2007-07-22 12:22

Vlister accommodatie klaar voor NK Polsstokverspringen

Vlist: Zaterdagavond werd er in Vlist gesprongen om het kampioenschap van de Vlister Bokaal. Een spannend wedstrijdverloop en verre afstanden toonden aan dat “ Polsstokclub De Vlist“ gereed is om het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen op zaterdag 25 augustus te organiseren.

Bij de Senioren stal Jaco de Groot (Kamerik) opnieuw de show. Hij wist in zijn tweede sprong de winnende afstand van 19.75 meter neer te zetten. Goed voor zowel een kampioenschap- als schansrecord. Tijdens de wedstrijd wist de Groot in totaal drie keer de 19 meter te passeren, een evenaring van zijn eigen recordprestatie.

Op ruime afstand werd Bertjan van Vliet (Utrecht) tweede. Zijn 17.98 meter betekende wel al weer zijn derde persoonlijke record van dit seizoen. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat van Vliet zijn doelstelling voor dit seizoen, 18 meter, gaat halen. Derde werd Bastiaan de Bruijn (Lopik) met 16.89 meter.

Theo van Kooten (Driebruggen) en Erik Bos (Waarder) spaarden hun krachten voor het NFM spektakel wat volgende week zaterdag in Friesland gaat plaatsvinden. De nummers 1 en 2 van de Nederlandse Fierljep Manifestatie van vorig jaar wisten beiden in Vlist geen afstand neer te zetten. Dat een topsprong vaak erg dicht bij een natsprong zit bleek wel uit de reactie van zowel van Kooten als Bos. Beide heren gaven aan zelden zo goed gesprongen te hebben als juist deze zaterdagavond.

Bij de Dames was het een spannende wedstrijd op hoog niveau. Liesbeth de With (Benschop) wist de bokaal te winnen door een keurige 14.02 meter te springen. Deze afstand was slechts 2 centimeter verwijderd van het kampioenschaprecord van Margriet Kamphof (Lopik). Deze Margriet Kamphof werd zelf derde met 13.60 meter, vlak achter de thuisspringende Carla Bos (Polsbroek) met 13.81 meter. Klassementleidster Wendy Helmes (IJsselstein) ontbrak . Zij bereidt zich in stilte voor op het NFM van volgende week in Friesland.

Tjeerd Kiers (Linschoten) zorgde voor een grote verassing bij de Junioren door zijn eerste dagtitel op te eisen. Zijn 17.01 meter was voldoende om Corné Spruit (Snelrewaard) en Cornelis de Bruijn (Lopik) net achter zich te houden. Het verschil met Corné Spruit was 12 centimeter, Cornelis de Bruijn bleef hier weer 1 centimeter op achter. Tekenend voor het hoge niveau in deze groep was dat er maar liefst tien 16 meter sprongen te bewonderen waren. Hiervan nam de winnaar er vier voor zijn rekening. Klassementleider Floris van Elzakker (Linschoten) ontbrak. Hij zal volgende week zaterdag zijn rentree maken.

Bij de Jongens blijft Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) zich verbeteren. Zijn 16.73 meter was al weer de zesde verbetering van zijn persoonlijke record dit seizoen. Deze progressie maakt hem nu zeker een topfavoriet voor de grote kampioenschappen in augustus. Tweede werd Rick Barten (Linschoten) met een persoonlijk record van 15.43 meter en derde Sander van Vliet (Oudewater) met 14.78 meter.

De Vlister Bokaal is één van de oudste klassiekers in Polsstokland. De wedstrijd werd voor het eerst gesprongen in 1968. De winnaar was toen Anton van der Bas met een afstand van 14.17 meter. Toen een afstand die slechts 4 centimeter verwijderd was van het Hollandse Record wat op zijn eigen naam stond. Op 14 augustus 1976 wist Aart de With uit Benschop één van de meest indrukwekkende records uit de geschiedenis van het polsstokverspringen tijdens dit Vlister kampioenschap te springen. Als junior sprong hij een Nederlands record van 18.37 meter, een record wat pas 20 jaar later verbeterd werd. Tot aan afgelopen zaterdag stond dit record ook nog steeds als kampioenschaprecord. Jaco de Groot wist het zaterdagavond te brengen op 19.75 meter

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Foto 1:
Jaco de Groot verpulvert kampioenschaprecord uit 1976

Foto 2:
Tjeerd Kiers onderweg naar eerste dagtitel

Foto 3:
Anthony Lekkerkerker stelt zijn kandidatuur voor grote titels