media leeuwarder courant.jpg
2007-05-20 19:08

LC: Bart Helmholt wint openingswedstrijd fierljepseizoen

BURGUM - Bart Helmholt heeft in Burgum de ouverture van het nieuwe fierljepjaar gewonnen

De Hurdegaryper noteerde al in de voorronde van de topklassers 18,75 meter en pakte daarmee de eerste dagtitel. De bij de senioren debuterende Hannes Scherjon uit Noardburgum werd met 18,35 meter tweede. Ysbrand Galama pakte voor opmerkelijk veel toeschouwers met 18,22 meter het brons. Hensk Schievink moet genoegen nemen met de vierde stek, maar was met 18,14 meter wel de vierde ljepper van de avond die een 18-metersprong maakte en daarmee bevestigde dat het niveau steeds hoger komt te liggen.

Bij de junioren ging Jacob Scherjon er met de eerste prijs vandoor. De Burgumer won met een nieuw persoonlijk record van 17,99 meter (was 17,78) en liet de concurrentie ver achter zich. Erwin van der Heide uit Grijpskerk werd met 16,55 meter tweede, Jouster Sjouke Koen noteerde de derde afstand; 15,96.

De zege bij de jongens ging geheel volgens verwachting naar Alwin Fonk. De Burgumer was vorig jaar al goed voor veertien zeges, maar lijkt met de overgang van enkele concurrenten naar de junioren dit seizoen op geen enkele tegenstand te hoeven rekenen. Zijn winnende afstand van 16,64 was niet meer dan goed, maar wel ruim 2,5 meter (!) verder dan nummer twee. Edwin van der Veen uit Burgum sprong naar behoren, maar kwam tot 14,18 meter. Henk Rypma uit IJlst noteerde als nummer drie 13,89 meter.

Slechts de damescategorie kon een verrassende winnaar begroeten. Nynke Veltman uit Dronrijp verwees in haar laatste sprong met een knap pr van 13,24 meter (was 12,86) topfavoriet Janneke Noordmans naar het tweede plan. De Burgumse Fries kampioene kwam niet verder dan 12,69, terwijl Gerbrig van der Velde uit Sint Johannesga met brons (11,99) naar huis ging.

van de website van de de Leeuwarder Courant