2010-05-15 22:30

De toptips van Jan Ykema om kampioen te worden

We hebben bij Jan gezien dat het begint met bevlogenheid en liefde voor de sport. Grote bevlogenheid en liefde voor het polsstokverspringen!

Vervolgens vallen Jan's tips onder een aantal thema's:
1. Jezelf: geloof in jezelf, stel jezelf doelen, verbeter jezelf, schrijf op wat je bereikt en luister naar je lichaam.
2. Omgeving: ontvang bevestiging en steun van je omgeving, deel je doelstellingen, je voortgang en methoden met je omgeving (spreek je uit).
3. Lichaam: om een topprestatie te kunnen leveren moet je uitgerust zijn. Training moet geen spierpijn opleveren op de dag van de wedstrijd. Varieer dus de zwaarte in je training (en andere dingen als werk, uitgaan, etc), zodat je uitgerust en zonder spierpijn bent als je moet presteren.
4. Voeding: let op wat goed voor je is en experimenteer hiermee.
5. Noteer tussentijdse resultaten: Zowel om jezelf steeds te stimuleren om meer/ beter te worden als om de resultaten van experimenten te bewaren

En verder op de wedstrijd: iedereen is zenuwachtig, maar met een pikstart heb je een voorsprong!

Veel succes, Kampioen!!

p.s.: 'pikstart' is natuurlijk niet letterlijk bedoeld, maar denk er eens over na en praat er eens met anderen over wat Jan hier deed. Hij deed in die ene fractie van een seconde namelijk iets dat verschillende grote effecten had:
- door in het schot te vallen, kon hij de maximale marge gebruiken om zijn tijd te verkorten, waar wij natuurlijk onze marge willen vergroten. Hoe kun je bij elke sprong een paar centimeter erbij pakken? Aanloop iets beter uit laten komen, stok iets verder zetten, langere klimslagen, betere uitsprong?
- doordat hij een beslissing nam, was hij aan het roer en bepaalde de omstandigheden, ook van zijn tegenstander. Hoe kun je dominant zijn en dat uitstralen en de wedstrijd en je tegenstanders jou laten volgen (zodat ze zullen verliezen)?
- hij zette een geweldige prestatie neer en deelde een mentale dreun uit, waardoor er niet zoals gewoonlijk nog vijf man voor hem eindigden, maar alleen de onverstoorbare Jens Uwe May. Hoe kun je de wedstrijd naar je hand zetten? Hoe kun je anderen de moed ontnemen of dwingen tot fouten?
- door de pikstart had hij een geweldig begin en kwam daarmee in zo'n flow dat hij het snelste laatste stuk reed van alle deelnemers. Hoe kun je zelf ook goed starten en daarmee zorgen voor een opwaartse spiraal in de hele wedstrijd? Direct een verre sprong neerzetten? Of juist nette eerste sprong neerzetten en daarop verder bouwen?

Kun je er zelf nog dingen uithalen die je kunt toepassen?