2006-08-06 16:14

Fabelachtig nieuw Nederlands record voor Jaco de Groot

Bij de strijd om het Hollands kampioenschap, afgelopen zaterdag in Polsbroekerdam, verpulverde Jaco de Groot het Nederlands record polsstokverspringen en bracht het tot een fabelachtige 19.96m

De junior die lange tijd in het bezit was van het Nederlands junioren record raakte die afgelopen week kwijt aan zijn grootste Friesse concurrent Hannes Scherjon, die op de schansen van Bergum 19.72m liet noteren.

Onder toeziend oog van een massaal opgekomen publiek begon het kanon uit Kamerik direct lekker aan de wedstrijd want al in zijn eerste poging verbeterde hij zijn p.r. (en dus Hollands juniorenrecord) en kwam uit op 19.34m. Maar in zijn tweede sprong ging de vlam helemaal in de pan en bleef hij dus slechts 4 cm verwijderd van de magische 20m grens. “Dit is werkelijk ongelofelijk mooi“. “Ik was er op gebrand om het record van de junioren weer terug te pakken, maar dat ik dan gelijk ook verder spring dan het record van de senioren ( 19.77m van Bart Helmholt) is helemaal fantastisch“ jubelde de 21 jarige springer direct na zijn recordsprong.

Jaco pakte nog meer records deze middag: nieuw schansrecord, nieuw kampioenschapsrecord, en hij werd voor de vierde achteréénvolgende keer Hollands kampioen in de juniorengroep, en dat is ook tevens het maximale want volgend seizoen gaat hij over naar de senioren. “Het is jammer dat de wind in de loop van de wedstrijd stevig begon aan te wakkeren, want nu gingen de finalesprongen behoorlijk de mist in, en je zag ook dat de springers in de andere groepen daar behoorlijk last van hadden“ aldus de kersverse recordhouder.

Zijn broertje Jan Willem deelde ook mee in de feestvreugde want die sprong een nieuw p.r. van 17.35m en werd daarmee tweede in deze groep. Het brons ging met 16.25m naar Kenneth Broos uit Linschoten.

Bij de senioren, waar klassementsleider Erik Bos zich niet voor de finale wist te kwalificeren, ging de titel met 17.85m naar Remco van de Berg. Dat was op de dag af dezelfde afstand, ook op de accommodatie van Polsbroekerdam, waarmee hij in 2000 ook al kampioen werd. “Uiteraard ben ik heel erg blij met deze titel al valt de afstand me natuurlijk wel tegen“. “Maar ja de stevige wind, vooral in het tweede gedeelte van de wedstrijd, gooide behoorlijk roet in het eten“. “Deze op één na belangrijkste titel, de mooiste titel blijft natuurlijk de Nederlandse, pakken ze me niet meer af“aldus de 26 jarige Lopiker. Het zilver ging met 17.44m naar Werner Kamphof uit Oudewater, en met 17.29m pakte Theo van Kooten uit Driebruggen het brons.

In de damesgroep pakte Margriet Kamphof met 13.41m de titel. Het was al weer haar zevende Hollandse titel en daarmee evenaarde zij het record van Wil van de Berg-de Vos, die in de jaren zeventig en tachtig furore maakte. “Van tevoren had ik niet gedacht dat ik met deze afstand kampioen zou kunnen worden, maar ja ook bij ons speelde de wind behoorlijk parten“ aldus de 27 jarige Linschotense die inmiddels al weer bezig is aan haar 17de seizoen. Wendy Helmes uit IJsselstein, die tijdens de doordeweekse wedstrijd nog haar p.r. had aangescherpt tot 14.64m, werd nu met 13.24m tweede. Met 13.16m sprong Carla Bos uit Bodegraven zich naar een derde plek.

Verrassend was de titel voor Gustian Roskam in de jongensgroep. Met 15.69m wist de 15 jarige springer uit Oudewater deze middag het beste om te gaan met de omstandigheden en pakte hij terecht de titel. Met een prachtig nieuw p.r. van 15.40m ging het zilver naar Florus de With uit Benschop. Titelverdediger en klassementsleider Corné Spruit uit Snelrewaard, die dit seizoen al drie keer over de 17m wist te springen, kwam nu niet verder dan 15.00m en werd daarmee “slechts“ derde. “Tsja ik kon de stok niet zetten waar ik hem hebben wilde, en dan ook nog die dekselse wind,voor mij een wedstrijd om snel te vergeten“ aldus de springer die volgend seizoen naar de junioren gaat.

Volgende week is er weer polsstokverspringen, dan vanaf de schansen van Linschoten, waar vanaf 14.00 uur gestreden word om het kampioenschap van Linschoten.