2009-07-26 17:48

Hollanders nemen geen hoofdprijzen mee uit Friesland

IT HEIDENSKIP: Ondanks een recordvertegenwoordiging in de finale wisten de Hollandse polsstokverspringers zaterdagavond tijdens de Nederlandse Fierljep Manifestatie (NFM) geen kampioenstitels te behalen.

Al weer voor de 21ste keer werd in It Heidenskip de Nederlandse Fierljep Manifestatie georganiseerd. Een jaarlijks festijn waarbij alle polsstokverspringers uit binnen- en buitenland neerstrijken in “it fierljepdoarp“ voor een lang weekend vol polsstokplezier.

De meeste Hollandse deelnemers arriveren al enkele dagen voor het evenement in Friesland en nemen de gelegenheid te baat voor een korte vakantie. Of deze voorbereiding de prestaties op de NFM bevordert is de vraag. Waarschijnlijk niet is de snelle conclusie na een paar jaren met relatief weinig prijswinnaars. Geen Hollandse springer die er om maalt. De ontspannende week in Friesland is de ideale opmaat naar de belangrijke finalemaand augustus.

Volgende week zaterdag (1 augustus) zijn immers de Hollandse Kampioenschappen in Linschoten. De daaropvolgende twee weken zijn de polsstokklassiekers “De Triangelcup“ in Polsbroekerdam en “de Vlisterbokaal“ in Vlist. Op 22 augustus wordt het seizoen dan afgesloten met het absolute hoogtepunt de Nederlandse Kampioenschappen in Jaarsveld.

De finalisten van afgelopen zaterdagavond hadden zich weten te kwalificeren via een 1ste en 2de voorronde op zaterdagochtend en zaterdagmiddag. Vanuit het Hollandse kamp bleven er maar liefst 21 finalisten over. Grote afwezige in die finale was Erik Bos uit Waarder. De tweevoudig Nederlands Kampioen doet het altijd goed op de grote wedstrijden en wist in It Heidenskip al drie maal een 2de plaats en één maal een 3de plaats binnen te slepen. Hij ging op voor zijn tiende NFM finale op rij, maar moest met een matige voorronde helaas passen. Nederlands Recordhoudster bij de Dames Dymphie van Rooijen (IJsselstein) ontbrak vanwege een geplande vakantie.

Bij de Senioren was Hannes Scherjon uit Leeuwarden de winnaar. Zijn afstand was, 20.16 meter, precies gelijk aan de winnende afstand van vorig jaar van Jaco de Groot (Kamerik) en daarmee ook een evenaring van het schansrecord. Jaco de Groot, sinds deze week de verse Nederlands Recordhouder, kon dit maal geen potten breken. Zijn eerste sprong ging ruim uit koers en werd, enigszins dubieus, bestempeld als zijnde buiten de sector. De Groot werd daarmee gedwongen om zijn wedstrijdplan aan te passen en eerst op zekerheid kwalificatie voor een 3de en 4de sprong af te dwingen. Deze kwalificatie slaagde, maar het vervolg van de wedstrijd verliep niet naar wens. Opvallend was de finaleplaats van Cornelis de Bruijn uit Lopik. De Nederlands en NFM Kampioen bij de Junioren in het jaar 2007 is gestopt met polsstokverspringen, maar wist in de voorrondes toch weer een knappe 17 meter sprong neer te zetten.

Bij de Dames was er een verdienstelijke tweede plaats voor Wendy Helmes uit IJsselstein. Met 14.67 meter bleef zij toch wel ver achter bij de winnares Anna Jet Leyenaar (Sneek, 15.55 meter). Harde cijfers zeggen niet alles. In de laatste sprong van Wendy Helmes leek zij op weg naar haar eerste 16 meter sprong. Op het laatste moment raakte de polsstok echter uit koers en mislukte de recordpoging. Een opvallend sterk optreden was er ook van Jessica Snoek uit Benschop. In de voorrondes verbeterde zij haar persoonlijk record tot 14.07 meter. In de finale kwam daar niets meer bij, maar ook Jessica Snoek zat meerdere malen zeer dreigend in de polsstok.

De Junioren kende een flinke delegatie Hollanders in de finale. Verassende prestaties waren er met name van Florus de With (Benschop) en Geert-Pieter de Bruijn (Lopik). Zij verpulverden in de voorrondes hun persoonlijke records naar respectievelijk 17.17 meter en 16.92 meter. Helaas konden zij in de finale geen vervolg geven aan deze uitmuntende prestaties.

Corné Spruit uit Snelrewaard en Jan-Willem de Groot uit Kamerik deden het met ruime 17 meter sprongen naar behoren in de finale. Het was echter niet genoeg om Alwin Fonk uit Burgum te bedreigen. Deze getalenteerde 2de jaars junior prolongeerde hiermee zijn titel en zette een indrukwekkende 18.96 meter op de borden.

De Jongenscategorie zag maar liefst zes van de negen finalisten uit het Hollandse Kamp. Dennis van Zelderen bleek uiteindelijk de beste Hollandse jongen te zijn met 16.20 meter. Niet voldoende om de winnaar Albert-Jan Venema uit Veenwouden te bedreigen. Hij won de wedstrijd met 16.89 meter en behaalde zijn eerste grote titel.