2009-06-07 17:48

Waterspektakel in Linschoten tijdens van Vliet Caravans Cup

Bijna een hele generatie springers had het niet meer zo erg meegemaakt in Linschoten ...

... want sinds 2001 waren er niet zoveel natsprongen in één wedstrijd geweest als afgelopen zaterdag. 40% van de sprongen eindigde in het water.

Dit terwijl de weersomstandigheden niet uitermate slecht waren. De relatief lage temperatuur en wind hadden niet zo ver strekkende gevolgen hoeven hebben. Vooral het niveau in de top van de seniorenwedstrijd leed hieronder.

De winnaar was Jaco de Groot (Kamerik) die op routine in zijn laatste voorronde 17.73m sprong, gevolgd door Theo van Kooten (Driebruggen) die na 17.32m landde. Christiaan Spruit (Snelrewaard) werd met 16.84m derde. Dit was slechts 27cm verder dan de nummer 7, Werner Kamphof (Oudewater) waarmee het niveau in de breedte alles mee viel.

In de Mixklasse viel het niveau tegen, Pieter Hielema (Kockengen) wist eerder op dag in de 2de klasse zelfs alle Mixklasse springers voor te blijven met zijn 15.78m.

Gelukkig viel er veel te genieten in de andere klassen. Ook vandaag bleek Dymphie van Rooijen (IJsselstein) van ongeëvenaarde klasse. Na haar opening van 14.78m (een kampioenschaprecord) sprong zij 15.46m, waarmee zij haar drie dagen oude bondsrecord op twee centimeter naderde. Het is al eerder gezegd: het is wachten tot zij het Nederlandse Record van Anna Jet Leyenaar (Sneek, Friesland) dat nu op 15.70m staat, verbetert.

Turnmaatje Wendy Helmes (IJsselstein), met haar lichte postuur normaliter wat gevoelig voor wind, wist juist vandaag 14.60m te springen. Een halve meter verder dan haar beste seizoensprestatie. De voormalige kopvrouw van de PBH lijkt hiermee de goede weg weer in geslagen. Regerend Nederlands Kampioene Liesbeth de With uit Benschop vulde het podium aan met haar 13.04m.

De andere nieuwe ster van de PBH, Wilco van Amerongen (Benschop), won bij de jongens overtuigend met 16.60m. Deze afstand werd pas in de laatste finalesprong neergezet en betekende, evenals bij de Dames, een nieuw kampioenschaprecord. Hij bleef hiermee Dennis van Zelderen (Lopik) ruim anderhalve meter voor. Van Zelderen sprong vooral tegen zichzelf. Hij sprong uiteindelijk 15.07m als beste afstand, maar ging ook drie maal te water. Ook Rian Baas (Oudewater) had het zwaar, zijn 14.01m was op safe gehaald om vervolgens ook door de omstandigheden geen verbetering meer voor elkaar te krijgen.

In de Juniorengroep was het de vraag hoe het deelnemersveld zou reageren op de afwezigheid van klassementsleider Kenneth Broos (Linschoten). Voor de tweede maal dit seizoen ging Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) met de titel aan de haal. Hij won verdiend met een afstand 17.14m. Jan-Willem de Groot uit Kamerik zag daarmee dat zijn 16.56m onvoldoende was voor de winst. Ook hij had veel last van de omstandigheden en zocht in drie van de vijf pogingen het water op. Corné Spruit (Snelrewaard) werd met slechts 15.22m derde in de topklasse, waardoor Rick Barten (Linschoten) met 15.33m vanuit de Mixklasse de derde finaleplek kon opeisen. Barten springt in de Mixklasse A, welke bestaat uit de beste Junioren en Senioren die (net) niet in de Topklasse springen op basis van het klassement.

Tijdens de tweede-klassewedstrijd heeft de vereniging Linschoten haar tweede wedstrijdschans voor de jeugd in gebruik genomen. Leon Baars (Jaarsveld) won de normale jeugdwedstrijd met 8.14m. Waar Hendrik de Wit (Jaarsveld) zich de eerste winnaar op het nieuwe plankier mag noemen met een persoonlijk record van 6.08m.

Persoonlijke records week 23

2 juni
Tweede klasse: Willeke Schalij (Benschop) - 11.03 meter; Gijsbert de With (Benschop) - 14.69 meter; Coen Huisman (Bergambacht) - 12.53 meter; Robin van Duin (Haastrecht) - 12.60 meter; Mirjam Oosterom (Linschoten) - 11.39 meter, 11.48 meter; Siebren Doolaard (Schoonhoven) - 9.35 meter, 12.14 meter; Dorine van der Stok (Vlist) - 12.66 meter.

3 juni
Eerste klasse: Marja Tigchelaar (Haastrecht) - 14.45 meter; Dymphie van Rooijen (IJsselstein) - 15.49 meter; Felipe Roskam (Oudewater) - 15.53 meter, 15.83 meter, 16.15 meter.

6 juni
Tweede klasse: Arieko Zwijnenburg (Benschop) - 12.34 meter; Dorine van der Stok (Vlist) - 12.79 meter.
Jeugd: Hendrik de Wit (Jaarsveld) - 6.04 meter, 6.08 meter; Jelle Schouten (Lopik) - 5.30 meter.