2005-06-12 20:46

Jaco de Groot oppermachtig

Bij het polsstokverspringen van afgelopen zaterdag in Polsbroekerdam, waar gestreden werd om het kampioenschap van de Lopikerwaard, was de junior alles en iederéén de baas.

Met twee grandioze 18m sprongen, 18.02m in de voorronde en 18.13m in de finale, pakte hij niet alleen de titel, ook verpulverde hij het kampioenschapsrecord bij de junioren wat sinds 1976! met 17.25m op naam stond van Aart de With. Met drie 18m sprongen in één week tijd, tijdens de doordeweekse wedstrijd afgelopen donderdag kwam de 19-jarige junior ook al tot 18.15m, was de winnaar een tevreden mens. "Niet heel veel mensen springen in één week drie keer over de 18m, en als ik kijk naar deze sprongen zit er misschien nog dit jaar wel een verbetering in van mijn persoonlijk record, en dus Nederlands record, wat met 18.79m ook op mijn naam staat". Cadeau kreeg hij het deze middag zeker niet want al in de voorronde kwam Gerwin van Vliet uit Woerden tot een prima prestatie van 17.17m hetgeen hem de derde plek opleverde. Bastiaan de Bruijn, uit Lopik, sprong zich daar nog tussenin. De 20-jarige titelverdediger, die zich met 15.67m als derde had weten te plaatsen, sprong in de f inale een fantastisch nieuw persoonlijk record van 17.44m.

Voor de vierde keer al dit seizoen sprongen de junioren verder dan de senioren, waar Erik Bos uit Waarder, die inmiddels al meer dan 1000 officiele wedstrijdsprongen achter zijn naam heeft staan, met 17.48m de titel pakte. Tino Leliveld uit Bodegraven, die op de doordeweekse wedstrijd zijn honderdste 17m sprong had laten noteren, werd nu met een teleurstellende 16.83m tweede. Ronald Overbeek, bezig aan zijn 25ste en laatste seizoen, eiste het brons voor zich op. De 38-jarige Benschopper kwam met 16.36m tot zijn beste seizoensprestatie.

De eerste sprong van Margriet Kamphof was meteen de titel waard. De 26-jarige Linschotense werd met 13.04m voor de zesde keer kampioene van de Lopikerwaard, en evenaarde daarmee het record van haar zus Flora. Verrassend was het het optreden van Wendy Helmes. De 13-jarige IJsselsteinse, uitkomend in de dames-B groep, werd met een prachtig nieuw persoonlijk record van 12.93m tweede. Liesbeth de With, uit Benschop, werd met 12.82m derde.

In de jongensgroep ging Kenneth Broos, uit Linschoten, met 14.50m als beste de finale in. Maar in zijn laatste sprong van de middag sprong Jan Willem de Groot, uit Kamerik, er met 14.68m toch nog overheen. Genoeg voor de titel was het echter niet, want Kenneth wist alsnog één keer te vlammen en kwam uit op een keurige 15.13m. De derde plek was met Corné Spruit, uit Snelrewaard, met 13.09m.

Aanstaande zaterdag 18 juni is er vanaf 18.30 weer polsstokverspringen. Dan vanuit Linschoten.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Bastiaan de Bruijn, Lopik, verliest titel, maar springt wel prachtig nieuw persoonlijk record

Jaco de Groot, Kamerik, onderweg naar 18,13 meter