2006-06-25 13:25

Spectaculaire wedstrijd polsstokverspringen in Vlist

VLIST: Onder ideale weersomstandigheden lieten de polstokverspringers van de Polsstokbond Holland zaterdag zien dat het seizoen nu echt losgebarsten is.

Het was, voornamelijk door het koude voorseizoen, wachten op die éne wedstrijd waarbij de vlam in pan zou slaan. Dat dit, één week voor de Tweekamp met Friesland, gebeurde op de nieuwe schansen van de Polsstokclub Vlist was zeker geen toeval.
De springers hebben nu enige weken kunnen oefenen met de nieuwe polsstokken van carbon, de accommodatie lag er perfect bij en een lichte rugwind completeerden het ideale scenario voor een topwedstrijd in alle categorieën.

Bij de Senioren liet de Nederlands Kampioen Erik Bos uit Waarder meteen in zijn eerste sprong zien het vizier op scherp te hebben staan. De 17.57 meter was één van de betere sprongen van dit seizoen. In de tweede ronde kwam de eerste jaars senior Bastiaan de Bruijn uit Lopik heel dichtbij met 17.37 meter. Een benadering van zijn persoonlijke record op slechts 7 centimeter. Erik Bos liet zich niet kennen en sprong ruim over zijn openingsprong heen en zette de beste seizoensafstand in Holland neer met een indrukwekkende 17.95 meter. Dat de jacht, die daarna losbrak, op de eerste 18 meter van dit seizoen geen succes had was jammer, maar mocht de pret niet drukken.

De Dames maakten er ook een bijzondere strijd van waarbij uiteindelijk Margriet Kamphof uit Linschoten met 13.86 meter aan het langste eind trok. Dat juist zij de Vlister Bokaal in ontvangst mocht nemen was opvallend. Na een vormcrisis van enkele weken begonnen enkele insiders zich toch zorgen te maken. Naar nu blijkt, onterecht. Carla Bos uit De Meije werd tweede met een beste seizoensprestatie van 13.52 meter en Dymphie van Rooijen uit IJsselstein wist voor het eerst de 13 meter te passeren. Zij werd derde met een knappe 13.20 meter. Tekenend voor het hoge niveau was de vierde plaats van Liesbeth de With uit Benschop. Het was nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van het polsstokspringen dat een Dame de finale mistte met een 13 meter sprong. Dit maal viel de 13.02 van Liesbeth de With echter buiten de boot.

Jan-Willem de Groot uit Kamerik pakte met een prachtig nieuw persoonlijk record van 16.96 meter verrassend de hoofdprijs bij de Junioren. Verassend vooral omdat zijn oudere broer Jaco, de Nederlands Recordhouder bij de Junioren, weer terug is van een buitenlandse stage. Het huidige niveau bij de wedstrijden is dermate hoog dat zelfs jongens van zijn kaliber op routine de wedstrijden niet kunnen winnen. De komende week zal Jaco de Groot zeker gebruiken om zijn oude vorm weer snel te bereiken. Volgende week zaterdag in Linschoten bij de tweekamp tegen Friesland zal hij er ongetwijfeld weer staan.

In de Jongenscategorie blijft Corné Spruit uit Snelrewaard ongenaakbaar. Zijn 16.80 was van bijzonder hoog niveau. Achter hem is Gustian Roskam uit Oudewater echter bezig met een snelle opmars. Hij passeerde voor het eerst van zijn leven de 15 meter grens (15.25 meter) en de koek lijkt nog zeker niet op. Niemand zal verbaasd zijn wanneer ook Roskam dit jaar al richting de 17 meter gaat. Corné Spruit krijgt daarom niet de gelegenheid om op zijn lauweren te rusten. Derde werd Dennis van Zelderen uit Lopik met een nieuw persoonlijk record van 14 meter.

Zoals al gememoreerd is aanstaande zaterdag in Linschoten de jaarlijkse Tweekamp tussen Holland en Friesland. Om 14:00 uur zal het spektakel losbarsten. Gezien de prestaties in het voorseizoen is Friesland duidelijk favoriet voor de overwinning. Deze laatste wedstrijd in Vlist laat echter zien dat de Hollandse springers niet kansloos zijn.