2007-07-01 21:10

Theo van Kooten speelt onverwachte hoofdrol in Kampioenschap van Linschoten

Linschoten: Niet Jaco de Groot maar Theo v an Kooten steelt de show tijdens de zaterdagmiddagwedstrijd polsstokverspringen om het kampioenschap van Linschoten.

De seniorengroep lijkt de gebruikelijke winnaar op te leveren. Jaco de Groot (Kamerik) wordt weliswaar bedreigd door de geweldige 18.65 die Theo van Kooten (Driebruggen) in de eerste ronde neerzet, in zijn laatste finalesprong weet de Groot weer net iets verder te springen en 18.75 meter neer te zetten.

De wedstrijd lijkt op slot te zitten en de winst gaat dan toch weer naar Jaco de Groot? Theo van Kooten mag echter ook zijn laatste sprong nog maken. Stiekem hopen de toeschouwers op een verassing en is er de hoop dat Jaco toch een keer geklopt wordt. Theo van Kooten is immers bezig aan een uitstekende wedstrijd en wanneer hij de polsstok weet uit te klimmen kan hij de topsprong van Jaco benaderen.

Theo zijn aanloop is hard en goed, hij grijpt de polsstok hoog beet en voelt perfect aan wat de polsstok gaat doen. Hij klimt helemaal tot in de top van de 13,20 meter lange pols en springt vanaf grote hoogte uit. Het is de winnende afstand! gelijk bij de landing is het voor iedereen duidelijk, de ontlading is enorm en uiteindelijk verschijnt de geweldige afstand van 19.77m op het scorebord. Wat een finale, wat een ontknoping van deze wedstrijd. Theo van Kooten is de eerste springer die Jaco de Groot die seizoen weet te verslaan. Met de afstand van 19.77 meter staat hij op landelijke ranglijst aller tijden meteen op de derde plaats, achter nationaal recordhouder Jaco de Groot en Fries recordhouder Bart Helmholt.

In de schaduw van dit geweld doet ook Werner Kamphof (Oudewater) op zijn thuisschans goede zaken. Zijn persoonlijk record van 18.19 meter sneeuwt bijna onder in het spektakelstuk wat Jaco de Groot en Theo van Kooten opvoeren.

In de damesgroep wint Wendy Helmes (IJsselstein) voor de 7de maal van dit seizoen, ook al is het wachten tot het moment dat Margriet Kamphof haar eerste zege pakt. Wendy wint met 13.91 de voorronde wat genoeg is voor de eindoverwinning. Margriet komt in de finale met 13.60 echter nog redelijk dicht in de buurt. Dymphie van Rooijen word met 13.32 verdienstelijk derde. Liesbeth de With, smaakmaker van het voorseizoen springt 13.06 en wordt vierde.

De juniorengroep is in de breedte weer sterker dan voorheen, er zijn maar liefst zes junioren die verder dan 16 meter springen, Kenneth Broos (Linschoten) troeft in de finale met 16.81 Cornelis de Bruijn (Lopik) af. Zijn 16.56 is wel genoeg om Niels Koetsier, die een fantastisch nieuw persoonlijk record van 16.32 neerzette, voor te blijven. Tjeerd Kiers heeft een abonnement op vierde plaatsen en landt voor de zoveelste maal op minder dan 10 centimeter van een finaleplaats. Zijn 16.26 is opnieuw niet voldoende.

In de jongensgroep is er deze wedstrijd wat minder sprake van spannende eindstrijd, Anthony Lekkerkerker gooit in zijn eerste sprong met een fabuleus persoonlijk record van 16.61m de wedstrijd op slot. Het is direct duidelijk dat er niemand aan deze afstand kan tippen. Gustian Roskam wordt tweede met een verdienstelijke 15.06 meer. Dit is tien centimeter meer dan Sander van Vliet die derde wordt.

Aanstaande zaterdag is er de jaarlijkse tweekamp tegen de springers uit het Friese kamp, na de verrassende overwinning van de Hollandse ploeg van vorig jaar is het nu op Friese bodem (IJlst) spannender dan ooit.
14 juli is de volgende wedstrijd op Hollandse bodem. Jaarsveld is dan de wedstrijdlocatie.