media Friesch dagblad
2012-06-15 19:03

Hobma verdedigt zijn leiderstricot met succes in IJlst

Thewis Hobma heeft zijn net veroverde leiderstrui in de senioren topklasse van het fierljeppen weten vast te houden.

Thewis Hobma heeft zijn net veroverde leiderstrui in de senioren topklasse van het fierljeppen weten vast te houden. Hoewel Bart Helmholt er gisteravond in de vierde wedstrijd met de dagzege in IJlst vandoor ging, verdween het shirt met de Friese vlag bij de trotse Hobma in de tas. ,,Hij zit goed”, sprak Hobma na afloop. ,,Alleen had ik het ook wel mooi gevonden om hier met de dagzege te vertrekken.”

Daarvoor kwam de geboren Oosthemmer op zijn eigen schans met 19.98 meter net tekort. In de finale ging Helmholt er met een sprong van 20.39 meter nog overheen. Hij was daarmee de enige die de twintigmetergrens passeerde. Op 2 juni veroverde de inmiddels in Leeuwarden wonende Hobma de koppositie in Grijpskerk. Een bijzonder moment. ,,In de junioren had ik voor het laatst de leiderstrui aan. Dat is alweer negen jaar terug. Hij stond stiekem al wel een tijdje op mijn verlanglijst en stiekem ben ik ook van plan om hem nog een tijdje te houden.”

De koppositie zorgde voor een iets andere spanning dan normaal. ,,Ik moest voor mezelf goed springen, omdat ik niet wil dat mensen zeggen dat ik niet met de druk om kan gaan. Ik wilde hier laten zien dat ik de trui verdien. Eenmaal op de schans heb ik daar geen moment meer aan gedacht, dan gaat het vanzelf.”

Het lijkt erop dat de 28-jarige ljepper dit seizoen veel constanter is gaan springen. Toch is Hobma ambitieus. ,,Ik heb verder nog één doel voor ogen, dat is om op deze baan Nederlands kampioen te worden.” Op 25 augustus staat het NK op het programma, op de baan waar hij het fierljeppen leerde. ,,Hier in IJlst winnen, dat zou fantastisch zijn.”

Terwijl de koploper in de topklasse in een opperbeste stemming was, treurde de leider bij de junioren. Age Hulder (Burgum) wist voor de wedstrijd al dat hij zijn leiderstrui vanwege een zware enkelblessure moest afstaan. ,,Maandagavond tijdens de training ging het mis”, zei de achttienjarige Hulder. ,,Ik kwam bij de landing op de buitenkant van mijn linkervoet terecht en voelde van alles scheuren en breken. Toen ik mijn voet er vreemd bij zag hangen wist ik genoeg.”

Zijn enkel raakte uit de kom, wat het einde van zijn seizoen betekende. Teleurgesteld keek hij het verloop van de wedstrijd aan. ,,Ik vind het oneerlijk. Ik was lekker bezig en dan gebeurt dit. Ik hoop niet dat er ruimte op de enkel komt, want dan kan ik er later ook wel eens last van gaan krijgen.” Bij afwezigheid van de koploper, profiteerde Sytse Bokma uit Hindeloopen met een nieuw pr van 18.05 meter en werd daarmee de nieuwe klassementsleider.