2003-08-22 16:34

Edwin Fischer: Leeuwarder Courant

Hollandse springers in alle categorieen favoriet voor NK fierljeppen

LEEUWARDEN : Nog niet eerder werd er in Friesland tijdens een fierljepseizoen zo vaak gepraat over de prestaties die de collega-springers in Holland leverden.

Met grote regelmaat werd het Friese ljeppersgilde immers opgeschrikt door uitstekende prestaties van hun Hollandse concurrenten. Voor het eerst sinds jaren kan dan ook gesteld worden dat de Polsstokbond Holland (PBH) in alle vier categorien een uitgesproken favoriet levert voor het Nederlandse kampioenschap, dat morgen in hun "eigen" Linschoten gehouden wordt. Een rondje langs die vier titelkandidaten maakt duidelijk dat de springers zichzelf net zo zien.

Senioren, Theo van Kooten (35): „Als je de cijfertjes bekijkt, dan ben ik de grote favoriet van de Hollanders. Ik heb bijna iedere wedstrijd in Linschoten een stuk verder gesprongen dan de andere springers. Maar het is niet gezegd dat ik morgen Nederlands kampioen word. Want de winnende afstand zal toch in de 18 meter zijn. Dat kunnen vier Hollanders, maar ook de acht Friezen. Naar mijn idee is er dan ook geen sprake van een uitgesproken favoriet, hoewel die cijfertjes misschien wel iets anders zeggen.

„Dat ik in Linschoten zo goed presteer komt vooral omdat ik dit seizoen op die schans begonnen ben met het polsstokspringen. Dat is voor morgen dan ook een groot voordeel, omdat ik op schansen waar ik nog niet zo vaak gesprongen heb, moeite heb met het zetten van de pols. Dat bleek bijvoorbeeld op de NFM in It Heidenskip. Maar als ik als eerstejaars kampioen word, is dat geen degradatie van de sport. We zijn gewoon een kleine sport en dus kun je met een goede sportachtergrond meteen met de besten meedoen.

Junioren, Jaco de Groot (17): „Er is een zeer grote kans dat ik morgen het NK win. Ik zou zo niet weten wie uit het Friese kamp mij het moeilijk zou kunnen maken. De meeste springen in de buurt van de 16.50 meter, met af en toe een uitschieter boven de zeventien. Dus zou je zeggen dat als ik morgen goed spring, ik de titel win. Maar het blijft fierljeppen, alles moet nog wel even goed gaan.

„Ik ben dit jaar, het eerste seizoen bij de junioren, weer enorm vooruit gegaan. Waar mijn progressie in zit weet ik niet precies. Ik heb ten opzichte van vorig seizoen tien meter meer in het klassement gehaald. Dat komt vooral omdat ik weer groter en sterker geworden ben. Ik heb wel een tijdje gehad dat ik wat motivatieproblemen had, omdat ik in Holland amper concurrentie heb. Daarom zie ik ook naar morgen uit, want tegen de Friezen zal ik wel gemotiveerd moeten zijn om te winnen. Zelf gok ik op 17.50. Dat moet genoeg zijn voor de titel.

Dames, Margriet Kamphof (24): „Ik denk inderdaad dat ik de enige echte favoriet uit het Hollandse kamp ben. Of Gelieny van der Pauw moet een uitschieter hebben. Dat ik het klassement maar net van Gelieny heb gewonnen, komt vooral omdat ik mijn beste sprongen in de finales gemaakt heb. Anders was mijn klassement veel hoger geweest. Ik bewaar mijn beste sprongen dus voor als het er op aankomt. Morgen zal dat een sprong van minimaal 14.50 moeten zijn. Wie die maakt? Moeilijk te zeggen, misschien ikzelf wel. Maar dat kan Antke van der Wal of Jantina de Vreeze net zo goed zijn

Waarom er in Holland dit jaar veel beter gepresteerd wordt dan voorgaande jaren, weet ik niet precies. Er wordt niet meer getraind of zo. Als er al een aanwijsbare reden is, dan is het dat we veel meer onderlinge concurrentie hebben. Zelf ben ik vooral technisch beter geworden. Nadat ik een trainerscursus bij Rimmer Abma gedaan heb, ben ik mijn eigen sprongen eens goed gaan analyseren. Ik ben me meer bewust geworden van mijn zwakkere onderdelen en daar heb ik hard aan gewerkt

Jongens, Jarno Knijff (16): „Dat ik de favoriet voor de titel ben hoef ik niet uit te leggen. Ik spring heel goed, heb de eerste 17 meter bij de jongens gesprongen. Het gaat dit jaar helemaal toppie. Mijn progressie is vooral te danken aan meer trainingsarbeid en het feit dat ik vroeger begonnen ben. Vanaf half mei, dat is voor mij dus vroeg, train ik twee keer per week. Dat heeft zich dus uitbetaald in hele verre sprongen.

„Het klopt dat het eigenlijk geen jongensafstanden zijn die ik spring. Maar dat geldt nu ook voor Piet Scherjon. Want hij springt de laatste weken ook heel makkelijk dikke 17 meters. Het beeld dat het klassement geeft, vertekent in mijn ogen ook. Want iedereen zegt wel dat ik het NK even ga winnen, maar ik voorspel toch een heel spannende strijd tussen Piet en mij. Mijn voordeel is dat Linschoten mij goed ligt en dat het voor mij de thuisschansen zijn, maar het blijft een wedstrijd op zich.

Cijfers Hollandse NK-favorieten
LEEUWARDEN
Theo van Kooten: PBH-klassement (over zeventien wedstrijden): eerste met 124.02 meter. Ter vergelijk; winnaar FLB-klassement (over 22 wedstrijden): Bart Helmholt met 123.72 meter. Persoonlijk record: 18.42 meter (Linschoten 2003). Resultaten dit seizoen in Linschoten: 17.95, 17.03, 18.42 (pr), 17.93, 18.29 en 17.43 meter.

Jaco de Groot: PBH-klassement: eerste met 120.18 meter. Ter vergelijk; winnaar FLB-klassement: Thewis Hobma met 116.02 meter. Persoonlijk record: 18.27 meter (Polsbroekerdam 2003). Resultaten Linschoten: 16.01, 16.30, 17.01, 17.72, 16.41 en 17.41 meter.

Margriet Kamphof: PBH-klassement: eerste met 95.93 meter. Ter vergelijk; winnaar FLB-klassement: Antke van der Wal met 98.04 meter. Persoonlijk record: 15.22 meter (Hollands record, It Heidenskip 2003). Resultaten Linschoten: 13.55, 13.87, 14.36, 13.78, 13.73 en 13.73 meter.

Jarno Knijff: PBH-klassement: eerste met 120.17 meter. Ter vergelijk; winnaar FLB-klassement: Piet Scherjon met 117.46 meter. Persoonlijk record: 17.80 meter (Hollands en Nederlands record, Polsbroekerdam 2003). Resultaten Linschoten: 17.37, 15.94, 16.86, 17.26, 17.23 en 17.41 meter.