2009-05-10 9:35

Gebrek aan wedstrijdritme kost van Rooijen Nederlands Record

Linschoten: Zaterdag 9 mei was de seizoensopening polsstokverspringen 2009.

Nadat de carbonpols in 2006 zijn intrede gedaan heeft, zijn vrijwel alle records tot nu toe gebroken. Het blijft haast zoeken naar nieuwe, maar een aanval op het Nederlands Record tijdens de openingswedstrijd werd toch echt voor onmogelijk gehouden.

Toch kwam Dymphie van Rooijen (IJsselstein) tijdens haar laatste finalesprong akelig dichtbij. Zij sprong weliswaar “maar“ 15.00m, toch had deze sprong al alle elementen in zich voor een nieuwe record (15.70m door Anna Jet Leyenaar), mits zij zich niet vanuit de top recht naar beneden liet vallen door een misgreep.

De verklaring hiervoor is even simpel als vanzelfsprekend: tijdens je eerste wedstrijd is het wedstrijdritme dusdanig laag dat dit soort foutjes nog niet voorkomen kunnen worden. Achter van Rooijen eindigde Wendy Helmes (IJsselstein) met 13.46m op de tweede plek, gevolgd door Jessica Snoek met 13.35m.

Ook in de seniorengroep werd er door de winnaar ver gesprongen. Theo van Kooten (Driebruggen) wist in zijn derde sprong een afstand van 19.10m te noteren. Een afstand die, evenals de 15 meter van van Rooijen, nog nooit eerder in de eerste wedstrijd is vertoond. Jaco de Groot (Kamerik) werd hierdoor uit “zijn“ leiderstrui gezet, hij eindige met 18.19m op de tweede plek.

Het is voor de Groot voor het eerst sinds 2004 dat hij zijn eerste wedstrijd in het seizoen, met bijbehorende leiderstrui, niet wist te winnen. Dit kwam volgens de Groot deels door zijn armbreuk tijdens zijn voorbereiding. Erik Bos (Waarder) werd met 17.36m derde.

Rick Barten (Linschoten), die vorig jaar nog bij de jongens uit kwam, wist de wedstrijd bij de junioren open te gooien met een afstand van 15.69m. Zowel Jan-Willem de Groot (Kamerik) als Kenneth Broos (Linschoten) gingen hier overheen met 16.85m en respectievelijk 17.09m. In de finale zette de Groot nog eenmaal aan, maar verder dan 17.05m kwam hij niet, waarmee de eindklassering bepaald was. Broos won hiermee voor de derde keer in vier jaar tijd de “Van der Woude Auto's Bokaal“ bij de junioren.

Tenslotte de jongens. Vooraf leek het tussen talent van het jaar 2008 Wilco van Amerongen (Benschop) en Dennis van Zelderen (Lopik) te gaan. En niets bleek minder waar, al was de voorronde overwinning, met bijbehorende leiderstrui, voor Rian Baas uit Oudewater met 14.21m. In de finale knalden zowel van Amerongen als van Zelderen hier met 14.73m en maar liefst 15.70m overheen. En ook deze opening van met name van Zelderen schept verwachtingen.

Het seizoen 2009 is bij deze officieel begonnen. Het enthousiasme was voelbaar over het hele terrein, het beloofd een geweldig seizoen te worden!