2011-08-20 12:56

Jaco de Groot bekroont tiende Hollandse titel op rij met kampioenschap- en schansrecord

Polsbroekerdam – De 48ste editie van het Hollands Kampioenschap polsstokverspringen werd er eentje om niet snel te vergeten. Onder prima omstandigheden sneuvelden vele records.

Jaco de Groot uit Woerden was de grote man van de avond. Hij zag kans om voor de tiende keer op rij het Hollands Kampioenschap te winnen. Een reeks die begon in 2002 in de Jongenscategorie, om daarna vier keer bij de Junioren te winnen en vijf keer bij de Senioren. De Bronzen Springer, die gaat naar de springer met de verste afstand van de dag, bleef al weer voor het zesde jaar op rij in handen van Jaco de Groot.

De Groot, die de wedstrijd begon met een prima 19 meter sprong, haalde in zijn tweede sprong uit met een afstand van 20.60 meter. Goed voor een kampioenschaprecord en een schansrecord. Met deze bijzondere prestatie bleef hij de nummer twee Bastiaan de Bruijn ruim twee meter voor. En ook de Bruijn uit Lopik kende een prima wedstrijd. Hij sprong, met een afstand van 18.34 meter zijn beste seizoensafstand en deed dat bijzonder genoeg zowel in zijn tweede als in zijn derde sprong. Derde werd Jan-Willem de Groot met een afstand van 17.01 meter.

Erik Bos uit Waarder en Theo van Kooten uit Haastrecht maakten het vijftal vol voor de finale vol. Met hun afstanden van respectievelijk 16.92 meter en 16.81 meter waren zij maar matig tevreden.
Een bijzondere prestatie was er wel voor Jan Pieter den Boer uit Benschop. Hij wist zich vanuit de tweede klasse te plaatsen voor het kampioenschap en deed dat met verve. In zijn derde sprong bleef de polsstok schitterend stilstaan en klom hij naar de top van de polsstok om na een prima afsprong te eindigen op een nieuw persoonlijk record van 15.55 meter. Ruim een meter verder dan zijn oude record.

Dymphie van Rooijen prolongeert Hollandse titel bij Dames

Ook bij de Dames was er sprake van titelprolongatie. Dymphie van Rooijen uit IJsselstein trok in een spannende wedstrijd aan het langste eind.

Waar haar vriendin Wendy Helmes (IJsselstein) vaak bij de bijzondere wedstrijden net wat extra in huis heeft, bleef Dymphie van Rooijen haar dit maal nipt voor. Een knappe prestatie die Dymphie van Rooijen zeker vertrouwen zal geven voor het aanstaande Nederlandse Kampioenschap in Linschoten. De wedstrijd tussen beide Dames brandde al in de tweede springronde los. Wendy Helmes starte het spel met een prima 14.42 meter, waar Dymphie van Rooijen onmiddellijk overheen ging met een afstand van 14.87 meter. Wendy Helmes liet zich niet kennen en ging in de derde voorronde nog een paar centimeter verder en ging naar 14.99 meter. Daarmee ging zij als eerste de finale in.

In die finale sprong Dymphie van Rooijen direct 15.13 meter, waarmee de leiding weer overging in haar handen. Wendy Helmes zette de polsstok net te ver waardoor zij in het water belande. Door in de tweede finaleronde weer verder te springen (15.14 meter) verhoogde van Rooijen de druk op Helmes. In de laatste finalesprong zette Wendy Helmes alles op alles om nog een keer over Dymphie van Rooijen haar afstand te springen, maar, enigszins gehinderd door de invallende duisternis, lukte dat niet. Dymphie van Rooijen opnieuw kampioen. Ook de nummer drie Jessica Snoek uit Benschop deed het uitstekend met een beste seizoensprestatie. Zij sprong dit jaar voor het eerst verder dan 14 meter en eindigde met een afstand van 14.32 meter.

Een opvallende rol was er voor Kimberly Engelhard uit Haastrecht. De net gepromoveerde en talentvolle springster sprong een nieuw persoonlijk record van 13.42 meter en maakte daarmee een mooie wedstrijd van haar eerste Hollandse Kampioenschap.

Rian Baas pakt eerste Hollandse titel

Het Hollands Kampioenschap bij de Junioren was dit jaar van ongekend hoog niveau. Rian Baas won de wedstrijd, titelverdediger Anthony Lekkerkerker ondanks persoonlijk record toch zonder hoofdprijs naar huis.

De Juniorenlichting bij de Hollandse bond laat dit jaar heel vaak bijzondere dingen zien. Zo ook bij het Hollands Kampioenschap. Ondanks een mindere dag van, waarschijnlijk de beste Junior van Nederland, Wilco van Amerongen uit Benschop en de dit jaar vaak sterk springende Geert-Pieter de Bruijn uit Lopik, was de wedstrijd van ongekend hoog niveau.

Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein had een titel te verdedigen en wist dat dit geen eenvoudige opgave zou worden. De Junior is bezig aan zijn laatste jaar in deze categorie en ziet om zich heen jongere talenten opstaan die het hem erg moeilijk maken. Een vijfde plaats in het klassement is daarvoor illustratief. Zijn bijzondere positie deed, nog niet eerder dit seizoen getoonde, krachten naar boven komen. In zijn derde sprong leidde dit tot een schitterend nieuw persoonlijk record van 18.69 meter. Slechts één keer was er verder gesprongen op een Hollands Kampioenschap (Jaco de Groot – 2006). Met deze recordafstand ging Anthony Lekkerkerker als eerste de finale in.

Geflankeerd door zijn broer Laurens Lekkerkerker. Deze A-Junior sprong zonder twijfel de wedstrijd van zijn leven. Hij begon de wedstrijd met een persoonlijk record van 16.37 en wist dit in drie stappen te verbeteren van 16.49, naar 17.42 naar een finalesprong van 18.01 meter. Een ongekende progressie van deze tweede jaars Junior.

Maar er was een andere tweede jaars Junior die alle anderen overklaste. Rian Baas uit Oudewater deed in zijn laatste finalesprong de greep naar de macht. De in 2009 als talent van het jaar gekozen springer is dit seizoen verder opgebloeid en heeft zich vast genesteld bij de Nederlandse top. Hij sprong naar een afstand van 19.05 meter, slechts 2 centimeter onder zijn, eerder dit jaar gesprongen persoonlijke record.

Sander van Vliet uit Oudewater is zijn blessureperikelen voorbij en werd vierde met een prima afstand van 17.90 meter. De prima uitgevoerde sprong werd jammer genoeg net niet helemaal afgemaakt met een goede uitsprong, anders hadden we hier ongetwijfeld nog een persoonlijk record kunnen noteren.

Iets van het broertje van Dymphie van Rooijen, Matthijs wel deed. Hij sprong liefst twee maal een persoonlijk record en eindigde op 15.62 meter.

Erwin Timmerarends ongenaakbaar

In de Jongenscategorie is Erwin Timmerarends uit Montfoort echt onverslaanbaar. Hij heeft dit jaar alle wedstrijden gewonnen en liet nog eens zien op de bijzondere wedstrijden wat extra’s te kunnen brengen.

Dit maal sprong Timmerarends een weergaloze 17.75 meter. In Nederland sprong alleen hijzelf al eens verder. Uiteraard gaat de blik vooruit naar het Nederlands Kampioenschap op zaterdag 27 augustus op zijn thuisbasis Linschoten. Behoudt hij zijn ongeslagen status een heel jaar lang? We moeten terug naar het jaar 1986 voor een vergelijkbare prestatie (Lambert Groothedde uit Jaarsveld).

Op het Nederlands Kampioenschap mag Timmerarends ook concurrentie verwachten van de andere thuisspringer Pim Hoogendoorn uit Linschoten. Hij verbeterde voor de negende maal dit seizoen zijn persoonlijk record en bracht dit naar 15.93 meter. Goed voor een tweede plaats en een zekere kandidaat voor ereprijzen op dat kampioenschap. Nees de Bruijn uit Oudewater wist knap beslag te leggen op de derde plaats met een afstand van 15.07 meter.

Achtergronden en vooruitblik

Het Hollands Kampioenschap wordt gesprongen sinds 1964 en is, na het Nederlands Kampioenschap, de belangrijkste wedstrijd binnen het polsstokverspringen.

Normaliter wordt het Hollands Kampioenschap gesprongen op de tweede zaterdag van augustus. Afgelopen zaterdag regende het echter en werd het kampioenschap voor het eerst in de geschiedenis uitgesteld en verplaatst naar een vrijdagavond.

Jaco de Groot wist voor de tiende keer op rij het Hollands Kampioenschap te winnen. Dit is nog geen record, want de legendarische Aart de With uit Benschop wist van 1977 tot en met 1994 maar liefst achttien keer op rij de Hollandse titel te winnen.

Jaco de Groot brak wel een ander record. Hij wist voor de zevende keer in vijf wedstrijden de 20 meter grens te doorbreken. Dit is een nog niet eerder behaalde reeks.

Het polsstokverspringen zit al diep in de finalemaand augustus. Het Hollands Kampioenschap is na het Nederlands Kampioenschap de belangrijkste wedstrijd in deze finalemaand. De hoogste divisie van het polsstokcircus zien we vandaag (zaterdag 20 augustus) ook in Jaarsveld, maandag 22 augustus opnieuw in Polsbroekerdam en 24 augustus de voorbereidingswedstrijd op dé wedstrijd van 2011 het Nederlands Kampioenschap op 27 augustus in Linschoten.

Een absolute aanrader voor een mooi dagje uit in het Groene Hart.