2010-08-08 22:12

Polsstokverspringjubileum in één woord: allesomvattend

Het jubileumjaar van het polsstokverspringen in Holland begon op 16 januari met een Nieuwjaarsborrel om via onder andere een toneeluitvoering, jeugdkamp en een rondreizende expositie tot zijn voorlopige hoogtepunt de jubileumwedstrijd (7 augustus jl.) te komen.

Tijdens deze wedstrijd, waar alle polsstokverspringers én fierljeppers van Nederland voor uitgenodigd waren, stond allereerst het springen centraal. Maar dit zou hand in hand gaan met de spanning van finales en zeker ook verre sprongen. Dit kwam door de unieke wedstrijdopzet waarin de springers zich via drie voorrondes, die begonnen om 11:00 uur, dienden te plaatsen voor de finale om 19:00 uur.

Tijdens deze wedstrijd werd het publiek op bijna alle aspecten getrakteerd die er in het polsstokverspringen zijn: zowel Hollandse als Friese toppers, een hoge amusementswaarde, spanning, fanatisme, veel gezelligheid, zon en regen. Helaas had dit laatste aspect uiteindelijk de overhand en leidde de regen tot een voortijdig afbreken van de wedstrijd waardoor de kampioenen niet op basis van het hoogtepunt van de wedstrijd (de finale), maar op basis van de selectierondes moesten worden bepaald.

De uiteindelijke winnaars waren in de vorm van Jaco de Groot uit Kamerik (senioren, 19.29m), Dymphie van Rooijen uit IJsselstein (dames, 14.66m), Hans Ulco de Boer uit Jutrijp (junioren, 17.62m) en Erwin Timmerarends uit Montfoort (jongens, 15.98m) niet veel anders dan normaal. Toch droop de teleurstelling van de gezichten van alle springers af. Want wat hadden zij graag deelgenomen aan een echte finale ronde in Linschoten waar ongetwijfeld vele honderden bezoekers extra op af zouden zijn gekomen.

De wedstrijd tot dan toe was echter wederom een ware promotie voor de sport. Door de verschillende eliminatierondes waren met name de jongens en dames genoodzaakt op de top van hen kunnen te presteren wat resulteerde in maar liefst 10 persoonlijke records in de voorrondes. Bovendien zorgde de wedstrijdopzet ervoor dat er op een heel bewuste manier gesprongen moest worden anders was het over en uit.

In de seniorengroep eiste dit maal niet Jaco de Groot alle aandacht op zich, maar was Nederlands Recordhouder Bart Helmholt uit Burgum de eyecatcher. Waar hij op donderdag 5 augustus zijn eigen Nederlands Record tot 21.26m wist te verbeteren sprong hij zijn eerste poging nat, wat tot uitschakeling zou leiden. Gelukkig sprong hij in zijn tweede poging met twee vingers in de neus tot 18.50m waarmee hij de wedstrijd voort kon zetten. Uiteindelijk kwam Helmholt in de voorrondes tot 18.66m waarmee hij derde zou worden achter Ysbrand Galama (It Heidenskip) met 19.18m en Jaco de Groot met 19.29m.

Van Rooijen (IJsselstein) was in de damesgroep wederom oppermachtig, ondanks dat er in de vorm van drie Friese deelnemers, waaronder Grytsje Abma (Heeg), nieuw bloed stroomde in de gelederen opende van Rooijen bijna stoïcijns met 15.71m om in de tweede ronde met gemak met 14.66m ook de tweede voorronde te winnen. Wendy Helmes (IJsselstein) piekte met haar 14.57m in de eerste ronde te vroeg, waardoor Liesbeth de With (Benschop, 14.18m) en Jessica Snoek (Benschop, 14.06m) het podium aanvulden.

De strijd om de hegemonie bij de junioren tussen Corné Spruit (Snelrewaard) en Wilco van Amerongen (Benschop) werd ruw verstoord door de fierljepper Hans Ulco de Boer uit Jutrijp die met 17.62m de tweede ronde wist te winnen net voor van Amerongen (17.53) en Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) met 17.50m. Voor Corné Spruit gold hetzelfde als voor Helmes: hij piekte te vroeg. Zijn 17.52m uit de eerste voorronde was vervallen wegens het ingaan van een nieuwe wedstrijdronde.

Ons jongenstalent die dit jaar een stormachtige groei doormaakte Erwin Timmerarends (Monfoort) won met speels gemak bij de jongens. Liefst vier van zijn vijf afstanden waren verder dan de nummer twee Bas van Ingen (Zegveld, 15.25m). Timmerarends serie van 15.59m, nat, 15.47m, 15.41m en 15.98m was goed. Al lijkt hij de Friese concurrentie uit het zicht te verliezen. Klassementsleider Age Hulder uit Burgum, die overigens afwezig was, verbeterde onlangs tweemaal in één week tijd het Nederlands jongens record dat nu op 19.24m staat. Timmerarends heeft tot nu toe twee 17+ noteringen, waar Hulder er negen in de afgelopen negen wedstrijden heeft, waaronder de uitschieter tot 19.24m. Achter Bas van Ingen vulde Wessel Klok uit Linschoten de derde plek met 14.42m.

De polsstokkaravaan verhuist aanstaande week naar Jaarsveld waar uiteindelijk op zaterdag 14 augustus om 14:00 uur de hoogste Hollandse eer te winnen valt tijdens het Hollands Kampioenschap.