2011-08-22 20:25

Signaal De Groot aan Friese ljeppers

Troef van Hollandse bond toont vorm voor NK

Polsbroekerdam/Jaarsveld Het hele seizoen was-ie nog niet zo goed op dreef als zijn Friese rivalen. Maar exact een week voor de Nederlandse kampioenschappen fierljeppen, zond Jaco de Groot een signaal uit dat er niet om loog. De ljepper van de Polstokbond Holland (PBH), tegenhanger van het Frysk Ljeppersboun (FLB), kwam in twee wedstrijden even zovaak tot een megasprong: 20.60 en 20.87. De Friese fierljeppers zijn gewaarschuwd voor het NK van komende zaterdag in Linschoten.

Al jaren is De Groot de voornaamste troef van de Hollandse bond in rechtstreekse wedstrijden met de Friezen. Menigmaal was hij die al de baas. Maar dit seizoen viel het nog allemaal tegen in vergelijking met uitblinkende Friezen als Bart Helmholt en Thewis Hobma. Net op tijd lijkt De Groot echter in de vorm van zijn leven.

De 20.60 meter sprong hij vrijdagavond. Dat deed De Groot tijdens het Hollandse kampioenschap in Polsbroekerdam. De mooie twintigmeternotering leverde hem de titel van de PBH op en een goed gevoel voor de nationale titelstrijd. Dat gevoel werd de volgende dag nog een stuk beter. Alsof hij de dag ervoor nooit gesprongen had, verbeterde De Groot zich nog verder. Ditmaal kwam hij op de schansen van Jaarsveld tot 20.87. Dat was de beste seizoenprestatie in het hele Nederlandse fierljeppen. Die was tot zaterdag in handen van Hobma, die een week eerder met 20.83 Fries kampioen werd.

Dreiging Van de andere Hollandse senioren hebben de Friese fierljeppers voor het NK van zaterdag weinig te duchten. Maar De Groot heeft een duidelijk signaal afgegeven. En wat de dreiging nog erger maakt voor de Friezen, is dat het NK ook nog eens plaatsvindt op de schansen van De Groots eigen vereniging: die in Linschoten. Helmholt, Hobma, Galama, Scherjon, Schievink en al die andere Friese topljeppers; ze zijn gewaarschuwd.