NFB
2022-06-23 17:31

Vierde editie Red Bull Fierste Ljepper op zondag 31 juli Zondag 31 juli worden de grenzen verlegd van polsstokverspringen (fierljeppen), de oudste extreme sport van Nederland, tijdens Red Bull Fierste Ljepper. In het centrum van Haarlem voor Molen De Adriaan worden de 24 beste Nederlandse fierljeppers uitgedaagd om hoger te klimmen en verder te springen dan ze ooit hebben gedaan. Het is de vierde editie van Red Bull Fierste Ljepper en het evenement keert na 12 jaar terug, na eerdere edities in Utrecht, Amersfoort en Breda. Naast de Nederlandse top doen ook meerdere rookies mee die je zal herkennen. Fierljeppen anno 2022 Tijd voor de volgende stap: Red Bull Fierste Ljepper in Haarlem. Fierljeppen, maar dan verder, hoger en spectaculairder. Nederlands beste Fierljeppers worden uitgenodigd om te laten zien wat ze nu echt in huis hebben. Maar natuurlijk niet voordat het publiek lekker wordt gemaakt met een paar heerlijke 'nat sprongen' van helden op stokken; de Rookies. Beide sprinten op volle kracht, richting een grote paal. Gebaseerd op brute zwaartekracht en kracht, klimt de Fierljepper vervolgens snel omhoog en probeert de paal in de lucht te houden terwijl deze naar de andere kant begint te zwaaien. Wie landt op het drijvende ponton in het Spaarne en wint met de verste afstand?

Rian Baas, Nederlands Kampioen Polsstokverspringen: Mijn persoonlijk doel is het verbreken van het Nederlandse record. Deze staat nu op 22.34 meter, gesprongen door Bart Helmholt tijdens Red Bull Fierste Ljepper in Breda. De vorige edities van dit event hebben polsstokverspringen internationale bekendheid gegeven. Nu hopen we de grenzen nog verder te verleggen en meer mensen te betrekken bij de sport.

Fierljeppen toen Wie zijn voeten droog wil houden in een drassig landje moest ver kunnen springen. Al in de twaalfde eeuw bleek de stok een uitkomst, maar pas in 1767 werd de eerste officiële Fierljepwedstrijd gehouden in Baard, Friesland. Een echt NK liet nog ruim twee eeuwen op zich wachten. In 1972 werd de Friese Roel Bokke Span met een sprong van 15,44 de eerste Nederlandse kampioen. In 2010 vond Red Bull Fierste Ljepper voor het eerst plaats voor de Rijksmunt in Utrecht.

Programma Red Bull Fierste Ljepper Red Bull Fierste Ljepper start rond 12:30 uur, is gratis toegankelijk voor publiek en kan vanaf de kades of het water in eigen boot het evenement beleven. RTL 7 zendt dezelfde avond een highlightprogramma uit, welke via Videoland teruggekeken kan worden.

www.redbull.nl/fiersteljepper