2010-05-16 17:02

Polsstokverspringen om de Jaap Cluistra Bokaal

Polsbroekerdam - Het was een bijzondere dag voor het polsstokverspringen. Aan de ene kant ...

... zou het een mooi moment zijn. Het jubileumseizoen van het 50 jaar polsstokverspringen in Holland werd met deze wedstrijd geopend. Er werd gesprongen om de Jaap Cluistra bokaal. Het bijzondere was dat Jaap zelf op deze dag begraven zou worden.

Polsstokvereniging Polsbroekerdam stond er zowel bij de eerste klas als de tweede klas wedstrijd met de springers, vrijwilligers en toeschouwers een minuut bij stil. Onder het motto “We moeten verder“ zoals Jaap dat zei in donkere tijden van de vereniging zijn de wedstrijden om zijn bokaal doorgegaan.

Een spannende wedstrijd is het geworden, met name in de junioren en senioren categorie. Bij de junioren brak Wilco van Amerongen, Nederlands recordhouder bij de jongens met 18.88m, de wedstrijd open. Hij sprong in de tweede voorronde sprong een afstand van 16.86m. Het antwoord van Anthony Lekkerkerker, de junior met de beste papieren na vorig seizoen, was er meteen in een sprong van 17.07m. In de finale wist Wilco van Amerongen zich geweldig te verbeteren en hij won de kampioensbeker met een afstand van 18.61m. Tweede werd Anthony Lekkerkerker met 17.07m en de derde prijs was voor Freek Strien (Geert Pieter de Bruijn)

In de senioren categorie was het tot op de laatste sprong spannend. In de voorronde zaten Bastiaan de Bruijn (Lopik) en Jaco de Groot (Kamerik) al dicht bij elkaar, met respectievelijk 17.45m en 17.66m. In de eerste finaleronde wist Bastiaan de Bruijn zich te verbeteren tot een geweldige afstand van 18.45m. Jaco had het laatste woord, in zijn laatste sprong stond de stok op het juiste punt en sprong hij een nieuw kampioenschapsrecord van 19.44m.

Na vorig jaar was de gehele jongens topklasse doorgestroomd naar de junioren. Het was dus afwachten wat we konden verwachten. Op een derde plek is geƫindigd met een afstand van 13.15m Bas van Ingen. Jens Vlasveld wist tot op een aantal centimeter zijn persoonlijk record te benaderen en sprong zich met 14.03m naar een tweede plaats. De winnaar, Erwin Timmerarends sprong een geweldige wedstrijd en won met een nieuw persoonlijk record van 15.63m de wedstrijd bij de jongens.

Bij de dames was de hoop gevestigd op Dymphie van Rooijen (IJsselstein). Nadat ze vorig jaar een geweldig seizoen heeft gesprongen met een nieuw Nederlands Record van 16.34m. Deze wedstrijd wist ze wel te winnen maar de afstand viel enigszins tegen, 14.08m. Tweede werd Wendy Helmes (IJsselstein) met 13.07m en derde Liesbeth de With (Benschop) met 12.43m. Alle drie de dames zijn lid van afdeling Polsbroekerdam.

Onder mooie omstandigheden zijn er mooie sprongen gesprongen en is het een waardige wedstrijd geweest om op deze manier de laatste eer te bewijzen aan Jaap Cluistra.

De volgende wedstrijden zijn op dinsdag 18 mei, tweede klas en woensdag 19 mei, eerste klas beide om 19.00uur in de Vlist. Daarna wordt er zaterdag 22 mei ook in de Vlist gesprongen om de Bert Hertog Bokaal.