2012-06-03 18:00

Wind spelbreker tijdens springfeest

Jaarsveld De omstandigheden leken ideaal tijdens het kampioenschap van Jaarsveld polsstokverspringen. Tijdens deze wedstrijd, die dit jaar onderdeel was van het benefietevenement Jump4semmy, sprongen de springers niet alleen voor hun eigen kansen maar ook voor de kansen van kinderen nu en in de toekomst die te maken krijgen met DIPG, Hersenstamkanker

Veel springers hadden zich laten sponsoren voor een bepaald bedrag per gesprongen meter zodat elke gemaakte sprong nog een extra dimensie kreeg. Een echte kampioensprong levert nu eenmaal veel geld op!

Helaas was de wind spelbreker tijdens deze voor de rest ideale dag. Door het vlagerig en draaierig karakter van dit natuurelement konden de springers de polsstok niet optimaal plaatsen voor een topafstand. Ook de wil om extreem ver te springen voor het goede speelde mee in het vaak mislukken van potentiële topsprongen.

Senioren
Bij de senioren was Jaco de Groots overwinning, bij afwezigheid van Theo van Kooten een vooraf bijna uitgemaakte zaak, de vraag was eigenlijk welke afstand hij voor dit kampioenschap op de borden zou laten zetten. De tekenen vooraf waren goed inde doordeweekse wedstrijd was Jaco tot een respectabele afstand van 20.00 meter gekomen dus gingen de toeschouwers bij de seniorenschans er eens goed voor zitten. De eerste sprong inde voorrondes bleek de beste voorronde sprong te zijn en met 18.56 ging Jaco de groot comfortabel de finale in waarin ‘men’ dacht dat daarin de fabelachtige afstanden wel even zouden komen, maar de wind besliste anders, met een afstand van 19.99 meter, sprong Jaco natuurlijk nog wel een geweldige afstand maar de door iedereen gehoopte 21 meter bleef uit.

Tweede werd thuisspringer Anthony Lekkerkerker werd met een afstand van 16.34 terwijl de 16.19 meter van Jan-Willem de groot goed was voor het Brons.

Dames
De damescategorie is vaak de meest windgevoelige categorie waarbij dan toch vaak de ervaring een belangrijke factor is. Zo ook tijdens dit kampioenschap, Margriet Kamphof, de springster met de meeste dienstjaren sprong met een prima sprong van 13.89 meter, een beste seizoensprestatie, naar een zilveren plaats achter Nederlands recordhoudster Dymphie van Rooijen die een solide 14.87 liet noteren De derde plaats was verrassend voor de Schoonhovense Annemarie van Schaik die aan een gestage opmars binnen de dames topklasse bezig is.

Junioren
Ook bij de junioren waren de tekenen vooraf goed, woensdag jl. maakten de toppers bij de junioren er een waar spektakel stuk van met afstand ruim boven de 19 meter en dus keek men uit naar de eerste junior die de 20 meter zou passeren. Deze verwachting konden de heren echter niet waar maken, hoewel Wilco van Amerongen met 19.30 meter nog een prima afstand haalde faalde Rian Baas Jammerlijk en belandde hij met een schamel 15.50 meter niet eens in de finale. Neojunior Erwin Timmerarends bewees dat hij dit seizoen zeker als zekere factor en outsider voor de titels mag worden beschouwd met een prima 17.74 meter werd hij tweede op ruime afstand van de ongenaakbare Wilco van Amerongen en voor verrassing van de dag Pim Hoogendoorn die met een persoonlijk record van 16.36 meter derde werd.

Jongens
Eén van de strijdlustigste categorieën dit jaar is zonder twijfel de jongens categorie. Elke wedstrijd levert veel strijd en de nodige verrassingen op bij deze jonge honden van de polsstoksport. Hoewel de top drie zich langzaam begint los te maken van het Jongenspeloton kunnen deze heren nog niet op hun lauweren rusten. Dit bleek ook tijdens het kampioenschap van Jaarsveld, waar Ronald van Bemmel en Jens Vlasveld hun toppositie waarmaakten met respectievelijk 16.28 meter en 16.12 meter. De nummer drie in het klassement, Ricardo Faaij moest de derde plaats tijdens dit kampioenschap echter overlaten aan Remco Benschop die met 2 persoonlijk records uiteindelijk op de derde plaats terecht kwam met een afstand van 14.81 meter. In de nabije toekomst kunnen we nog heel wat vuurwerk verwachten van deze kort op elkaar geklasseerde groep.

Komende week zal het polsstokcircus zich verplaatsen naar de Vlister accommodatie waar dinsdag en woensdag de reguliere competitiewedstrijden plaatsvinden en waar zaterdag 9 juni de Hollandse springers om 12.00 uur (tweede klasse en jeugd) en om 15.00 uur (eerste klasse) de strijd weer met elkaar aangaan. Meer informatie vind u op www.pbholland.nl