2006-06-07 17:35

Wie wordt de kampioen van de lopikerwaard?

Aanstaande zaterdag 10 juni om 18.30 uur word er op de polsstokschansen in Polsbroekerdam gestreden om het kampioenschap van de lopikerwaard.

In 1964 werd dit kampioenschap voor het eerst versprongen in Jaarsveld. 5 jaar later verhuisde deze wedstrijd naar Polsstokvereniging Polsbroekerdam. In middels wordt er dit jaar alweer voor de 36e keer gestreden om de titel “Kampioen van de Lopikerwaard“.

Het seizoen is nog jong. Na drie wedstrijden, één onder slechte weersomstandigheden is het nog niet duidelijk welke springers in goede vorm zijn. Toch hebben verschillende favorieten aangegeven op deze klassieker in Polsstokland te willen exceleren.

Om te beginnen bij de dames. Margriet Kamphof (Linschoten) staat bovenaan in het klassement, maar wordt op de voet gevolgd door de jonge talentvolle Wendy Helmes (IJsselstein), die in de eerste wedstrijd dit seizoen al meteen een 13 meter liet noteren, en afgelopen wedstrijd in Linschoten zelfs voor het eerst van haar leven over de 14 meter sprong! Ook Liesbeth de With (Benschop) mogen we niet onderschatten. Met een matig begin van het seizoen staat ze te popelen om dat deze wedstrijd goed te gaan maken op haar thuisschans. Dymphie van Rooijen (IJsselstein) promoveerde na de afgelopen wedstrijd naar de dames Topklasse en kan hier ook zeker verre afstanden gaan springen. Jessica Snoek, net gedegradeerd naar de dames A, gaat er alles aan doen om weer snel te promoveren naar de dames Topklasse.

Bij de junioren staat Christiaan Spruit (Snelrewaard) nipt op nummer 1. Deze tweedejaars junior won afgelopen wedstrijd in Linschoten, en is hiermee de eerstejaars junior Kenneth Broos (Linschoten) enkele centimeters voorbij in het klassement. Kenneth, die de eerste twee wedstrijden dit seizoen wist te winnen, is nu extra gebrand om de leiderstrui weer terug te pakken. Ook letten we op Floris van Elzakker (Linschoten), die nog geen finale heeft gemist, maar nog geen titel gepakt heeft. Cornelis de Bruijn (Lopik) kan goed pieken op het juiste moment, wellicht zaterdag?

Bij de jongens steekt Corné Spruit (Snelrewaard) er met kop en schouders bovenuit. Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) volgt hem, maar de thuisspringer Florus de With (Benschop) mogen we ook zeker niet vergeten. Florus verbeterd zich aanzienlijk en kan wel eens voor een goede sprong gaan zorgen. Ook Wilco den Boer (Benschop) begint zijn seizoen erg goed. Meteen in de eerste wedstrijd sprong hij een persoonlijk record, en nu is hij vanuit de jongens B in één keer gepromoveerd naar de jongens Topklasse. Ook Arno Baas (Oudewater) heeft met zijn pomotie naar de jongens Topklasse laten zien dat hij het springen deze winter zeker niet is verleerd. Het nieuwe talent van Polsbroekerdam, Freek Strien (Benschop) mogen we niet vergeten. Afgelopen wedstrijd sprong hij drie keer een persoonlijk record en promoveerde hij naar de jongens A, waarin hij zeker mee doet voor de prijzen.

De strijd om de titel bij de senioren zal er om spannen. Pieter Verweij (Linschoten) kwam dit seizoen terug na een blessure en liet zien dat hij het springen nog niet verleerd was door de wedstrijd in Vlist te winnen. Erik Bos (Waarder), de huidige Nederlandse Kampioen, gaat er zeker voor om op deze schansen, waar hij ook Nederlands Kampioen geworden is, zijn toen winnende sprong, en tevens persoonlijke record (18.73m) te verbeteren. Ook moeten we letten op de eerstejaars senioren Bastiaan de Bruijn (Lopik) die de afgelopen wedstrijd een 17meter liet noteren en hiermee het leidersshirt van Erik Bos overnam. Gerwin van Vliet (Woerden) sprong won de afgelopen, door zijn vader gesponsorde wedstrijd met een ruime 17 meter.

Ook bij de jeugd gaat er gesprongen worden, en ook hier hebben de plaatselijke springers veel talent. Bij de oudste jeugd, jeugd vanaf 10 jaar, laat Martijn van Schaik (Benschop) bijna elke wedstrijd een 7 metersprong noteren, en springt zich vaak in de prijzen. Bij de jongste jeugd sprongen Doriene de Wit (Oudewater) en Jens Vlasveld (IJsselstein) afgelopen zaterdag hun eerste wedstrijd en werden respectievelijk tweede en derde, met dezelfde afstand. Aankomende zaterdag doen deze twee nieuwe talenten zeker weten weer mee voor de prijzen bij de jeugd tot en met 10 jaar.

Aanstaande donderdag avond wordt er alvast, ter voorbereiding op zaterdag, een wedstrijd versprongen op de schansen in Polsbroekerdam. Aanvang 19.00uur.