media Friesch dagblad
2012-06-29 20:13

Fierljepsport blij met de terugkeer van Oane Galama

De fierljepsport verwelkomde Oane Galama gisteravond in Winsum met open armen.

De 27-jarige Heidenskipster was vanwege een rugblessure ruim een jaar lang uit de roulatie, maar keerde gisteravond na de promotie uit de tweede klasse terug in de eerste klasse. Een impuls die de sport op dit moment heel goed kan gebruiken, want tot op heden is het armoe troef. Enkele uitzonderingen daargelaten.

Via de A-klasse drong Galama met een afstand van 17.98 meter als nummer drie door tot de finale. In die eindstrijd kreeg hij het publiek nog één keer op de banken met 19.45 en bleef daarmee als enige ljepper nog enigszins in de buurt van winnaar Bart Helmholt. Die legde in de allereerste wedstrijdsprong met een afstand van 20.20 meter de concurrentie meteen het zwijgen op. Broer Thomas Helmholt was de enige van de falende topklassers die in de buurt kwam (18.23).

De vreugde-explosie van Galama na zijn finalesprong van 19.42 meter was gemeend. ‘A-klasser’, schreeuwde hij luidkeels, terwijl hij zijn beide armen triomfantelijk in de lucht gooide. ,,Als je recht over gaat, dan heb je ook zo twintig meter te pakken”, zei Galama, die zelf nog nooit die afstand sprong. Maar daar waren de rugproblemen debet aan. In 2010 werd hij geopereerd en vorig seizoen hield de ene helft van de tweeling uit It Heidenskip zich koest.

,,Ik heb vorig jaar alleen meegedaan aan de clubkampioenschappen en de Friesland Cup”, vertelt Oane Galama, die op basis van zijn ranking sinds gisteravond moeiteloos kan aanschuiven bij de topklasse. ,,De A-klasse is wel relaxed. Je kunt een afstand neerzetten en dat is wel lekker. Als er al vier afstanden staan, dan ga je misschien forceren. Het is beter om vrijuit 18.50 meter te springen. Ik wil goede sprongen afleveren en weer in het ritme te komen.”

Oane Galama was wel blij met de opsteker. ,,De doelstelling is deelname aan de Friese kampioenschappen en dat moet wel lukken.” Bart Helmholt was ook blij met de terugkeer van Galama. ,,Ik had ook graag Hannes (Scherjon, BK) erbij willen hebben. Er zijn niet veel jongens die gemakkelijk over de negentien meter springen. We moeten weer toe naar een situatie met zestien sterke senioren en zestien sterke junioren.”

Helmholt was ook blij met zijn winnende afstand. ,,Dit is anders thuiskomen dan na drie keer een natsprong zoals de laatste twee keer. Dit geeft vertrouwen als heel gemakkelijk een wedstrijd kunt openen met 20.20 meter. Eigenlijk moet je het dan uitbouwen”, zei de Burgumer, die besefte dat hij de wedstrijd vermoordde. ,,Het is nog vroeg in het seizoen en als je dan op dikke afstand gaat springen dan laat je het op andere dingen liggen.”

Opvallend was ook de afstand waarmee Hans Ulco de Boer bij de junioren won. Met 18.64 meter zette hij zelfs de tweede wedstrijdsprong van de avond neer achter Helmholt. ,,Als het goed gaat, dan kun je zo’n sprong maken”, zei de klassementsleider bij de junioren, die begin juli meedoet aan de Wereldspelen in Litouwen. ,,Dan mis ik vier wedstrijden en daar ben ik niet blij mee. Ik ben blij dat ik de leiderstrui heb, maar die raak ik dan misschien wel voorgoed kwijt. Het zou ook leuk zijn het FK in dat shirt te springen.”

Opvallend was ook de tweede plaats van Dan de Vries bij de junioren. Hij heeft na twee jaar de draad weer opgepakt en verbeterde gisteravond in Winsum zijn pr met een meter tot 17.98. Op de kleine schans heerste de afdeling IJlst weer met Grytsje Abma bij de dames (14.95) en de tweestrijd bij de jongens tussen Bobby Zwaagman (17.63) en Tom Hoekstra (17.27), waarbij de laatste de dagtitel opeiste met een nieuw pr van 17.63 meter.