2008-06-07 10:59

Springen om het Kampioenschap van de Lopikerwaard

Door Ronald Vlasveld

Om 11.00 uur werden de wedstrijden gestart. We begonnen met de 2e klasse wedstrijden waar met name bij de dames en de senioren werd gestreden om promotie naar de 1e klasse. De weersomstandigheden om te springen waren prima. De westrijd werd geopend door Marco Barten, die als eerste van het plankier kwam. Of er hierbij het haastige spoed gezegde opgeld deed weet ik niet, maar het resultaat was helaas een natsprong.

Bij de senioren was het lange tijd spannend omdat de gesprongen afstanden allemaal redelijk dicht bij elkaar lagen. Uiteindelijk wist Gerwin van Vliet de winst naar zich toe te trekken met een prima 16.77m. Ook Werner Kamphof wist zijn concurrenten te verassen. Na een magere start widt hij in de derde ronde een goede 16.00m op het scorebord te brengen. Hans van Eijk had in de eerste sprong al een 14.71m neergezet. Deze afstand bleek uiteindelijk voldoende voor de 3e prijs.

Bij de junioren was Corné Lekkerkerker direct in de eerste ronde al de beste met 14.73m. Martijn Baars zette in de tweede ronde zijn beste afstand neer en werd daarmee 2e. Florus de With kwam in de derde ronde het verst en werd daarmee ⁃je raad het al- 3e.

Bij de jongens C was het lange tijd erg spannend. Er werden veel 11 meters gesprongen en daarmee zaten alle springers erg dicht bij elkaar. Uiteindelijk wist Dennis van Duin in zijn tweede wedstrijd op de grote schans een p.r. van 11.83m te springen en werd daarmee 1e . Dit was de tweede keer vandaag dat hij zijn p.r. verbeterde. Bram van de Berg werd keurig 2e met 11.79m en Jordin Maton werd 3e met 11.50m

Bij de dames was het wederom Marja van Eijk ⁃ Tigchelaar die met de eer ging strijken. De voormalig Nederlands kampioene is met een goede rentree bezig zich duidelijk kandidaat te stellen voor de dames topklasse. Haar afstand van 13.17m steekt met kop en schouders uit boven de nummers 2 en 3, Carina den Hartog met 11.30m en Dorine van der Stok met 10.49.

Tussen het programma van de 1e en 2e klasse wedstrijden werd aandacht besteed aan onze nieuwe trainingspakken. Onze sponsors, de firma Terberg Benschop en aannemingsbedrijf Schep, waren uitgenodigd om het resultaat van hun financiële bijdrage te komen bewonderen. Bijna alle leden van Polsbroekerdam waren bijeen om ⁃ondanks het warme weer- in volledig trainingspak de sponsors te bedanken. Het is geweldig om op deze manier het clubgevoel weer een impuls te kunnen geven.

Aansluitend zijn de 1e klasse wedstrijden gestart. Dat de omstandigheden slechter waren dan 's morgens bleek wel uit het aantal natsprongen. Uiteindelijk werden er 31 genoteerd, exclusief de finales. De wedstrijd moest twee maal worden stilgelegd vanwege de regen. Uiteindelijk wist favoriet Jaco de Groot weer te winnen, door met wederom een 18.98m het kampioenschap op zijn naam te schrijven. Theo van Kooten werd knap tweede met een prima 18.56m. Een poging om in de finale Jaco nog te paseren eindigde in het water. Bij de dames was het thuisspringster Liesbeth de With die de winst opeiste met een sprong van 13.76. Dat was 40cm verder dan de nummer twee, Margriet Kamphof met 13.36m. Dymphie van Rooijen had het meeste last van de wind, maar werd uiteindelijk keurig derde met een afstand van 13.13m

Bij de junioren was de strijd na 3 ronden al gewonnen door Christiaan Spruit, maar in de finale sprong hij nog 27cm verder en zo kwam de winnende afstand op 17.64m te staan. Jan Willem de Groot (16.25m) en Tjeerd Kiers (15.56m) mochten de nummers 2 en 3 op het podium bezetten. Bij de jongens werden in totaal 4 p.r.'s gesprongen. Reinier Langerak sprong 15.39m, een afstand die goed was voor de 1e plek. Daarmee troefde hij Rick Barten af die tot dan toe de leiding had met 15.23m. Freek Strien werd derde. Wilco van Amerongen verbeterde zijn p.r. naar 14.42m, maar dit was net niet voldoende voor een podiumplaats.

Als afsluiting van deze lange wedstrijddag werden de kampioenen van de Lopikerwaard gehuldigd met een bos bloemen en de wisseltrofee.