2007-09-03 17:45

Helaas, helaas de laatste wedstrijd van dit seizoen is alweer een feit.

Verslag en foto's van de laatste jeugdwedstrijd van dit seizoen. Door Jeannette van Schaik

Het was toch wel aardig weer, zoals de hele zomer zo’n beetje, af en toe de zon erbij. Het waaide wel hard af en toe, maar dat nam niet weg dat er deze laatste wedstrijd in Jaarsveld de meeste jeugdspringers op kwamen dagen van dit seizoen. Er meldden zich 31 springers, waarvan er 13 jeugd t/m 9 jaar waren.

Bij de jeugd va 10 jaar was het Geert Brokking die het spits afbeet. Al in de openingssprong ging hij ervoor. Hij zette een te verbeteren afstand van 8.20 meter neer. Het was Doriene de Wit die het wel probeerde maar in haar poging niet verder kwam als een mooie 7.12 meter. In de tweede ronde ging Dennis van Duin er ook voor en kwam wel iets verder als Doriene de Wit maar kon niet tippen aan de afstand van Geert Brokking. Dennis van Duin kwam wel tot een goede 7.37 meter. Goed voor de tweede plaats. Doriene de Wit bleef met 7.12 meter op een derde plaats staan. Geert Brokking streek met de eer deze keer om met de eerste prijs naar huis te gaan.

Bij de jeugd t/m 9 jaar was het nog aardig spannend. Robert Benschop opende met een sprong van 6.18 meter, waar Gerben van Schaik direct overheen sprong met een te verbeteren afstand van 6.35 meter. Stefan Klok ging ervoor en zette zijn afstand scherp op 6.24 meter. Een hele mooie afstand voor als je nog maar net springt. Dit beloofd nog wat voor de toekomst. Ook Auke de Wit deed zijn best, maar kwam in zijn eerste sprong niet verder als 6.17 meter.

Waar Julia van Eijk in de eerste ronde nog nat ging, ging zij in de tweede ronde wel droog naar de overkant. Zij zette een afstand van 6.16 meter neer. Het was duidelijk weer centimeterwerk bij deze jeugd. Zij weten de spanning er goed in te houden. Ook in de tweede ronde zette Robert Benschop zijn stok op scherp en waagde nog een poging. Hij maakte wel een goede sprong die op precies dezelfde afstand was als in de eerste ronde, 6.18 meter bleef staan voor Robert Benschop. Net niet genoeg voor een prijs, maar wel een mooie vierde plaats.

Gerben van Schaik kon zijn 6.35 meter niet meer verbeteren. Hij probeerde het nog wel, maar toen hij moest springen stak de wind op en als je dan al niet zo zwaar gebouwd bent, waai je weg en ga je kopje onder. Dat was ook het geval voor Stefan Klok. Dus was het de beurt aan Auke de Wit. Hij kon zich wel verbeteren en sprong met een afstand van 6.22 meter naar de derde plaats. De uitslag was Gerben van Schaik eerste met 6.35 meter. Stefan Klok tweede met een afstand van 6.24 meter en derde werd Auke de Wit met een mooie 6.22 meter.

Allemaal gefeliciteerd met jullie prijs. Judith Mulder en Leon Baars gefeliciteerd met jullie nieuwe pr.

Deze dag werden ook de klassementsprijzen uitgereikt. De beste 5 springers van de jeugd t/m 9 jaar en de beste 5 springers bij de jeugd va 10 jaar krijgen een prijs. Het hele seizoen worden alle afstanden genoteerd en de beste 7 afstanden tellen mee voor het klassement. Een totaal van deze afstand bepaald de plaats in het klassement.

Bij de jeugd t/m 9 jaar had Julia van Eijk 44.26 meter bij elkaar gesprongen. Zij mocht naar huis met de vijfde prijs. En ook al ging het de laatste wedstrijden wat minder.Reinier Rietveld heeft wel bewezen dat hij kan springen. Hij heeft een totaal van 44.64 meter bij elkaar gesprongen. Hij mocht naar huis met de vierde prijs. Ook Paola van der Paauw kan er wat van als Hollands Kampioene 2007 heeft zij zeker van zich laten horen. Zij sprong een afstand van 45.91 meter bij elkaar en mocht met de derde prijs naar huis gaan.
En Robert Benschop heeft het helemaal mooi gedaan. Als nieuweling in dit rijtje sprong hij aan het begin van het seizoen nog niet eens mee. En opeens was hij daar. Hij heeft al een aardige prijzenkast vol en nu nog die op één na grootste beker erbij. Goed voor 46.63 meter en een prachtige tweede plaats.
Tja dan Gerben van Schaik. Hij wist bijna iedere wedstrijd prijs te halen. En al ging dat in het beging nog makkelijk, in de loop van het seizoen kreeg hij aardig wat concurrentie en werd de strijd om de prijzen steeds leuker en spannender. Hij wist als enigste meer als 50 meter bij elkaar te springen. Met 50.17 meter ging het kleinste mannetje met de grootste beker naar huis.

Bij de jeugd t/m 10 jaar zijn er ook springers die in de loop van het seizoen overgegaan zijn naar de grote schans. Deze springers tellen nog wel mee in het klassement. Als je dus 7 afstanden hebt en je staat (nog) bij de beste 5 dan krijg je dus nog wel een prijs.

Zo was dat voor Kelly van Schaik en Erwin Timmerarends het geval. Erwin Timmerarends had een totaalafstand van 53.07 meter gesprongen. Dat was nog steeds goed voor een vijfde plaats in het klassement. Inmiddels heeft hij al een pr van 13.05 meter. Hij is nog steeds een hele goede springer dus. Zo ook voor Kelly van Schaik. Zijn had een totaal van 53.53 meter. Goed voor een vierde plaats in het klassement. Ook zij heeft inmiddels een pr van 11.71 meter. Dennis van Duin had een totaal van 54.43 meter en won daarmee de derde prijs. Pim Hoogendoorn had een totaalafstand van 55.81 meter en heeft daarmee de tweede prijs gewonnen. En ook al is hij hem even kwijt geweest, hij heeft het de laatste wedstrijden weer goed gemaakt. Geert Brokking was goed voor 56.80 meter. Hij mocht naar huis met de eerste prijs.

De trend is wel dat er steeds meer goede jonge springers komen. Per wedstrijd zijn er heel wat sprongen gemaakt. Bij de jeugd t/m 9 jaar kwamen gemiddeld 7 springers zich melden om mee te doen. Zij hebben met elkaar heel goed gesprongen. Er werd een gemiddelde van 6.78 meter genoteerd voor de beste springer van de wedstrijd. Bij de jeugd va 10 jaar kwamen er gemiddeld 14. Daar werd de gemiddelde afstand van de beste springer genoteerd op 8.08 meter. Het is een goed teken voor de toekomst van het polsstokverspringen. Er zijn al tweede klas wedstrijden voor de jongens op de grote schansen. Die zijn overigens heel erg leuk, er word goed gesprongen en er is een goede sfeer. Er zijn ook alweer heel wat meiden die goed springen. Het gaat in de toekomst dus nog druk worden op de C schans. In de winterperiode gaat er druk overleg komen om alles weer in goede banen te leiden het volgend seizoen. De jeugd is de toekomst en die zien we rooskleurig tegemoet. Zodra alles bekend is in welke groep en wanneer er weer gesprongen en getraind gaat worden staat het op de site. Houd dus ook in de winterperiode de site in de gaten. Allereerst even heerlijk genieten van een winterstop en vergeet niet om zo af en toe, en zeker volgend seizoen weer op tijd te gaan trainen. Tot volgend jaar.

Het was de laatste wedstrijd voor de jeugd. Tijd dus voor de ouders om ook hun kunnen te laten zien. Er waren wel 12 enthousiaste ouders die wel een sprong wilden wagen. Eigenlijk om niet onder te doen voor de kinderen. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat er serieus en veel getraind is op de donderdagavond.

Allereerst waren de vaders aan de beurt. Daar sprong Jaap Brokking als eerste. Hij heeft verwoedde pogingen gedaan om de prestatie van zijn zoon te verbeteren, maar helaas het is niet gelukt. In de eerste ronde ging hij voor een nat pak en in de tweede ronde heeft Jaap een afstand van 6.09 meter laten noteren. Goed voor de 7de plaats. Op een 6de plaats kwam Ton van den Ijssel. Hij liet wel twee afstanden noteren. In de eerste sprong kwam hij tot 6.13 meter en in de tweede poging verbeterde hij zichzelf naar 6.22 meter. Op de vijfde kwam Jochem Lekkerkerker. Hij ging in de eerste ronde voor 5.98 meter en in de tweede voor 6.44 meter. En ook Pieter van der Paauw waagde een poging om zijn dochter te verbeteren. En ook al was dat vandaag een keer gelukt, Paola heeft wel een verder pr staan. Er is dus nog wel wat te verbeteren. Pieter ging in de eerste ronde voor 6.21 meter en in de tweede was hij ook beter. Daar sprong hij naar een afstand van 6.50 meter. De 3de plaats was voor Dirk Oosterom. In de eerste sprong kon hij zijn dochter niet verbeteren. Daar sprong hij 6.28 meter. In de tweede sprong lukte dat wel, toen liet hij een afstand van 6.55 meter noteren. Maar ook het pr van Mirjam is verder dan dat. Een nieuweling in het gezelschap, maar wel een goede. Wim den Besten sprong in de eerste ronde 6.33 meter en in de tweede ronde kon ook hij zich verbeteren naar een afstand van 6.74 meter. Deze vader lukte het wel om zijn zoon voorbij te springen, maar William is dan ook nog maar net begonnen. Op de 1ste plaats eindigde Ben van Schaik. Ook hij kon zijn zoon Gerben voorbij springen. In de eerste ronde zette hij een afstand van 7.76 meter neer. Overigens maar 11 centimeter van het pr van Gerben vandaan. In de tweede ronde ging het ook bij hem beter en sprong hij een afstand van 8.11 meter.

Toen kwamen de moeders. Ook zij waren in de gelegenheid om te trainen, en hebben er ook gretig gebruik van gemaakt. Maar of het geholpen heeft is nog maar de vraag.

Daar waren er drie die op de laatste plaats eindigde. Ankie Strien, Coriene Rietveld en Jeannette van Schaik hebben geen van allen de overkant droog weten te halen. Dat was niet het geval voor Astrid Klok. Ook al sprong zij niet zo ver als haar zoon, een keer nat en een keer 5.89 meter. Voor haar was ook de tweede plaats net als voor Stefan vandaag.
Ans Baas haalde zelfs twee keer droog de overkant. Het was wel beter als haar dochter Mariëllle, die sprong vandaag twee keer nat maar heeft wel een pr van 7.12 meter. Het was weer niet beter als haar zoon Stefan. In de eerste ronde sprong zij 5.83 meter en in de tweede ronde liet zij een afstand van 6.18 meter noteren. Ans Baas mocht met de eerste prijs naar huis.
Al met al was het een erg leuke wedstrijd. En de dames zijn niet van plan om dit nog eens te laten gebeuren. Er zijn grootse plannen voor het volgende jaar. Ik heb zelfs een optimist gehoord die de heren volgend jaar voorbij wil gaan springen. Nou we zullen zien. Als je nu denkt daar wil ik ook aan meedoen. Er is vast een mogelijkheid om daar bij te komen. Via de site is er veel mogelijk. Wie weet komen er ooit nog een dames veteranen.

Aanvulling:
Ook werd tegelijkertijd het clubkampioenschap van Jaarsveld gehouden.
Aan het eind van deze middag kwam ook nog een fotograaf langs van RTV9, hij maakte een fotoserie, waar een aantal (trainings)sprongen op staan en foto's van de prijsuitreiking van de jeugdwedstrijd, de klassementswinnaars en de clubkampioenen van Jaarsveld.

Ook werden na deze wedstrijd de vaste begeleiders van de jeugdschans en de commentatoren van het afgelopen seizoen nog even in de bloemetjes gezet.

De foto's zijn te zien op de website van RTV9
http://www.rtv9.nl

en op de website van Guus van Laere
http://www.van-laere.nl