2011-06-05 15:55

Kampioenschap van Jaarsveld Een open strijd?

Zaterdag 11 juni as. zal er op recreatieterrein Salmsteke bij Jaarsveld voor de 26e keer worden polsstok gesprongen om het Kampioenschap van Jaarsveld.

Op deze in 2009 geheel gerenoveerde accommodatie zal de strijd om 15.00 uur losbarsten in 4 categorieën verdeeld in 6 groepen, Dames, Jongens, Junioren A en Topklasse en Senioren A en Topklasse en rond de klok van 17.00 uur zal de finale uitsluitsel brengen over wie zich de nieuwe kampioenen van Jaarveld mogen noemen.

Een sport in opkomst

In tegenstelling tot voorgaande jaren is de strijd om de ereprijzen in bijna elke categorie een stuk opener geworden. Waar voorheen de winnaars eigenlijk al vaststonden zijn er nu in elke categorie meerdere serieuze kandidaten voor de titels. Deze open strijd is een direct gevolg van de verbeterde werving- en trainingsstructuur en waar de Polsstokbond Holland en haar verenigingen nu een klein decennium mee bezig zijn. Door deze acties, staan er nu gediplomeerde polsstoktrainers voor de springers en zijn ook andere logistieke en organisatorische problemen verder gestroomlijnd. Niet voor niets is het polsstokverspringen de laatste jaren nationaal gezien één van de grootste percentuele stijgende sporten in ledenaantal.

Een open strijd

Bij de hardst groeiende groep binnen de Polsstokbond Holland, de Dames, is er misschien wel de meest open strijd. Hoewel Nederlands Recordhoudster (16.64 m.) Dymphie van Rooijen het leiderstricot weer stevig om haar schouders heeft, is dit niet altijd in de wedstrijduitslagen af te lezen. Topspringsters Wendy Helmes(pr.15.82), Jessica Snoek(pr.15.06) willen zich zeker dit jaar niet meer zonder slag of stoot neerleggen bij de suprematie van de IJsselsteinse springster. Daarnaast komen ook Carina den Hartogh en Annemarie van Schaik dit jaar duidelijk opzetten en hebben 2011 uitgekozen voor hun definitieve doorbraak binnen de damescategorie.

Bij de Jongens lijkt Erwin Timmerarends op weg naar zijn tweede klassementswinst op rij, met gedegen sprongen, een fantastische stijl en voldoende zelfvertrouwen kan hem eigenlijk weinig gebeuren. Dat is echter buiten Martijn Rietveld en Jens Vlasveld gerekend, deze jonge springers hebben hun tanden gezet in de schijnbaar onneembare vesting die Erwin Timmerarends heet. Met gedurfde aanvallen en voldoende trainingsarbeid proberen ze de troon van Erwin onderuit te halen. Of ze dat in Jaarsveld lukt? Het kan zomaar gebeuren op de accommodatie waar Erwin Timmerarends vorig jaar tijdens het Hollands Kampioenschap ook werd verrast door de concurrentie.

Ook bij de Junioren kan het alle kanten op, in principe mag Wilco van Amerongen de meeste aanspraak maken op de winst in deze categorie, met zijn persoonlijk record van 19.45 meter steekt hij met kop en schouders boven de rest uit. In de wedstrijden dit seizoen echter, is hier weinig van te merken. Collega springers als Sander van Vliet en Freek Strien straften het gebrek aan consistentie bij het supertalent uit Benschop genadeloos af. Pas sinds afgelopen weekend kon Wilco van Amerongen voor het eerst dit seizoen het leiderstricot aantrekken.

Een open strijd dus waarbij zelfvertrouwen het sleutelwoord is voor succes, te weinig levert niks op maar teveel levert misschien wel vaker een nat pak op!

Bij de Senioren lijkt de hegemonie van Jaco de Groot uit Woerden minder groot dan andere jaren. Dit jaar zijn na, door diverse redenen, een gemist jaar 2010, Theo van Kooten en Jan-Willem de Groot weer volledig terug op de accommodatie! En dat zullen we weten, Beide hebben al het zoet van de overwinning op de gedoodverfde favoriet mogen smaken, weliswaar sprongen de beide heren toen nog niet rechtstreeks tegen Jaco de Groot, maar dat doet weinig af aan de prestatie van de heren. Of de directe confrontaties ook vuurwerk op zullen leveren kunnen we pas na afloop van de wedstrijd melden, maar een reden om dit jaar zeker naar het Kampioenschap van Jaarsveld te gaan is het wel!

Voorafgaand aan de eerste klasse wedstrijd (aanvang 15.00 uur) zal er om 12.30 nog een tweede klasse wedstrijd versprongen worden, waarin met name de aanstormende talenten van de Polsstokbond Holland voor spektakel en vaak veel persoonlijk records zorgen. Zeker een aanrader om iets eerder richting Recreatieterrein Salmsteke af te zakken. De entree en het parkeren zijn voor beide wedstrijden gratis Voor meer informatie kunt u terecht op www.pbholland.nl of www.polsstokjaarsveld.nl .