2006-07-24 18:20

Talent Wendy Helmes (14) gaat aan kop bij polstokverspringen

IJsselsteinse wordt kampioen van de Lopikerwaard

Keesjan Steverink

Vorige week is het polstokverspringen kampioenschap voor de Lopikerwaard gehouden. Bij de dames won de 14 jarige Wendy Helmes uit IJsselstein de wedstrijd. In het klassement voor 2006 voor de polstokbond Holland gaat zij voorlopig aan de leiding en mag nu het leidersshirt dragen.

“Ik had niet verwacht dat ik zou winnen“, zegt Wendy Helmes. “Ik dacht dat Margriet Kamphof en Liesbeth de With (uit Benschop, red.) verder zouden springen“. Dit seizoen heeft Wendy al verre sprongen gemaakt. Met een persoonlijk record van 14.11 meter won zij begin juni in Linschoten de Van Vliet Caravans Cup. Met 13.68 meter werd zij kampioen van de Lopikerwaard. Deze wedstrijd werd vorige week in Polsbroekerdam gehouden. Vorig jaar werd ze vijfde op het NK polstokverspringen.

“Ik spring ver voor een 14 jarige. Ik heb ook het record voor 12, 13 en 14 jarigen in handen“. Wendy is op haar zenvende begonnen met springen en sinds vier jaar springt ze op de grote wedstrijdschans. “Mijn moeder heeft ook gesprongen. We zijn een keer een wedstrijd gaan bekijken en dat vond ik wel leuk, toen ben ik begonnen“. Naast het polstokverspringen doet zij ook aan turnen. “Bij turnen ben je lenig, snel en sterk. Met het klimmen in de polstok ben ik ook sneller, omdat ik sterker ben“. Bij het turnen weet zij ook wat winnen is. “Ik ben dit jaar eerste geworden met de districtkampioenschappen en mocht voor het eerst naar het NK“. Op het NK turnen werd zij zeventiende. Een keuze tussen turnen en polstokverspringen hoeft zij voorlopig nog niet te maken, omdat het turnen vooral in het winterseizoen plaats vindt en het polstokverspringen in het zomerseizoen. “Ik kan het goed combineren, soms zijn wel de trainingen gelijktijdig en dat is lastig“.

Het succes van Wendy verbaast haar zelf nog. “Ik ben niet gewend om te winnen en toch sta ik in het leidersshirt. Dit seizoen is het wel leuk omdat iedereen zo dicht bij elkaar zit“. Ze verwacht niet dat ze aan het eind van het seizoen nog steeds bovenaan staat. “Het wordt wel weer afgepakt, maar dan pak ik het ook wel weer terug“. Dit seizoen wil Wendy vooral op het NK en de tweekamp tussen Holland en Friesland goed presteren, “maar het shirt vindt ik belangrijker. Ik wil hem graag aan het eind van het seizoen houden“.

Zaterdag 17 juni wordt het kampioenschap van Jaarsveld gehouden. Hier hoopt Wendy weer goed te presteren. “Ik heb er zin in, ik hoop dat ik dat ik over de 13 meter spring. Ik kan ook nog verder dan mijn pr, maar dan moet alles ook kloppen“. De wedstrijd in Jaarsveld is bijzonder omdat de springers voor een groot gedeelte met de nieuwe carbon stokken zullen springen. Op de training van afgelopen maandag konden de springers al oefenen. “Hij is lekker licht en dan kom ik beter in de stok. Hij is wel lang voor mij“, zegt Wendy Helmes.

Kampioenschap van Jaarsveld, zaterdag 17 juni om 14.00 uur. Locatie: schans op recreatieterrein Salmsteke aan de Lekdijk.

Artikel is verschenen in ’Onze IJsselstreek’ van 16 juni 2006.