2008-05-18 8:40

Linschotense polsstokverspringers openen gretig

Linschoten: Afgelopen zaterdag gingen de polsstokverspringers na een winterstop van ruim acht maanden weer aan de bak.

Met als opvallend resultaat dat alle groepen door Linschotense springers gewonnen werden.

In de jongensgroep lag het veld, als zo vaak in het voorseizoen, open. Naar aanleiding van het vorige seizoen lag het in de verwachting dat Rick Barten (Linschoten), Dennis van Zelderen (Lopik) en Freek Strien (Benschop) het meest van zich zouden laten horen. Uiteindelijk bleek dit beeld redelijk te kloppen, Dennis van Zelderen opende direct met 14.45m tegenover een 14.23m van Rick Barten, Freek Strien sprong 11.93 waarmee al direct duidelijk was dat hij het zwaar zou krijgen. Zowel Dennis van Zelderen als Rick Barten verbeterden hun afstand in de laatste voorrondesprong (respectievelijk tot 15.10m en 15.47m in het voordeel van Rick Barten), waar Rian Baas (Oudewater) verrassend met een persoonlijk record van 14.18m de derde finaleplek opeiste. Uiteindelijk zouden al deze afstanden de finale overleven waarmee het Linschotense talent Rick Barten de eerste dagtitel op zijn naam schreef.

Niet alleen de jongensgroep, ook de juniorengroep lag weer open. Floris van Elzakker (Linschoten) en Cornelis de Bruijn (Lopik) zijn beiden naar de senioren overgegaan. Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) en Sebastiaan van Oort (Lopik) vullen hen plekken in de junioren topklasse op. Deze wedstrijd werd al vroeg gedomineerd door Kenneth Broos (Linschoten). In zijn openingssprong kwam hij tot 16.13m, een afstand die tot op één centimeter benaderd werd door Tjeerd Kiers (Linschoten, 16.12m), maar het verzet leek al snel gebroken. Kenneth Bross sloot de voorronde met 16.42m af. Deze afstand zou de rest van de wedstrijd stand houden. Christiaan Spruit (Snelrewaard) werd derde met 15.96m, net voor broer Corné (15.92m). Opvallend is dat Kenneth Broos de wedstrijd om de Van der Woude Auto’s bokaal twee jaar geleden ook al op zijn naam wist te zetten.

In de dames topklasse was het afwachten hoe het zou gaan lopen. Wendy Helmes (IJsselstein) domineerde de afgelopen twee seizoenen, al kwam met name Liesbeth de With (Benschop) vorig seizoen herhaaldelijk dichtbij. Deze twee dames werden vanzelfsprekend in de gaten gehouden. Verrassend was het daarom dat juist Jessica Snoek (Benschop) en Margriet Kamphof (Linschoten) ver sprongen. Jessica Snoek en Margriet Kamphof waren de enige twee dames die openden met een twaalf-meter-sprong (12.41m om 12.00m), terwijl de concurrentie allemaal in de elf meter sprong. Wendy Helmes pakte na de tweede ronde de leiding met 12.68m, Jessica Snoek verbeterde haar afstand tot 12.62m, maar meer zat er tot nu toe niet in. Heel verrassend pakte Margriet Kamphof in de laatste ronde brutaal met 13.48m de leiding waar de concurrentie zich kapot op beet. Uiteindelijk verbeterde ze deze afstand tot een prima 13.77m, waarmee ze verdiend de wedstrijd won.

In de tweede klasse maakte, oud-Nederlands kampioene (1997) Marja van Eijk (Vlist) zaterdagmiddag, na zes jaar, een verdienstelijke rentree. Haar afstand van 12.97 meter zou in de eerste klasse direct goed geweest zijn voor een 2de plaats achter Margriet Kamphof.

Jaco de Groot stond er direct de eerste wedstrijd weer. Hij opende met een afstand van 17.31m waarmee hij de leiding pakte na de eerste ronde. In de tweede ronde gingen zowel Bastiaan de Bruijn als Theo van Kooten hier brutaal overheen met 17.82m en 17.39m, Jaco de Groot antwoordde met 17.38m en was dus voorlopig derde. De laatste voorronde stelde hij echter orde op zaken door gigantisch uit te halen met 18.76m. Hiermee was hij niet alleen verder dan Bastiaan de Bruijn en Theo van Kooten, deze afstand was ook verder dan alle afstanden tot noch toe in heel Nederland gesprongen. Het kampioenschaprecord was hiermee ook verbeterd. Waarmee Jaco de Groot, mét een geblesseerde enkel, opnieuw bewees van uitzonderlijke klasse te zijn.

Al met al bracht deze wedstrijd Linschoten vier kampioenen, zowel Rick Barten (Linschoten), Kenneth Broos (Linschoten), Margriet Kamphof (Linschoten) als Jaco de Groot (Kamerik) zijn lid van de afdeling Linschoten. Thuisvoordeel of niet? We zullen het volgende week zaterdag om half zeven op de schansen in Vlist zien.