media Frisch dagblad
2012-06-25 19:23

Harde wind levert vooral natte pakken op in Joure

Fierljeppen en Joure blijven een ongelukkig huwelijk vormen

De harde rukwinden van zaterdag leverden veel natte pakken op en maakten het neerzetten van fatsoenlijke afstanden schier onmogelijk. Thomas Helmholt ging bij de senioren nog het best met de omstandigheden om (17,95 meter), maar broer Bart ging net als woensdag in It Heidenskip drie keer te water. „Maar ik baal nu vooral dat ik hier gekomen ben“, bromde de Burgumer.

Dat chagrijn had alles te maken met de door Helmholt gewenste wijziging van zijn aanloop, waarover hij na het Fierste Ljepper-evenement ontevreden over was. De regerend Nederlands kampioen maakte vrijdag op zijn Burgumer thuisschans een handvol oefensprongen, was tevreden over de uitvoering, maar kwam in Joure van een koude kermis thuis.

„Ik wilde het sowieso al anders doen“, verklaarde Helmholt .„Rustiger aan de aanloop beginnen, vooral. Dat ging in Burgum heel goed, maar onder deze weersomstandigheden was ik absoluut niet bij machte om verder te trainen op de uitvoering. Als je in vorm bent, zet je je over dit soort dingen heen. Maar nu vroeg ik mezelf 's ochtends vroeg al af of het wel wat zou worden. Nou, dan kun je meteen wel inpakken.“

Feit was dat Helmholt in Joure wederom drie keer niet aan de overkant wist te komen en dus ook opnieuw een finale aan zich voorbij moest laten gaan. „Dat is een gegeven, maar ik tel om de eerder genoemde redenen deze drie keer daar zelf niet bij. Ik baal nu vooral dat ik hier gekomen ben. Achteraf gezien had ik liever nog even in Burgum getraind.“

Toch was er nog succes voor de familie Helmholt en afdeling Burgum, want broer Thomas stootte in zijn laatste finalesprong Rein van der Wal van de kroon. Waar de Parregaster in de serie 17,81 noteerde, ging Helmholt nog een stapje verder (17,95). „Gedeeltelijk geluk, omdat je op sommige momenten net iets minder last hebt van de wind. Maar ja, je dwingt het zelf ook een beetje af, hè“, knipoogde de winnaar.

Toch baalde ook de jongste Helmholt ondanks de winst van de slechte weersomstandigheden. „Als ljepper probeer je zo ver mogelijk te springen, maar niet om nog niet eens achttien meter te halen. Je moet eerst al de stok een meter terugzetten, wat normaal gesproken al abnormaal is. Ook een rechte aanloop is onmogelijk, terwijl je eenmaal in de stok al helemaal afhankelijk bent van de wind. Alles is anders met deze wind.“

Bij de junioren profiteerde Jutrijper Hans Ulco de Boer in zijn derde seriesprong van de wind die het even liet afweten en kwam hij tot 17,80 meter, een afstand waar Sytse Bokma (16,45) en John Krist (15,48) bij lange na niet in de buurt kwamen.

IJlster Bobby Zwaagman leidde niet alleen bij de jongens de dans met een keurige 16,15 meter, maar behield ook tot ver in de serie over het hele deelnemersveld de verste afstand. Plaatsgenoten Tom en Jarno Hoekstra eindigden respectievelijk op plaats twee en drie met 15,66 en 14,05. Bij de vrouwen was er met Klaske Nauta ook al de hoofdprijs voor IJlst (13,96). Grytsje Abma (13,56) en Hiske Galama (13,30) hadden het nakijken.