2006-07-26 19:00

Persbericht: Kampioenschap van Holland in teken van nieuwe records

POLSBROEKERDAM: Op zaterdag 5 augustus as. zal in Polsbroekerdam gestreden worden om het kampioenschap van Holland

Sinds de introductie van de polsstok van carbon eerder dit jaar regent het records in polsstokland en de verwachtingen voor dit kampioenschap in Polsbroekerdam zijn dan ook hoog gespannen.

Zal Jaco de Groot (Kamerik) opnieuw in staat zijn om zijn op 11 juli in Jaarsveld gesprongen Nederlandse Record bij de junioren opnieuw te verbeteren? Zijn Erik Bos (Waarder) of Theo van Kooten (Driebruggen) in staat om bij de senioren het Nederlandse Record, wat na 35 jaar overging in Friese handen, terug te halen naar Holland? Is Corné Spruit (Snelrewaard) bij de jongens in staat om het schier onbereikbare record van Jarno Knijff aan te vallen? En gaan Margriet Kamphof (Linschoten) en Wendy Helmes (IJsselstein) gezamenlijk uitmaken wie de nieuwe recordhoudster bij de Dames wordt?

Allemaal legitieme vragen waarop we op de eerste zaterdag van augustus antwoord zullen krijgen. Zeker is al wel dat het 41ste kampioenschap van Holland een ongekend spektakel zal vormen waarbij elke liefhebber van deze mooie cultuursport bij aanwezig wil zijn.

Kenmerkend voor de sterke ontwikkeling van het polsstokverspringen in de breedte is het feit dat de laatste vier jaren het kampioenschap elke keer een andere winnaar kende.
Ook dit jaar kennen we bij de Senioren zeker zeven grote kanshebbers voor de titel. Naast de eerder genoemde Erik Bos en Theo van Kooten (de nummers 1 en 2 van het laatste NK) wisten de vorig jaar van de junioren overgekomen Bastiaan de Bruijn (Lopik), Gerwin van Vliet (Woerden) dit jaar al verschillende malen in de competitie de titel op te eisen. Werner Kamphof (Woerden, kampioen in 2004), Remco van de Berg (Lopikerkapel, kampioen in 2000) en Pieter Verweij (Linschoten, Nederlands Kampioen 2004) zijn de overige kampioenskandidaten.

Bij de Junioren gaat de Nederlands Recordhouder en kampioen Jaco de Groot op voor de vierde titel op rij. Nooit eerder wist iemand het maximale aantal van vier titels in deze categorie te bereiken. Zijn jongere broer Jan-Willem de Groot zal er echter alles aan doen om deze unieke prestatie te verijdelen. De eerste jaars junior wist zijn broer dit seizoen als enige al eens van de dagwinst af te houden.

In de Jongens categorie staat Corné Spruit op eenzame hoogte. Hij wist dit jaar als 2de jongen in de geschiedenis de 17 meter te bedwingen (2x) en gaat op weg naar het Nederlandse Record van Jarno Knijff (17.80 meter). Toch mogen we met name Gustian Roskam (Oudewater) niet uitvlakken als kanshebber voor de titel. De explosief klimmende Roskam heeft slechts één goede uitschieter nodig om het Spruit moeilijk te maken. Zeker is het dat Gustian Roskam, wanneer hij technisch goed in de pols zit, de 17 meter grens kan bedwingen.

De Dames maken er dit jaar een bijzonder spannende strijd van. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er maar liefst vier dames (Wendy Helmes, Margriet Kamphof, Carla Bos en thuisspringer Liesbeth de With) die in één seizoen de grens van 14 meter wisten te passeren. De strijd om de titel zal waarschijnlijk tussen deze vier matadoras gaan. Het talent van de 14-jarige Wendy Helmes tegen de ervaring van de huidige kampioen en Hollands recordhouder Margriet Kamphof, de ervaren en zeer gemotiveerde Carla Bos en de altijd op eigen schans sterk springende Liesbeth de With.

Al deze favorieten zijn springers uit een lange traditie van polsstokspringen in het waterrijke Nederland. De eerst geregistreerde wedstrijd vond 235 jaar geleden plaats in het dorpje Baart, maar waarschijnlijk is er al reeds veel langer sprake van polsstokwedstrijden als volksvermaak. In Friesland wordt dit jaar het 50-jarig jubileum gevierd van polsstokverspringen als wedstrijdsport. De sport heeft zich in de eeuwen doorontwikkeld van eenvoudig vervoersmiddel, naar volksvermaak en folklore tot een mooie spannende wedstrijdsport. Een sport die zowel dicht bij de cultuur van de Hollanders en hun eeuwigdurende strijd tegen het water staat, als alles te bieden heeft wat een moderne sport in zich heeft.

De kampioenschaprecords:
Senioren: Aart de With (Benschop), 19.04 meter in 1989
Junioren: Pieter Verweij (Linschoten), 18.63 meter in 2002
Jongens: Jarno Knijff (Kamerik), 17.39 meter in 2003
Dames: Tineke Vlieger (Friesland), 14.85 meter in 1990

Kampioenen 2005 Jaarsveld
Senioren: Theo van Kooten (Driebruggen) 18.24 meter
Junioren: Jaco de Groot (Kamerik) 17.65 meter
Jongens: Corné Spruit (Snelrewaard) 15.99 meter
Dames: Margriet Kamphof (Linschoten) 13.45 meter