2010-09-15 8:20

Wedstrijd om de Aluminumcup in IJlst

Sinds 2008 wordt er na het seizoen nog één wedstrijd georganiseerd om te kijken of de springers ook nog met een aluminium stok kunnen springen.

Aart de With uit Benschop was de enige springer die ooit de 19 meter passeerde met een aluminium stok. Dit lukte Jaco de Groot ook in 2009, echter wist hij met zijn sprong van 19.16m het record van 19.40m van Aart niet te passeren.

Aart de With heeft een bokaal ter beschikking gesteld voor de springer die hem zijn aluminium record afneemt. Deze Aart de With Bokaal kon Aart na afloop van de wedstrijd weer mee naar huis nemen, want het lukte de springers niet om zijn record te overtreffen.

Overigens werd er tijdens deze derde wedstrijd om de Aluminium Cup helemaal niet slecht gesprongen. De wedstrijd die afgelopen zaterdag 11 september voor het eerst in Friesland, door de fierljepvereniging van IJlst werd georganiseerd, telde een recordaantal van bijna 50 deelnemers, waaronder maar liefst 24 dames. Doordat er zoveel deelnemers waren, werd er besloten om alleen drie maal in de voorronde te springen en de finaleronde te laten vervallen, waardoor de beste springers geen gelegenheid hadden om hun voorrondesprong nog te verbeteren.

Bij de senioren won Bart Helmholt uit Burgum met een afstand van 18.74m, Jaco de Groot uit Kamerik werd tweede, hij landde met slechts 3 cm minder op 18.71m in het zandbed. Thewis Hobma uit IJlst werd derde met 18.45m. Ter vergelijking, tijdens het NK van 2005 werd de laatste keer met een aluminium stok gesprongen, Erik Bos won deze wedstrijd met een pr van 18.73m, wat de één na beste afstand was van alle springers in 2005.

De dames maakten er een spannende wedstrijd van. In haar laatste sprong won Dymphie van Rooijen uit IJsselstein deze wedstrijd met een knappe sprong van 14.86m, Anna Jet Leyenaar uit Sneek werd tweede met 14.50m en Liesbeth de With uit Benschop derde met 13.87m. De Benschopse dames Jessica Snoek en Fabiënne Booij eindigden met 13.44 met en 12.73m op de vierde en vijfde plaats. In 2005 was er ook maar één keer verder gesprongen dan deze 14.86m van Dymphie en dat was toen door de Friezin Sjoukje Tjalma een Nederlandse Damesrecord van 15.55m werd gesprongen. Dit record is inmiddels met de carbonstok diverse keren verbeterd en staat sinds 19 juni van dit jaar met 16.64m op naam van Dymphie.

Bij de junioren ging de eerste prijs met een sprong van 16.43m naar Hans Ulco de Boer uit Jutrijp, Wilco van Amerongen uit Benschop zat daar net achter en werd tweede met 16.30m, Bas Tolboom uit Niehove werd derde met 15.43m. Nederlands Kampioen Age Hulder uit Burgum heeft dit jaar alles gewonnen en eiste ook deze Aluminium Cup op met een sprong van 15.72m, Bartele Nicolai uit Westergeest werd tweede met 14.56m en John Krist uit Koostertille eindigde met 14.06m op de derde plaats.

Met de uitreiking van de Aluminiumcup is het polsstokverspringseizoen nu echt ten einde gekomen voor vrijwel alle springers. Aanstaande zaterdag 18 september is er nog een laatste wedstrijd voor enkele springers. Voor het eerst wordt er een -officieus- Nederlands Studenten Kampioenschap georganiseerd op de accommodatie van Jaarsveld. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Verdere informatie is te vinden op de website van de Polsstokbond Holland www.pbholland.nl.