2007-08-19 15:48

Topspringers tonen in Veehandel Spruit Bokaal klaar te zijn voor Nederlands Kampioenschap

LINSCHOTEN: Afgelopen zaterdag was misschien niet een dag waarin het ene persoonlijke record na het andere werd gesprongen, toch was het nivo van de polsstokverspringers hoger dan ooit. Dat is de eerste conclusie die voorzichtig getrokken kan worden.

Geen nieuwe nationale records, wel verre sprongen dus. In totaal waren er zeven 17 meter springers en twee 18 meter springers op de schansen in sportpark Rapijnen (een record aantal). Jaco de Groot zette maar liefst vier 18 meter sprongen in het zand en wist met een bijna onmogelijke uitvoering van 18.83m de wedstrijd op zijn naam te zetten (zijn 90ste dagtitel, de 18de bij de senioren). Niet de afstand, maar de manier waarop deze werd gesprongen grensde aan het onbestaanbare! De stok was al onderweg terug, waardoor er niets anders dan een nat pak in leek te zitten, de Groot had echter geen zin om kopje onder te gaan en gaf een dusdanig gerichte ruk dat de pols onwaarschijnlijk genoeg toch de goede kant op ging. De tweede 18 meter springer was Theo van Kooten (Driebruggen), 18.18m. Pieter Verweij (Linschoten) sprong met 17.56m naar het brons.

Bij de junioren is de strijd tussen Floris van Elzakker (Linschoten) en Cornelis de Bruijn (Lopik) helemaal los gebarsten. Waar Floris het begin van het seizoen domineerde lijkt nu Cornelis de scepter te zwaaien. Cornelis opende met een 17.07m, deze afstand werd door Floris met een 17.13m direct gepareerd. Nadat Cornelis echter in zijn tweede sprong een nieuw persoonlijk record van 17.79m neer had gezet probeerde Floris van alles, maar kwam niet meer in de buurt en werd tweede. Het verschil in het totaal klassement is na 19 wedstrijden nog slechts 24 cm in het voordeel van Floris van Elzakker (121.65m om 121.41m). Derde werd Christiaan Spruit (zoon van de sponsor van deze wedstrijd) met 16.64m, waar hij in de doordeweekse wedstrijd nog 17.62 een pr sprong. Kenneth Broos had de twijfelachtige eer om vierde te worden, en hiermee voor de zevende keer slechts plaats één onder de finale eindigen.

In de jongensgroep bevestigde Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) zijn kandidatuur voor de Nederlandse titel van volgende week. Hij opende met twee routineuze 16 meter sprongen, de verste 16.57m, waardoor er slechts twee plaatsen in de finale over bleven. Rick Barten (Linschoten) greep zijn kans en sprong 15.20m in de voorronde en werd tweede. Behalve de tweede plek leverde deze 15.20m hem ook een versteviging van zijn vierde plaats in het klassement op (deze geeft recht op deelname aan het NK). Derde werd Reinier Langerak uit Linschoten, hij sprong maar liefst vier maal verder dan zijn oude persoonlijk record, de verste 15.03m.

De Damesgroep lag het meeste open. Klassementsleider Wendy Helmes (IJsselstein) verzuimde en haalde de finale niet. Liesbeth de With (Benschop) ging als derde de finale in met een afstand van 13.43m. Jessica Snoek (Benschop) nam brutaal de leiding met een pr van 13.65m. Carla Bos (Polsbroek) volgde met een afstand van 13.62m op slechts drie centimeter. Even leek Jessica op weg naar haar eerste dagzege. In de finale wist Liesbeth de With echter een geweldige afstand van 14.46m neer te zetten. Zij won hiermee de wedstrijd en kon er met de buit vandoor.

Deze wedstrijd maakte onderdeel van een serie van 19 klassementswedstrijden in de interne competitie van de Polsstokbond Holland. Per schans worden er acht deelnemers naar het NK aanstaande zaterdag afgevaardigd. Dit betekent dat er acht senioren, acht junioren, vier dames en vier jongens een felbegeerd ticket krijgen. Bij de senioren en junioren staan de acht personen al zo goed als vast (de volgorde waarin nog niet), bij de dames probeert Hollands Kampioen Margriet Kamphof (Linschoten) aanstaande dinsdag in een ultieme poging alsnog bij de laatste vier te eindigen. Zij begon het seizoen later vanwege een blessure, maar is mede door haar winst bij het Hollands Kampioenschap en haar 14.74m van afgelopen woensdag een grote favoriet voor de hoofdprijs bij het NK. . Dinsdag a.s. zal zij in Vlist een achterstand van 90 cm goed moeten maken op Carolien de Groot of 120 cm op Dymphie van Rooijen. Een huzarenstuk is dus nodig om zelf kwalificatie af te dwingen en de kans op een eventuele aanwijsplek voor het NK lijkt klein gezien de prima prestaties van de andere genoemde dames.

Na deze uitstekende wedstrijd kan het Hollandse kamp met veel vertrouwen uitkijken naar het Nederlands Kampioenschap volgende week zaterdag om 14:00 uur in Vlist. In alle categorieën lijken er meer dan goede titelkansen aanwezig te zijn.
Voor meer informatie (ook over het NK) en uitslagen, kijk op www.pbholland.com.