhand weer op een cruciaal moment begeeft. ,,Het komt er weer aan”, knipoogde Helmholt niet voor niks. Daarmee doelde hij op de maand augustus, waarin de Friese en nationale titelstrijd op het programma staan. ,,En niet te vergeten de NMF (Nationale fierljepmanistatie, red.) van komende zaterdag.”

Prestigieuze wedstrijden Het zijn prestigieuze wedstrijden waarin de mooiste prijzen van het jaar verdeeld worden. En waarin Helmholt -uitgezonderd uiteraard het FK -zijn grote rivaal Jaco de Groot tegen zal komen. Het boegbeeld van de Polstokbond Holland liet ook al 21 meter noteren dit seizoen en dus belooft het duel tussen de Friese en Hollandse vaandeldragers van de sport de komende tijd ultraspannend te worden.

Helmholt: ,,Daarom zie ik dit ook als een kantelpunt. Vorig jaar had ik een vrij vlak seizoen. Tot mijn nationaal record tijdens het NK eind augustus, had ik nog niet verder gesprongen dan 20,48 meter. Dat is nu wel anders en dat is een goed teken.”

Helmholt zette de afstand al neer in zijn eerste sprong van de wedstrijd. ,,En dan is er voor de rest niet veel eer meer te behalen”, wist nummer twee Ysbrand Galama (18,78 in finale). De vogelliefhebber is net terug gekeerd uit IJsland, waar hij voor onderzoek naar grutto’s enkele werkzaamheden verrichtte. ,,Toch word ik tweede, sprong ik een paar keer goed. Dat geeft hoop, ik zit blijkbaar nog goed in het ritme. Maar ja, als Helmholt 21 meter springt, ben je snel uitgepraat. Zeker op zijn thuisschans. Goed gedaan.”

Bij de vrouwen was er ook een thuiszege voor de Burgumers. Hiske Galama kwam al in de voorronde tot 15,05 en daarmee bleef ze Hillianne van der Wal (14,87) en Klaske Nauta (14,76 voor. Bij de jongens won Booby Zwaagman (16,78), terwijk Hans Ulco de Boer zegevierde bij de junioren, dankzij de enige 18 meternotering in die klasse: 18,34.