2005-06-05 13:58

Aankondiging voor de regionale pers

Lokale springers favoriet bij 35ste editie Kampioenschap Lopikerwaard

POLSBROEKERDAM: Op zaterdag 11 juni om 14:00 uur wordt in Polsbroekerdam gestreden om het Kampioenschap van de Lopikerwaard. Deze klassieker beleeft daarmee alweer zijn 35ste uitgave.

De eerste editie van dit jaarlijks terugkerende spektakel vond plaats in 1964. Toon Eikelenboom, prominent lid van de inmiddels legendarische polsstokfamilie, won in Jaarsveld met een afstand van12.45 meter. Pas vijf jaar later werd voor de tweede keer het kampioenschap versprongen. Broer Teus won dat jaar in Polsbroekerdam bij de Junioren met 12.86 meter. Willem Verweij winnaar bij de Senioren bleef Teus Eikelenboom net voor en sprong 12.91 meter.

Op de jaren 1972 en 1986 na, is er sindsdien elk jaar gevochten om de titel van de Lopikerwaard. Recordhouder met de meeste titels is, hoe kan het ook anders, de Benschopper Aart de With. De Nationaal Recordhouder won liefst 19 maal de hoofdprijs.

Ook dit jaar zijn een aantal lokale springers favoriet voor de titel. Bij de Dames beleeft de achternicht van Aart de With, Liesbeth de With uit Benschop, een uitstekende seizoenstart. Zij passeerde al verschillende malen de 13 meter grens en won bovendien de laatste wedstrijd op 4 juni in Polsbroekerdam. Bij afwezigheid van de kampioene van vorig jaar Lianne van der Wijk zal de meeste concurrentie komen van Margriet Kamphof. Zij won het Kampioenschap al vijf keer. Een eventuele zesde titel zou uniek zijn. Margriet Kamphof zou met de zesde titel mederecordhouder worden en gelijk komen met haar zus Flora.

In de Juniorencategorie wordt dit jaar fantastisch gesprongen. Lopiker Bastiaan de Bruijn won reeds twee maal de titel van de Lopikerwaard en is favoriet om in zijn laatste juniorenjaar opnieuw de hoofdprijs te pakken. Getuige zijn op 4 juni dit jaar gesprongen persoonlijke record van 17,04 meter, is de Bruijn in een blakende vorm. Hij zal de titel echter niet cadeau krijgen. Gerwin van Vliet (pr 17,80 meter) en nationaal Recordhouder bij de Junioren Jaco de Groot (pr 18.74) zullen het de Bruijn ongetwijfeld heel moeilijk gaan maken.

Ronald Overbeek uit Benschop wil in zijn afscheidsjaar nog twee maal pieken. De eerste keer is hier op het Kampioenschap van de Lopikerwaard. Deze hoofdprijs ontbreekt nog op zijn palmares. Een overwinning nú zal hem bovendien het benodigde zelfvertrouwen geven om ook tijdens het Nederlands Kampioenschap op 27 augustus in Polsbroekerdam te excelleren.

Het kampioenschap van de Lopikerwaard is de tweede in een serie van zes speciale wedstrijden die dit jaar bij de Polsstokbond Holland zullen plaatsvinden. Bij deze wedstrijden wordt extra veel publiek en media verwacht. Aanstaande donderdag 9 juni wordt als voorbereiding op het Kampioenschap om 19:00 uur ook een wedstrijd versprongen in Polsbroekerdam.