2008-05-25 6:57

Elementen delven onderspit in strijd tegen polsstokverspringers

Vlist: Een harde wind schuin op de polsstokbaan is een onheilspellend teken voor polsstokverspringers en staat normaliter garant voor veel mislukte sprongen. Afgelopen zaterdag was echter alles anders en ging deze aloude wetmatigheid niet op.

In de tweede wedstrijd van het polsstokseizoen werd uitstekend gesprongen. Over het geheel genomen was de wedstrijd zelfs één van de betere uit de geschiedenis van het polsstokverspringen in de Hollandse regio.

Senioren
In de hoogste klasse trok Jaco de Groot (Kamerik) bij de Senioren, evenals in de eerste, ook in de tweede wedstrijd aan het langste eind. Zijn 18.88 meter was ruim een meter verder dan de nummer twee Bertjan van Vliet (Utrecht). Achter de Groot ontspon zich een spannende strijd om de finaleplaatsen waarbij vier springers verder sprongen dan 17 meter. Erik Bos uit Waarder wist als derde springer de finale te bereiken met 17.45 meter. In de finale onderstreepte de Groot zijn suprematie nog eens met een afstand van 18.58 meter. In de tweede klasse trok Ronald Overbeek (Benschop) de aandacht door, na een jaar afwezigheid, weer op de schansen te verschijnen. Zijn 16.37 meter was goed voor een eerste plaats, vlak voor Gerwin van Vliet (Woerden, 16.10 meter)

Dames
Jessica Snoek (Benschop) brak de wedstrijd bij de Dames open met een prima 13.26 meter. Het spel was daarna op de wagen waarbij ook Margriet Kamphof (13.33 en 13.19, Linschoten), Dymphie van Rooijen (13.82, IJsselstein) en Wendy Helmes (13.72, IJsselstein) in de voorronde ruime 13 meter sprongen wisten neer te zetten. In de finale deden Wendy Helmes en Dymphie van Rooijen er nog een schepje bovenop waarbij Wendy Helmes uiteindelijk aan het langste eind trok. Zij werd kampioen met 14.10 meter, Dymphie van Rooijen eindigde met een prima 14.01 meter.

Junioren
In de Juniorencategorie werd Christiaan Spruit uit Snelrewaard kampioen met een persoonlijk records van 17.67 meter. Op knappe wijze controleerde hij de polsstok, waarna hij de top wist te bereiken om met fraaie uitsprong op de nieuwe recordafstand te eindigen. Achter Spruit werd Tjeerd Kiers uit Linschoten tweede met een afstand van 16.41 meter. Jan Willem de Groot uit Kamerik lande één centimeter eerder en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Jongens
Bij de Jongens zien we dit jaar een bijzonder sterke lichting. In deze wedstrijd stal Dennis van Zelderen uit Lopik de show. Hij wist de wedstrijd te winnen met een prachtig nieuw persoonlijke record van 16.59 meter. Ruim een meter verder dan zijn oude record, maar ook ruim verder dan het tot nu toe staande Nederlandse seizoenrecord in deze categorie (15.77 meter, Albert-Jan Venema (Veenwouden)). Achter van Zelderen werd, de winnaar van vorige week, Rick Barten (Linschoten) tweede. Wilco den Boer (Benschop) verbeterde zijn persoonlijk record twee maal en bracht dit van 13.99 meter in twee stappen op 14.75 meter.

Wedstrijdcyclus gesplitst
Vanwege het groeiende aantal springers is de polsstokverspringcompetitie dit jaar gesplitst in een eerste en een tweede klasse. De wedstrijden kennen daardoor een vlot verloop. Ook is, zo vroeg in het zomerseizoen, merkbaar dat de polsstokverspringers extra trainingsarbeid hebben verricht om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Al na vier wedstrijden dreigt degradatie, of lonkt promotie naar de hoogste klasse. Dit levert voldoende motivatie op om zo vroeg mogelijk in het seizoen in vorm te zijn.

Verbeteringen persoonlijke records
Eerste klasse : Wilco den Boer (Benschop) - 14.24 meter , 14.75 meter ; Martijn van Schaik (Benschop) - 12.76 meter ; Thijs Hoogendoorn (Linschoten) - 13.05 meter ; Geert Pieter de Bruijn (Lopik) - 13.75 meter ; Dennis van Zelderen (Lopik) - 16.59 meter ; Christiaan Spruit (Snelrewaard) - 17.67 meter
Tweede klasse : Corne Lekkerkerker (IJsselstein) - 15.10 meter ; Arie de Wit (Jaarsveld) - 9.32 meter , 10.38 meter ; Pim Hoogendoorn (Linschoten) - 11.24 meter , 11.65 meter ; Dorine van der Stok (Vlist) - 10.93 meter