2005-06-13 16:17

Jaco de Groot weer over achttien meter

POLSBROEKERDAM – Jaco de Groot is momenteel de toonaangevende springer in de polsstokbond Holland. Tijdens de zesde wedstrijd in Polsbroekerdam lukte het de 19-jarige junior uit Kamerik voor de tweede achtereenvolgende maal over de achttien meter te springen

Na 18,15 meter vorige week donderdagavond kwam De Groot in het afgelopen weekeinde tot een afstand 18.13 meter. Hij werd daarmee kampioen van de Lopikerwaard bij de junioren voor de uitstekend springende Bastiaan de Bruin uit Lopik, die met een afstand van 17.44 meter zijn persoonlijk record verbeterde en deze zomer een concurrent kan worden voor Jaco de Groot nu diens dorpsgenoot Jarno Knijff zich nog niet op de schansen heeft laten zien. De Woerdenaar Gerwin van Vliet werd met 17.17 meter derde waardoor de topdrie bij de junioren opnieuw beter sprong dan de drie hoogst geklasseerde senioren.

Bij de senioren is de achttien meter dit seizoen nog niet gehaald. Erik Bos uit Waarder verstevigde zijn leiderspositie in het Puntenklassement door een winnende sprong van 17.48 meter te laten noteren. Zijn grootste concurrent is Tino Leliveld. De Bodegraver, die vorig jaar het klassement won, wilde gaan afbouwen. Maar zaterdag liet Leliveld weten dat hij deze zomer meer tijd heeft om aan wedstrijden deel te nemen dan vorige zomer. Hij liet toen in elke wedstrijd een afstand van zeventien meter en meer opmeten. Daar kwam hij dit keer niet aan toe, maar zijn 16.83 meter was voldoende om Ronald Overbeek (16.36 meter) van de tweede plaats af te houden. De Benschopper Overbeek is aan zijn vijfentwintigste en laatste seizoen bezig. „Ik doe nu nog mee om de prijzen. Ik ben niet iemand die in de achterhoede wil eindigen". Overigens ontbraken nog al wat senioren. Pieter Verweij (knie), Theo van Kooten (kies) en Wander Postma zijn geblesseerd, ook Werner Kamphof ontbrak.

Bij de dames tekende Margriet Kamphof opnieuw voor de overwinning met een sprong van 13.04 meter. Liesbeth de With, die deze zomer veertien meter wil springen, werd met 12.82 meter derde net achter de piepjonge Wendy Helmes uit IJsselstein, die met een keurige afstand van 12.93 meter een nieuw persoonlijk record realiseerde. Een opvallende prestatie omdat de stevige wind flink afbreuk deed aan de prestaties.

De uitslag bij de jongens was: 1. Kenneth Broos (Linschoten) 15.13 meter, 2. Jan-Willem de Groot (Kamerik) 14.68 m., 3. Corné Spruit (Snelrewaard) 13.09 m.

Op woensdag 15 juni en zaterdag 18 juni wordt gesprongen in Linschoten.